Santorini

Santorini szigetén 10 évvel ezelőtt jártunk először Zolival. Az első közös nyaralásunkkor. Sejtelmünk sem volt, hogy egyszer, egy ilyen kerek évfordulónkon ráadásul, még visszatérünk. Arról pedig végképp nem tudhattunk, hogy közben hivatást váltunk, fotósok leszünk, házasok persze előbb, és nem kettesben érkezünk.

 

Hogyha visszagondolok erre a 10 évre, akkor azt látom, hogy a legfontosabb dolgok annyira magától értetődően történtek velünk. Az is, ahogy Csilla és Bence ügyfelekből a barátainkká váltak, de erről egy gondolattal később.

 

Régen írtam ide, nem is akarok nosztalgiázni, de sokmindent átalakított az életünkben ez az évtized. Talán éppen ebben az évben zárva le egy szakaszt… Gyorsan éltünk és ehhez mérten úgy elrepült, mintha tegnap fotózgattuk volna magunkat az anyósomtól kölcsönkapott kis digitális géppel Oia-ban, a naplemetében. Biztosan sokat is változtunk. Ma a legfontosabb tanulság viszont csak annyi, amit tudok nektek írni, hogy éljetek lassabban! Nem kell rohanni. Könnyen elmulaszthatod a lényeget!

 

A fotózásokkor egy pillanatra megáll velünk az idő. Akkor tisztán csak a most létezik. Sosem vagyok annyira a jelenben, mint amikor valakit éppen fényképezek. Ezt nagyon szeretem benne. Meg a kapcsolatokat.  Azt is, hogy kinyitja a világot mindenféle irányba: lelkileg és fizikálisan is. Ezt többször is megélhettük együtt Csillával és Bencével. Tavaly volt az esküvőjük (tudom, nincs fent a beszámoló, sajnálom… ), fotóztunk együtt Rómában (na, ez fent van) és Horvátországban is. Innen jött Csillának, hogy miért is ne mehetnénk együtt nyaralni idén!? Persze egy fotós nem tud kibújni a bőréből, meghát Csilla sem, aki mi tagadás, legalább annyira szeret fotózásokat tervezgetni (lehet, hogy jobban…), mint mi… így gyorsan megszületett a célsziget után az a vágy is bennünk, hogy jó volna egy újabb sorozat együtt… mondjuk az első házassági évfordulójuk alkalmából. Egyikünk sem hezitált persze ezen sokat, egy kikötés volt mindenki részéről: semmi véresen komoly munka, csak szórakozásból csináljuk úgy és akkor, ahogy épp jól esik majd. Ezt csak kicsit szegtük meg, mert Oia-ba nem lehetett tervezetlenül menni, mert szinte mindig tömeg van.

Olyan sorozatról álmodoztunk, ami méltó a gyönyörű kalderákhoz, így nagyon boldogok voltunk, amikor kiderült, Csilla Daalarna ruhákban lehet. Külön izgalmas program volt elmenni amolyan csajos programként a szalonba és kiválasztani a számunkra legkedvesebbeket.

 

Nekem volt egy titkos favoritom, a kék csipkeruha, amit először egész véletlenül láttam meg egy korábbi látogatásomkor a szalonba… olyan gyönyörű volt! Mondtam is Csillának, aki persze megvétózta, miszerint neki az (meg más is :D) nagyon rosszul állna. Gondoltam, na jó… akkor lemondok róla. Aztán képzeljétek, csak előkerült a próbánál véletlenül. Csilla megint tiltakozott, de nem hagytuk magunkat és láss csodát! Mintha ráöltötték volna! Vonakodva ugyan, de ez lett az egyik választás… gyanítom inkább, hogy kicsit kedvemre is tegyen. Meg is beszéltük, hogy csak pár kezdő fotóhoz veszi fel, aztán…

 

 

 

 

Bejártuk a sziget főbb látnivalóit, mire elhatároztuk, hogy kiszemeljünk egy fotózós reggelt, amit szigorúan Oia-ban kezdünk, aztán meglátjuk. Egyik nap rátaláltunk egy csodálatos kis kávézóra (legyen ez a reklám helye, mert megérdemlik: Confetti Dessert Boutique), a tervbe beiktattuk, mert tudtuk, Bence meg fog ölni minket, ha nem reggelizhet… járt neki ez, na, ha már miattunk felkelt korán, pedig utál korán kelni. Én meg a reggeli kávém nélkül tudok elég morcos képet vágni… Visszakanyarodva, gondoltuk, utána, ha még lesz kedvünk, a harmadik ruhában barangolunk egyet Imerovigliben is, talán nem lesz nagyon meleg.

 

 

A harmadikban, igen. A terv ugyanis, ahogy mondtam, az volt, hogy a kék csipkét pikk-pakk lecseréljük, aztán a színes szoknyacsodában jövünk-megyünk és zárunk szintén néhány képpel a két színű ruhával. Csakhogy Csillán maradt a csipkeruha… szerintünk vele születtek a legszebb fotók… s utána a színes szoknyás, ami egyébként közös favoritunk, valahogy nem tűnt akkora szerelemnek, mint amilyen látványos egyébként… S a kis mostoha harmadik, amelyik egyébként az, amiben nagyon szeretnék egyszer én is fotózkodni, mert ő a leginkább nekem való… nos… felvettük, aztán feladtuk. Irtó meleg lett, el is fáradtunk és semmi értelmét nem láttuk az élvezeti érték nélküli küzdelemnek. Ez a legjobb a tét nélküli fotózásban! Abba lehet csak úgy hagyni… persze ez nekem nagyon nehéz, mert túl elszánt vagyok, de sikerült!

No persze, nem hagyott minket nyugodni a dolog. Megbeszéltük, magunkkal visszük azokra a helyekre, amik fotogének lehetnek, és majd ha valamelyik nap lesz kedvünk, fényképezünk még vele mindenféle előkészület nélkül. Ez rögtön a másnap délelőtt lett. Csilla kicsit kérette magát, de szerencsére a harangtorony pikk-pakk meggyőzte! Ezt hívják valahogy úgy, hogy turista fotózás szép ruhában…, mert igazából mentünk, néztük a falucskát és amíg felértünk a tetejére, fotóztunk. Lefelé már nem… ennyire azért nem voltunk elszántak.

 

 

 

 

 

 

Szerintem Csilla nevében is beszélhetek, ha azt mondom, köszi fiúk a kitartást, különösen az „instafotó-projektjeink” kapcsán. Talán nem nagy titok, hogy ez azért olyan csajos álom volt inkább, a srácok meg jöttek utánunk, ahogy mindig, ha valamit nagyon a fejünkbe veszünk, de ezért (IS) olyan jó férjek. Na meg azért, mert hősiesen, a napon aszalódva foglaltak nekünk helyet egy tökéletes kis teraszon utolsó estére, hogy ne a tömegben állva kelljen megnéznünk azt a bizonyos naplementét, ami a turistaáradatból ítélve valószínűleg itt a leglenyűgözőbb a világon. Szerintem azért van ebben némi túlzás, de ahogy ott ültünk ezen a kitüntetett helyen, mint valami kiváltságosok, körbenéztem és azt éreztem, nagyot fordult velünk a világ, és abban a pillanatban odasűrűsödött az elmúlt 10 év.

 

Nézegessetek még kicsit! (Az alábbi fotóra kattintva lapozhatsz a galériában.)

Kismama modelleket keresünk

Ismét eljött az idő, hogy fotós kollégáinknak megmutassuk két workshop keretében, mi hogyan dolgozunk, gondolkodunk. Ezúttal a tematika a kismama fotózás.

A két nap során két különböző 10-10 fős csapattal fogunk fotózni kb. 2*2 óra időtartamban. Várhatóan 10:30-12:30 és 14:30-16:30 közötti időszakokban. Délelőtt önálló és páros képek készülnek majd, délután pedig önálló és tejjel-virágokkal feltöltött kádas sorozat. A smink és frizura elkészítése miatt a kismama modelljeinket előre láthatóan a délelőtti időpont kapcsán 9:00-ra, a délutáni időponthoz pedig 12:30-ra várjuk. Jelentkezhetsz 1-1 részre is, de akár mindkét szekcióra vagy napra is.

Nagyon fontos, hogy tényleg szeretned kell fotózkodni, mert egyszerre sokan állunk majd körbe és nem szeretnénk, ha ebben a helyzetben kényelmetlenül éreznéd magad.

 

Mit adunk cserébe?

 • Sminket, frizurát, ruhákat
 • Az általunk rólad/rólatok készített képeket retusálva (ennek darabszámát nem tudjuk sajnos előre meghatározni, kb. 40 db/2 órás szekció, amennyit a normál kismama fotózás csomagjainkban is kapsz, ennek értéke 65 000 Ft), a többi fotós is biztosan szívesen küld majd képeket nektek, de fontos tudnod, hogy ez nem feltétele a workshop-on való részt vételüknek.
 • Harapnivalót, innivalót

Időpont: 2018. január 13. és 14. (Érkezés: 9:00)

Helyszín: Rooms – your photo place, 1211 Budapest, Varrógépgyár u. 5.

A workshop-ot vezeti: Fénylabor-szeretet képek

Jelentkezési feltételek:

 • A workshop hétvégéjén a 30-34. hetet töltöd.
 • Fittnek érzed még magad, nem vagy veszélyeztetett terhes és könnyedén tudsz 2-3 órán keresztül pózolni.
 • Szeretsz fotózkodni és nem hoz zavarba, hogy egyszerre akár 12-en állunk majd körülötted.
 • Vállalod, hogy a sminked, frizurád, ruhád mi határozzuk meg a fotózáshoz.
 • El tudsz jönni önállóan a fotózás helyszínére.
 • A délelőtti fotózáshoz magaddal tudod hozni a szintén lelkes, fotózkodni szerető párodat is.
 • A délutáni fotózáshoz vállalod a tejes-virágos fürdőzést (átlátszó csipkeruhában és/vagy alsóneműben)
 • Vállalod, hogy minden elkészült kép publikus, minden fotós azokat használhatja a saját referenciájában korlátozás nélkül.

 

Nagyobb testvér hozható?

Az oktatás tematikája nem tartalmaz családi részt, ezért testvérek, az apukán kívül más családtagok nem tudnak jönni.

Szeretnél modellnek jelentkezni?

Nincs más dolgod, mint írni nekünk a fenylabor@fenylabor.hu e-mail címre egy levelet 2017. december 21-ig.

Mit tartalmazzon az e-mail?

 • Hányadik hétben leszel január 13-14-én
 • Melyik nap tudsz résztvenni a workshop-on modellként a kettő közül, vállalod-e esetleg mindkét napot
 • A délelőtti (páros és önálló) vagy a délutáni (önálló és kádas) fotózásra jelentkezel
 • Párral vagy egyedül tudsz-e érkezni
 • Van-e bármilyen tapasztalatod a modellkedés terén
 • Egy friss, valósághű fotót rólad és a párodról (egész alakosat és arcképet)

A kiválasztás eredményéről 2017. december 23-ig értesítünk e-mailben.

„Every love story is beautiful, but ours is my favorite”

Noa és Balu esküvője számomra sok szempontból példaértékű. Hallgattam mostanában a blogon. Talán, mert nincs egy perc szabadidőm sem. Talán, mert kevés igazi történetet tudok mesélni. Talán, mert túlságosan a magam kis bajaival vagyok elfoglalva. Nem tudom.

 

Ma itthon ragadtam. A retusálandók pedig a stúdióban vannak és ugyan millió dolgom van, úgy éreztem, itt az ideje, hogy beszélgessünk. Olyan sokminden történt velünk ebben az évben is! Ahogy írom ezeket a sorokat, azt látom, hogy a lelkemben is nagy változások mennek éppen végbe. Miért csapongok és hogy is jön ez ide? Noa sorai vízhangzanak a fejemben…

„Amikor fotóst választottunk az esküvőnkre, bevallom nagyon részletesen mindenkinek utána olvastam.. Rengeteg szenzációs esküvőfotós van otthon, ezért a referenciaképek alapján nem tudtunk választani és elbizonytalanodtunk. Ekkor döntöttem úgy, hogy megpróbálok jobban utána olvasni a fotósainknak, megismerni a távolból őket mint embereket és így kezdtem el olvasni jobban a bejegyzéseidet, ami abszolút megkönnyítette a döntést. Aki ilyen őszinte szeretettel és alázattal beszél a munkájáról, ennyire elkötelezett híve annak, hogy képeivel szeretetet és boldogságot ébresszen, és fel tud idézni minden képe mögött egy kedves történetet az csak jó ember és elhivatott szakember lehet. Így választottunk Titeket és most látva a végeredményt tudjuk, hogy nagyon jól döntöttünk. Nem éreztük egy percig sem, hogy ‘szalagon futna a fotózásunk’, hiszen már annyi esküvőn túl vagytok, mi csak egyek voltunk a sok közül. Ilyenek az igazi művészek és ilyenekkel érdemes dolgozni. Nagyon jól döntöttetek évekkel ezelőtt Firenzében, hogy esküvőfotósok lesztek, nagyon sokat adtok minden párnak, akik Titeket bíznak meg nagy pillanataik fotózásával. „

Amikor fáradt vagyok, visszaolvasom. Nem csak Noa levelét, másokét is. Emlékeztetnem kell magamat, hogy annak, amit csinálunk egészen más az értelme, mint sokszor a robotszerűen tengődő hétköznapokban hiszem. Egyszer majd ebből lesz álomházunk, ebből utazhatunk, ebből eszünk, ruházkodunk… mindez azonban sokkal kevesebbet ér, mint amennyi jelentőséget tulajdonítunk neki. Óh, ne gondoljátok, hogy szent vagyok, a mindennapokban ez sokszor nem jut az eszembe! Ennek az esküvőnek az emlékein merengve – és szerencsére akadnak még szép számmal ilyen fotózások – viszont mindig! Érdekes, hogy az alfája és omegája mennyire azonos ennek a sorozatnak…

Biztosan hihetetlen, de ritkán látok ennyi igazán őszinte pillanatot. Nem, nem csak szép pillanatot. Olyat is, amikor feszültség van, problémát kell megoldani, amikor régi, fájó dolgokat kell feldolgozni, megbocsátani szeretetből, de igen, áradó boldogságot, összetartozást, felszabadultságot, együttérzést, felvállalást, kilépést a komfortzónából azért, hogy adjunk a másiknak, kicsit magunknak is. A komfortzónából való kilépés szerintem kulcsa ennek az esküvőnek sok szempontból. Különösen, ami Balut illeti. Többek között ez is példaértékű számomra, mert sok vőlegénytől hallom, hogy ő nem szeret fotózkodni, nem tudja kimutatni az érzéseit, hogy őt annyira ez nem érdekli stb. Nos, Balu pontosan így indult neki. Mégis megcsinálta! Mert minden fejben dől el: akarod vagy sem, fontos a másik vagy sem, szeretnéd, hogy működjön ez az egész vagy sem.

S igen, egyszerűen meseszép a Babérliget, minden apró dekoráció részlet tökéletesen passzolt, látszott az, hogy nem csupán anyagilag voltak hajlandóak áldozni azért, hogy a lehető legjobbat kapják-adják, hanem körültekintő gondoskodással terveztek-szerveztek. S igen, szerettem a szolgáltató csapatot is, mert jórészt olyanokból állt, akiket ismerünk, akikkel nekünk nagyon könnyű együtt dolgozni, és mostanában ez meglepően kiemelt szerepet kapott az esküvőkön nálam.

Nem ettől működött azonban ennyire jól, vagyis persze, ettől is, hiszen nem győzöm hangsúlyozni, hogy fából nem lesz vaskarika, tudjátok, vesszőparipám, ezerszer elmondtam, leírtam. Úgy éreztem, ha kiradírozok körülöttük mindent, akkoris hat, akkor is tartalommal teli, akkoris megszületett az, ami már rég túlmutat rajtuk, rajtunk, az, ami mindennél fontosabb és mégsem tudom a nevét.

Így az Ünnepek közeledtével különösen fontosnak érzem, hogy figyelmeztessük magunkat arra, mik a valódi értékek!

Most pedig meséljenek a képek helyettem (nem apróztam el a válogatást, az esküvői fotók jelentős részét megnézhetitek :) ).

Szóval, dőlj hátra és utazz velünk Noa és Balu esküvőjére!

Hogyan állapítsd meg, hogy profi minőségű fotókat kapsz-e?

Van egy téma, ami évek óta foglalkoztat, tulajdonképpen attól kezdve, hogy elindultunk a fotózás útján. Nem bírom tovább magamban tartani, mert naponta képedek el, hogy mennyire meg vannak vezetve az ügyfelek.

Ez a fotók minősége. És most kivételesen nem a tartalmi, vagyis érzelmi töltetre, a beállításra, látószögre, pillanatok elkapására gondolok, hanem technikai minőségre.

Miért fontos kérdés ez számodra is? Laikusként mi közöd neked ehhez? Több mint hinnéd.

A technikai minőség ugyanis pontosan annyira mérvadó abban, hogy jó, pontosabban valóban professzionális, képet kapsz vagy sem egy fotóstól, mint az, hogy szép-e a pillanat vagy éppen te a képen.

Egy fotós kizárólag akkor mondhatja magát profinak (véleményem szerint egyáltalán fotózhatna pénzért), ha egy bizonyos technikai szintet képes hozni. Ez pedig nem diplomához, hanem egyszerűen technikai ismeretekhez és önkritikához kötődik. Sajnos a piacon a fotósok nagyon-nagyon jelentős része nem képes megütni a kívánatos mércét. Olyanok sem, akik bizony nagy népszerűségre tettek szert és elismert fotográfusként tartja őket nyilván a szakma és a közönség is.

Te persze ettől még örülhetsz a képeidnek, node a pénzedért nem érdemelnél meg valódi minőséget?

No jó, de mégis hogy is tudnád megállapítani, hogy hozza-e vagy sem, amit kell? Valóban jobb választás-e „A” fotós a „B”-nél azon kívül, hogy „A” esetleg szimpatikusabb vagy olcsóbb?

Anélkül, hogy szakzsargonokkal és unalmas részletekkel terhelnélek, összeszedtem neked mindent, amivel te is megállapíthatod, profi fotósnál kopogtatsz-e vagy egy kóklernél. Hogy ne 100 oldalas litániát írjak, szorítkozzunk az esküvők területére.

5 dolog, aminek vizsgálatával megállapíthatod milyen minőségű fotókat kapsz

(+1 a felszerelés megfelelősége lehetne)

1. Képélesség

Triviális? Persze! Csak akkor miért életlen, fókuszhibás minden harmadik „profi” kép, amivel találkozunk? A képnek élesnek kell lenni, nem lehet bemozdult, a fókusznak a helyén kell lenni, ez a minimum, de egyben a leggyakoribb probléma is!

Egy profi géptől jogosan vársz el jóval többet, mint a legmenőbb Iphone-tól! Nem az a maximumuk, mint a te digitális gépednek, telefonodnak, ezért ne ahhoz hasonlítsd!

Gyakori például, hogy otthoni körülmények között bemozdulnak a képek, biztosan láttál már sok ilyen fotót. Ez egyáltalán nem elfogadható egy profitól, hacsak nem művészi szándékosság (de akkor azt is látni fogod, mert ezekben az esetekben árnyszerűek az alakok/egyes részletek, egész más, mintha véletlen műve volna).

A facebook és a web butítja a képeket. Tény. Sőt a rossz nyomtatás is… Nem annyira azonban, hogy ne legyen azoknak éles pontjuk. A kisméretű fotókon nehezebb ugyan kiszúrni az élesség hiányát (minél kisebb egy fotó, a szemünk annál élesebbnek látja) vagy a fókuszpont elcsúszását, de elég csak jobban megnézned.

A fókusz

Álljunk meg egy pillanatra a fókuszpontnál. Mit jelent? Leegyszerűsítve azt, hogy a kép ott a legélesebb, ahol a fotó fő témája, vagyis tematikus/komponálási központja (nem feltétlenül középpontja) van. Hogyha emberekről készült fotókban gondolkodunk, ez általában a szem. Tehát, ha egy menyasszonyról készült portrén azt látod, hogy az orra a legélesebb, a ruhája a legélesebb vagy éppen a függöny mögötte vagy nem is látod az arcát élesnek igazán, valami nem stimmel. Lehet eltérő eset? Persze, a kivétel erősíti a szabályt. Például fogja a csokrát és a csokor az élesebb. Van, ahol ez indokolt, hiszen ilyenkor a fő téma a csokor és nem az ara.

A fentiből adódóan nem kell, hogy egy képen minden és mindenki mindig éles legyen. Az is elfogadható, hogy te vagy éles, a vőlegényed/menyasszonyod nem teljesen, mert azon a képen épp nem ő a legfontosabb elem. A lényeg tehát leegyszerűsítve: a fő témának mindig élesnek kell lennie.

Még egy fontos gondolat: 10 éles képet mindenki tud prezentálni, 50-et is akár több sorozatból, ezért nem a facebook-ra feltett best off vagy webgaléria válogatás a mérvadó. (bár ahogy elnézem ezeket a portfóliókat bizony már azokban is megmutatkozik, hogy egy fotós mennyire kritikus önmagával szemben…) Vizsgáld meg a blogbejegyzéseket például, ahol jó esetben sok kép van, ha pedig nincs (sokszor nincs), bátran kérj el teljes sorozatot, akár többet is.

Ez éles. A fókusz Brigi szemén van.

Barbi portréjánál szintén megnézhetitek természetes fényben is ugyanezt.

Értelemszerűen Nikin van a fókusz, most ő a fő téma, ahogy megkönnyezi azt, hogy Tomi sír a meghatódottságtól. Lehetne azonban Tomin is a fókusz, akárhogy is, ez jól szemlélteti, hogy nem az a lényeg, hogy minden éles…

Itt a gyűrűn van a fókusz.

Vannak az élességnek fokozatai?

Persze! Sőt, azt hiszem, hogy éppen emiatt nagyon nehéz laikus szemmel elsőre jól ítélni. Megfelelő fényviszonyok mellett egy profi gép elképesztő részleteket képes előhozni. Azt, hogy ezek mennyire látszódjanak, a fotó/téma mekkora részén (tudom, hogy ez így amatőr megfogalmazás fotós társaim, de kell, hogy más is értse…) a fotós képes befolyásolni: leegyszerűsítve különböző objektívek használatával és a gép beállításaival. Mindannyiunknak más az ízlése ezen a téren, és ez tényleg ízlés dolga elsősorban… egy bizonyos szintig. Itt kell újra visszakanyarodnunk a fókuszponthoz! Annak tű élesnek kell lennie! Nyilván van tűréshatár, amit elsősorban az adott fényviszonyok szabnak meg. Minél sötétebb van, annál nehezebb ezt a tű élességet elérni ugyanis, a fény csökkenésével kezdenek eltűnni a részletek is, elkezd kicsit szemcsésedni a fotó, a legélesebb ponton is. És itt a dolog kulcsa! A legmegosztóbb dolog még köztünk, fotósok között is. Hol van a részletvesztés elfogadhatósági határa? Ezzel ugorhatunk is a következő pontra.

No, itt például nagyon kevés fényünk volt, mindjárt megmutatom nagyítva is, hoyg lássátok a lényeget.

Így közelről szembetűnik, hoyg ugyan a fókusz ott van Csillán, de sok részletet veszítettünk a kevés fény miatt. Főleg akkor látjátok, ha a fenti fotók részletességével összehasonlítjátok. Szerintem ez itt a tűréshatár, legalábbis a miénk…

Ez fókuszhibás (nem is adtuk át, így nyersen mutatom nektek). Mindjárt nagyítva is, hogy jobban lásd, mert ekkorában bizony csalóka…

Ez az az méret, amikor teljesen ránagyítok, vagyis 100 %-ban látom a fotót. Nézd meg, a fókusz Bence pulcsiján van, véletlenül sem a szemükön… és ez még nem is a durva fókuszhibák egyike…

Elsőre élesnek tűnik, de nagyon nem az…

Ez az 1:1-e…nos, tökéletesen bemozdult, életlen, fókuszhibás és még jó zajos is… :(

Ez így nem is annyira szembetűnően szörnyű…ezért is hunysz szemet, ha a fotós ilyet ad át…

Nézzük csak meg közelebbről. Van ennek éle egyáltalán? Be van mozdulva. Nincs éle. Nme is tudom van-e fókusza. Kuka. Nyilván nem is kapták meg Brigiék, csak példaképpen mutatom nektek.

2. Szemcsésedés

Egy fotó általában két ok miatt kezd el szemcsés „textúrát” kapni (a szemcsésedés tulajdonképpen az, hogy a pixelek úm. „szétesnek”, amikből felépül) kapni: kevés a fény, tudatos utómunka. Előbbit fogjuk boncolgatni, mert a másik ízlés dolga, nem az objektív értékeléshez tartozik. (Persze innentől a rosszabb képekre lehet mondani, hogy így akartam, így szoktam, de azért te tudd a hátterét…)

Minden fényképezőgép és objektív meghatározott fénymennyiség mellett képes csak igazán jó minőséget, vagyis szép, tiszta, éles, szemcsésedés nélküli képet biztosítani. Egy kevésbé profi felszerelésnek (amivel nagyon sokan fotóznak sajnos esküvőket is, ahol sokszor kell a fény hiányával szembesülni) jóval alacsonyabb a teljesítő képessége rosszabb fényviszonyban. Sokan vannak, akik a szemmel jól látható minőségromlás ellenére erőltetik a gépet. Ettől eltűnnek az említett részletek, gyakorlatilag nincs valódi éles pontja a fotónak, halványan talán fellelhető, hol is volt a fókuszpont, no persze, ha az legalább a helyén volt. Ez nagyon gyakori a templomi és buli fotóknál.

Miért csinálják a fotósok, ha tudják, romlik a minőség?

Egyrészt, mert az ügyfelek többsége egyáltalán nem törődik ezzel. Nem veszik észre vagy nem érdekli őket, vagyis megtehetik, mert nincs elégedetlenségi következménye. A legtöbb esetben így is jobb a kép, mintha ők csinálták volna…

Másrészt, mert kényelmes. Kényelmesebb, mint plusz világítást használni (a gépre feltehető vakut vagy külön lámpát, utóbbit esküvőn szinte lehetetlen is ugye), amit ráadásul szintén meg kell tanulni kezelni, olykor el kell fogadni a vele járó kompromisszumokat (pl. komponálásban). Kényelmesebb az utómunka és retusálás során is. A bőrön kevésbé rikítanak a hibák és a színvilágot is szebben visszaadja a vaku nélküli fotó, nem kell annyit vacakolni vele utólag.

Nos, akkor ez tényleg technikai hiba?

Mivel rosszabb fényviszonyban is lehetne tényleg éles és a körülményekhez igazodva egész részlet gazdag fotókat készíteni, igen, az. Ez egy legális, nagyon széles körben elfogadott hiba, persze nem maga a tragédia. (Az életlenség és totális fókuszhiba sokkal inkább az.)

Azt is tudnod kell azonban, hogy a kép zajosodása (szemcsésedése) szűrhető utólag, egy bizonyos szintig a jó ízlés határán belül, de ezen túlmenően a zajszűrés inkább csak további élesség/részletvesztéssel jár. Éppen ezért minimális zajosodás minden esti, sötétebb beltéri képen vita nélkül elfogadható, amennyiben ez a kép élességét nem befolyásolja jelentősen. A kérdés az, hogy te szeretnéd-e az élességet (teljesen) feláldozni vagy sem.

Fontos lehet, hogy most digitális és nem filmes fotózásról beszélünk. Manapság trend filmes gépeket használni, nyilván az egy teljesen másik eset.

3. Utómunka

A nyers kép (értsd: ahogy lekattintotta) félkész termék. Kicsit olyan számomra, mintha megrendelnél egy csodálatos esküvői tortát, de csak a felső szintjét sütik meg, rakják össze és díszítik fel, a többit odaadják darabokban, nyers tésztával: csináld meg magad vagy edd meg így, ahogy van, fincsi így is! Kérnéd ezt a szolgáltatást? Nem, ugye? Akkor miért is kellenének neked nyers képek?

Az utómunka a képek egyedileg tervezett ruhája. A torta borítása, a dísze. Csak ettől lesz teljes és profi! Persze láttunk már nagyon csúnyán díszített tortát és olyat is, ami kívül szép volt, de ehetetlen.

Utóbbi az, amikor szép a kép (jó a pillanat, a látószög stb.), de technikailag hibás. Előbbit pedig az utómunka milyensége és mennyisége befolyásolja. Utómunka és utómunka között is óriásiak a különbségek ugyanis.

A fapados megoldás:

Fapados, de nyilván ez áll a legközelebb a valóság hű visszatükrözéséhez, ami a fotózsurnaliszta esküvő fotósok vesszőparipája. Nekem ezzel egyébként semmi gondom, csak tudni kell hozzá, hogy kevesebb munka megcsinálni. Világosítás-sötétítés (expókorrekció), némi vágás, ha muszáj, esetleg egy kis színhőmérséklet állítás (white balance). Ez képenként max. 1-2 perc, de a legtöbbször annyi sem. Különösen, ha valaki annyira azért rendben van technikailag, hogy eleve (viszonylag) helyesen készíti el a fotókat.

A nyers.

Expó- és minimális szín-hőmérséklet korrekció.

Ez már a következő lépcső

Általános, de szerethető megoldás:

Ez a fentiek elvégzésén túl azt jelenti, hogy a képek kapnak egy (jó esetben) egyedi színtónust, megjelenést, hangulatot. Ez a legtöbbször jól bevált sablonokkal (action, preset) működik, amit a fotós, ha igényes magának alakít ki meglévő vagy teljesen új dolgok felhasználásával. Jelentheti azt is, hogy a fotós egyszerűen „ráhúzza” ezt az összes fotóra, de azért ritka, ha nem kell egyesével is igazgatni a képek színvilágán. Időben ez lehet akár 5 perc is képenként, de hangsúlyozottan tényleg azon múlik, pontosan mi és mivel kerül pluszban a képekre.

Ez az alapkép.

Ez a mi utómunkánkkal ellátott.

Prémium utómunka:

Ez azt jelenti, hogy mindkét fenti fázison keresztül mennek a fotók, de kapnak még valami egyediséget, valami extrát. Ez lehet egy plusz fényeffekt többek között vagy bármi jellegzetes finomság. Pl: egy programmal előkészíti az alapszínt a fotós, és egy másikkal még képenként rátesz egy action-t vagy akár többet. Ez nyilván időigényesebb folyamat az előzőeknél.

Látod? Utómunka és utómunka között is hatalmas a különbség. Nem mindegy tehát, mit is csinál a fotós a címszó alatt! Kérdezz rá, most már ismered a fokozatokat, de egy idő után ránézésre is látni fogod a különbséget!

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy egy utómunkával ellátott fotó nem azonos értékű egy retusálttal, és az sem mindegy, hogy minden képen vagy csak azok egy részén vagy retusálva, ezt a csomagok árának mérlegelésekor vedd figyelembe!

Hezitáltam, hogy a zavaró elemek eltávolítása (pl. átívelő vezeték) vajon még az utómunkához tartozzon-e, de szerintem kanyarodjunk át ezzel a retusáláshoz, mert hűebbek leszünk a piaci valósághoz.

Példa:

Innen indult, ez a nyers.

Ezen már van expó-és színkorrekció is.

Ez az, amikor addig csinosítom, amíg valami különlegeset nem kapok. Bevallom, szélsőség ez a fotó, mert eget nyilván nagyon-nagyon ritkán cserélünk, de most akartam és ez is benne van lehetőségként a prémium utómunkában, ráadásul így jobban értitek, miről is beszélek.

5. Retusálás

Bevallom, ez a vesszőparipánk és az örök dilemmánk is.

Miért? Egyrészt mert ez már komolyabb belenyúlást jelent a valóságba, egy kis kozmetikát, egy kis plasztikai műtétet, és mint ilyen komoly időráfordítást és bizony tudást is.

Mielőtt előre szaladunk, tisztázzuk az utómunka és a retusálás fogalmát, mert bizony itt vezeti meg sok fotós az ügyfeleit. Ráadásul az utóbbi időben arra döbbentem rá, hogy sokan nem is teljesen tudatosan teszik, elképesztő, de maguk sincsenek tisztában a kettő közötti különbséggel.

Szaknyelv helyett, köznyelven: az utómunka a szín, a fényerő, a kép kivágásának módosítását takarja, a retusálás az, amikor orvosolod a bőrhibákat, illetve egyéb esztétikai hibákat is, legyen szó tokáról vagy éppen egy oda nem illő tárgy eltávolításáról, illetve akár komolyabb módosításokról (háttércsere, bár ezt ugye esküvőn nem csináljuk és általában a legtöbb magánjellegű fotósorozatnál sem).

Gondolj a rovar-bogár kérdéskörre, átültetve így hangzik az igazság: minden retusált kép utómunkázott, de nem minden utómunkával ellátott kép retusált is.

Itt is vannak fokozatok!

Alapretus:

Azon dolgok eltávolítása, amik normál esetben nincsenek ott. Mire gondolok? Reggel egy nagy pattanással a fejeden ébredtél, ez azonban szerencsére a képeiden nem látszik majd (mert bizony sokszor a smink sem tünteti el).

Mit nem tartalmaz az alapretus? A tokád, az éppen előnytelenül kitüremkedő zsírpárnácskád eltávolítását például. A legtöbb esetben semmiféle ránctalanítást sem foglal magába.

Jó esetben tartalmaz viszont egy kis általános bőrtónus javítást, esetleg a feltűnőbb szem alatti karikák enyhítését, amitől simábbnak és üdébbnek tűnik a bőröd. Jó esetben, és jellemzően csak az arcodon.

Ez ráfordított időben általában nem túl sok, értsd egy pattanást lekapni egy pillanat műve (többet több nyilván, főleg szépen), de persze sokat számít és sokkal több a semminél.

A valódi retusálás:

Mivel rengeteg minden tartozhat és nem tartozhat bele, fontos, hogy mindig tisztázd a fotósoddal, mit csinál meg és mit nem!

Számomra ez a kategória már magában foglalja a környezet nagyon(!!) zavaró elemeinek kivágását (ez esküvőnél nagyon indokolt kell legyen, szó sincs valódi környezetmódosításról), a ráncok enyhítését, a teljes bőrfelület szebbé tételét, a toka, a szerencsétlenül kitüremkedő hurkácskák eltűntetését is. Nem jelentheti viszont azt, hogy egy teljesen új nőt vagy éppen pasit faragunk belőled, az nem te vagy, másrészt egy esküvőn azt hiszem, semmi szükség erre (egyébként sem). Szigorúan véve tehát a valóság egy jó ízlés határán belül lévő javított változatát kapod. Azt, amilyennek nagyon szívesen látod magad, de még te vagy.

Ez időigényes folyamat, az utómunka sokszorosát jelenti!

Szeretik ezt a kollégák ún. magazinretusnak is hívni. Én ezt a szót nem nagyon szeretem, de végülis hasonló, ugyanott szerintem helyt állóbb volna a legutolsó fokozatra használni.

Képmódosítás/magazin retus:

Azért volna ildomos inkább erre használni a magazinretus szót, mert a magazinok fotóin is elképesztő változtatások lehetnek az eredeti képhez képest. Az ott a legtöbbször nem a valóság, ugye tudod?! Éppen ezért erre az esküvői sorozatoknál semmi szükség.

Ez foglalja magában többek között azt, hogy lefaragjunk 10 kilót belőled, hogy egyenesebb legyen az orrod, hogy a nem virágzó rét virágba boruljon, hogy a kedvenc koszorúslányod fogja a kezed akkor is, ha igazából nem fogta. Érted, ugye?

Művészi, 1-2 képes sorozatoknál magán célra is látom helyét, értelmét ennek, de tudd, hogy ez rengeteg időt és kiváló szaktudást igényel, így jogosan ára van, és nem tudja akárki igényesen megcsinálni. Akadnak (külföldi) fotósok, akik szívesen alkalmazzák esküvőkön is, de ők is a kreatív (csak kettőtökről készülő) sorozatokon leginkább, és sokszor külön, grafikus/retusőr munkatárssal.

Példák:

Szándékosan szép menyasszonyt mutatok. Így talán még jobban látszik, hogy ennek mindig van értelme. Az csak rajtad múlik, így vagy úgy szeretnéd-e látni magadat.

Egy alapretussal ilyen volna Évi fotója.

Egy sokkal körültekintőbb retus után (bőrtónus javítás, bőrhibák eltűntetése az arcon és a karokon is, minimális tokátlanítás), aminél több biztosan nem kell esküvő fotóra.

 

No, és akkor néhány gondolat erejéig kanyarodjunk vissza a miért jelent ez dilemmát és vesszőparipát számunkra kérdésre.

Az esküvő fotósok (világszinten) becslésem szerint 80-90 %-a nem retusál vagy csak a kreatív képeket retusálja, esetleg x db kiválasztott fotót (nem többet általában 50 db-nál és persze ezeket mutogatja referenciaként).

Nyilván itt most arról beszélek, hogy benneteket, a főszereplőket retusálják-e, azt senkitől sem várhatod, hogy a vendégeket is kiretusálja… vagy az irgalmatlan sokba kerülne érthető módon. Persze mondani lehet, hogy retusál, de ezt már fentebb tisztáztuk.

Vajon ez helyénvaló? Vajon kell-e az alapvetően riport műfajú képeken szereplőket szebbé tenni a valóságnál, amikor a riport tulajdonképpen a valóság kreatív letükrözését jelenti? Node mi van, amikor éjjel már lefolyt rólad a csodás sminked és mi még vakuval is megvillantunk, hogy a kép éles legyen… a bőrhibáid pedig ezzel arányosan dominánsabbak? Itt nyer igazán értelmet a retsu! S itt van az a pont, ahol a fotósok 90 %-a kiesik a pakliból, mert nem retusál vagy csak a kreatívot retusálja.

Amíg nem látja valaki a különbséget retusált és retusálatlan menyasszony-énje között, szerintem lazán rámondja, hogy ugyan, mért kellene!?

Ami öröm, mert azt jelentheti, hogy mi mindannyian képesek vagyunk elfogadni a tükörképünket. Tudjuk azonban, hogy ez nem igaz, ugye? Más hibáit könnyű látni a fotókon, elfogadjuk, nem mustráljuk. Szeretjük viszont, ha a rólunk készült fotókon a legelőnyösebb külsőnk köszön vissza, és a nagy napon a legcsodálatosabbnak szeretnénk látszani. Ki akarná a tokáját nézegetni 20 év múlva is egy egyébként szuper pillanatképen… emlékezetes fotó, csakhát ott az a toka…

Borzasztó kritikusak tudunk lenni magunkkal mi nők. Miért nem vagyunk hát azok a fotósokkal szemben? Mert nem látjuk a különbséget retusált és nem retusált fotó között magunkról! Ez baj? Lehet, hogy nem. Sőt, talán egyáltalán nem, de fontos, hogy ezt előre tisztázd magaddal. Egészséges, ha elfogadod magadat olyannak, amilyen vagy, annál jobb nincs!

A baj inkább az, hogyha kicsit szebbnek szeretnéd magadat látni a valóságnál, de nem ehhez való fotóst választasz. (Nem csak az előnyös szögektől leszünk szebbek, különösen nem egy pillanatképekre épülő sorozatnál.) Baj, ha nem tudod, hogy a retusálás valójában sokszoros munkát kíván a fotóstól, és ugyanazért az összegért várod el a retusált fotókat, mint a retusálatlan képek ára.

Az is baj, ha a fotós tényleg retusált, de te még 30 kilóval könnyebb szeretnél lenni és egyébként is a barna hajad helyett szívesebben látnál szőkét a képeiden.

Ahogyan az is, ha prémium árat fizetsz, de nem prémium minőséget kapsz. Halkan jegyzem meg, hogy a prémiumhoz szerintem hozzátartozik a retusálás felvállalása is, méghozzá a középső szintűé. Azért halkan, mert nem éri meg retusálni igazából, amíg te nem érzed a nagy különbséget. (Ez a dilemmám egyik fő oka, de erről itt álljon csak ennyi. Talán így is értesz.)

A legnagyobb baj az a tudatosan (vagy sokszor szakmai tudatlanságból) elterjesztett zavar, hogy a retusálás és az utómunka egy és ugyanaz. Ez egész egyszerűen hazugság. Valójában így nehéz megállapítanod, hogy mennyi is az értéke a képeknek, amiket kapsz.

Összefoglalva, a fentiek ismeretében nyugodtan kérdezd meg a fotóst, mit ért pontosan utómunka és mit retusálás alatt! Így nincsen váratlan helyzet egyikőtök számára sem.

5. Az a bizonyos átadott képszám

A nyers-utómunkázott-retusált hármasból egyenesen következik a képszám kérdése. Látod, hogy nem mindegy a ráfordított munkaidő és tudás szempontjából, hogy az esküvődön túl mi történik még a képeiddel. Megfizethető áron nem lehet ugyanannyi valóban retusált képet átadni, mint amennyit például nyers-utómunkázott kombinációból.

Ráadásul még egy titokba be kell avassalak. Egyikünk sem tökéletes. A legjobbak sem készítenek 100-ból 100 jó képet. Ahogy nő az átadott képek száma, egyenes arányban és óhatatlanul romlik a teljes képanyag összminősége. Egyszerűen hígul. Ismétlődnek képek (kicsit jobban balra dől a fejed…), kompromisszumos fotók is belekerülnek, olyanok is, amik „hát elfogadhatóan éles” kategóriájúak, ne adj’ isten még életlenek is (igazából, ahogy nézem, rengetegszer), vagy egyszerűen csak semmitmondóak, és bizony kevesebb energia marad egy-egy fotó utómunkájára.

Persze lehet, hogy neked az a fontos, hogy szinte minden perc és mindenki meg legyen örökítve, ám tényleg szükséged van ehhez 1500 db képre? Gondolj csak arra, hányszor nézted végig egy-egy szuper nyaralás 3000 fotóját? És a családtagjaid? A barátaid? Ugye? Az esküvői képeiddel sem lesz másképpen.

Egy igazán jó sorozat kevesebb képpel is többet mesél a nagy napotokról. Számolj úgy, hogy 30-50 kép a normális határ óránként.

A csomag árát pedig ne az átadott képek száma alapján értékeld, hanem a képek tényleges technikai és tartalmi minőségét figyelembe véve.

Tudom, hogy sokan attól féltek, számotokra fontos momentumok, személyek kimaradhatnak, vagy éppen az előnytelenebb fotót választja ki rólatok a fotós. Egy jó szakember azonban tökéletes arányérzékkel és szépérzékkel rendelkezik, ezért biztos lehetsz benne, hogy a lehető legjobb és legátfogóbb merítést kapod. Ráadásul, ha úgy érzed, valami nagyon hiányzik, minden jó érzésű fotós megnézi szívesen, hogy talál-e egy kimaradt személyről vagy mozzanatról még neked 1-1 fotót, így aztán nincs ebben semmi kockázat.

Egy pillanatra kanyarodjunk azért vissza arra, hogy a fotós válogat. Sokszor nem így van ugyanis… az esküvőknél ritkább, de a kisebb sorozatoknál bevált gyakorlat, hogy ezt a feladatot egyszerűen átpasszolják a fotósok, ezért szót kell erről is ejtenünk.

A tortás hasonlattal élve ez olyan, mintha te választanád ki a tortádhoz az alapanyagot. Megmondanád, milyen vajat, lisztet, tojást használjon a cukrász és mennyit tegyen bele belőlük. Ez tényleg így normális? Nem hinném… bár épp nemrég hallottam egy fotós lánytól, hogy nagyképűek azok a fotósok, akik nem engedik, hogy az ügyfél válogasson… szerintem inkább igényesek a munkájukra és a lehető legjobb minőséget akarják adni az ügyfelüknek. Ráadásul a válogatást sokan puszta lustaságból engedik át nem pedig jófejségből…

Miért nem jó, ha te válogatsz?

 • Ha nincs egyáltalán előválogatva technikailag (márpedig sokszor nincs vagy csak nagyon lazán), akkor rengeteg fókuszhibás és bemozdult fotótok lesz, mert te ezt nyilván nem nézed meg, csak azt, hogy tetszel-e magadnak a képen.
 • Szakmai szempont az is, hogy látószög szempontjából melyik a jobb fotó. Ilyen apróságtól is sokkal jobb lehet egy kép és egy sorozat összességében.
 • Ráadásul – ahogy írtam – egy nyers képből bármi lehet. Ezt egy fotós jól látja, te nem. Elképzelhető, hogy nyersen egy fotó semmilyennek tűnik, de egy kis utómunkával valami egészen klassz dolog hozható ki belőle. Ezeket a lehetőségeket mind elszalasztod.
 • Te a tokás vagy itt-ott hurkás, előnytelen képeidet biztosan nem fogod választani, pedig retusálással azokból is lehetnek tökéletes fotók, sőt lehet pont a kedvenced is azok közül kerül ki.
 • Nagy valószínűséggel egyetlen részletképet vagy „csak” hangulatképet sem fogsz választani, holott azok éppen annyira fontos részei az egésznek később visszanézve.
 • Így lesz leginkább aránytalan a sorozat. Úgy fogsz ugyanis válogatni, ahogy aktuálisan a prioritásaid vannak, nem pedig úgy, ahogy a legszebben és legátfogóbban mutatja majd a sorozat az esküvőtöket 50 év múlva is.

Még néhány gondolat

Vegyél egy nagy levegőt. Sokat olvastál, köszönöm a figyelmedet és remélem, sokmindent tisztábban is látsz.

Álljon itt még néhány személyes gondolat, ami talán szintén segít, hogy profira bízd magad és ne csak valakire, aki annak mondja magát.

Amiről most beszéltünk technika. Objektív mérce. A fotózás rendkívül szubjektív. Imádom sok olyan kolléga képeit, akikbe bele tudok technikailag kötni. Ugyanott mégsem tudom igazán elnézni senkinek, ha életlen, fókuszhibás képet készít, ha válogatatlanul rád ömleszti a nyers képeket, kezdj vele laikusként, amit akarsz. Te megbocsáthatod viszont. Szeretheted olyan fotós képeit is, aki nem jó. Szakmai szemmel nem jó vagy éppen az én ízlésem szerint nem jó. Ne feledd viszont soha, hogy a választásod egy esküvő esetén visszafordíthatatlan. Tényleg szeretned kell a képeit, és tényleg meg kell róla győződj, ez az, amire vágysz.

Anélkül, hogy bárkit is szándékomban állna megbántani, fontos leírnom, hogy sokmindenkinek nem kellene fotósként dolgoznia. Szomorú vagyok, ami miatt ennyi önkritika nélküli „fotóst” látok. Még szomorúbb, hogy van rájuk kereslet (nyilván minden gagyira más területen is, hajjaj, de mekkora), de tiszteletben kell tartanom mások útját és döntését. Senki sem tökéletes, mi sem.

Az a gondolat sem hagy nyugodni, hogy hányszor hallom ügyfelektől, hogy ah, úgyis kiretusáljátok! Persze, mondhatnám, hogy azért mondják, mert tisztában vannak vele, hogy mi retusálunk… de képzeljétek, sokan nem ezért (és a stúdióban is hallom, hogy olyan fotósnak mondják, akiről tudom, hogy nem retusál soha)… Rájöttem, hogy teljes tévhitben él rengeteg ember. Azt hiszik ugyanis, hogy minden fotós retusál… meg sem fordul sokak fejében (és ez az esküvőknél különösen így van), hogy csak utómunkázott és nem retusált képeket kapnak… pedig többnyire csak utómunkázottak bizony azok a fotók…

A végszavam :)

Egy dolgot viszont fixen és vitathatatlanul le kell szögeznünk. Fontos tudnod, hogy ez nem az unatkozók vagy magukat keresők cuki és álomszerű hobbyja. Nem arról szól, hogy van egy bármilyen tükörreflexes gépem, és ezzel most megvalósítom önmagam, mert ez elég ahhoz, hogy bárhol, bárkiről klassz fotókat készítsek. Attól még nem fotós valaki, hogy életében lőtt 3 látványos természetfotót vagy néhány imádnivaló fotót a gyermekéről vagy akár több tucat emberről van sorozata, ahogyan attól sem, hogy szeret fotózni.

Én is szeretek falat festeni, még kicsit tudok is és van gyakorlatom, de nem vállalok pénzért lakásfestést, mert tudom, hogy sem a megfelelő felkészültségem, sem a megfelelő eszközöm nincs meg hozzá. Pedig nem annyira nehéz, festeni bárki tud elvileg, nem? Ráadásul azt még újra is csinálhatnám, ha elrontom, nem úgy, mint egy esküvői sorozatot. Ott nincs ismétlés!

Az esküvő fotózás nem csupán a megismételhetetlenség miatt speciális bármilyen más fotózáshoz hasonlítva. Egyszerűen egészen más világ, más látásmódot, hozzáállást és technikai, valamint tudásbeli felkészültséget igénylő terület, mint a pl. családfotózás vagy a divatfotózás. Ebből adódóan, aki jó család, divat, tárgy stb. fotós, korántsem biztos, hogy beválik esküvőfotósként (és akár fordítva is lehet ez igaz…).

A fotózás mindenekelőtt felelősség. Akkor lesz igazán valakiből pofi fotós – túl a tehetségen és a megfelelő műszaki eszközök birtoklásán -, ha ezt a felelősséget képes vállalni.

A fotós kiválasztása is felelősségteljes döntést igényel, különösen esküvőre. Utólag kár keseregni. Reklamációra sincs jogod, ha a kiválasztott hozta azt, amit tud.

Tanulj meg kritikusan választani te, ha már a fotósok nem elég kritikusak önmagukkal szemben!

Római utazás: 5 éves a Fénylabor

Ma pontosan 5 éve, hogy először fotóztunk esküvőt. Ezt a napot ünnepeljük a Fénylabor születésnapjaként, hiszen valójában ekkor született meg mindaz, ami az elmúlt években végigkísért minket. Ismeritek a történetet, ezért mára nem egy szokványos összefoglalót hoztam nektek, hanem a római utazást tartogattam ideáig, persze kiegészítve azzal a sok gondolattal, ami 5 év után az ember fejében kereng, hiszen óhatatlanul húzunk egy mérleget ilyenkor.

Mielőtt belekezdenénk: Sylva, Ata, kívánunk nektek még nagyon-nagyon sok boldog évet az 5. házassági évfordulótok alkalmából! Köszönünk mindent! :)

Szóval… hogy is van az a mérleg?

Vannak rossz pillanataink. Rossz hetek, hónapok. Vannak ajándékok. Olyanok, amiket egyből és olyanok is, amiket csak jóval később ismerünk fel. Ebben az évben egy nehéz lecke a miénk… legalábbis az enyém biztosan: meg kell küzdenem az emberekbe vetett igencsak oszladozó hitemmel. Zolinak is, csak kicsit másképpen. Mindjárt elmagyarázom, hogy jön ez ide. :)

 

Tavaly elkezdődött egy folyamat bennünk, ami arra irányul, hogy tanuljuk meg tiszteletben tartani önmagunkat és a magánéletünket is, ne csak az ügyfeleinket és a munkánkat. Mára eljutottunk odáig, hogy havonta egyszer legalább egy fél napot teljesen munka nélkül töltünk, voltunk nyaralni és újra úgy is igent mondunk dolgokra, ha abból csupán örömünk származik, nem csak üzleti előrelépésünk. Rengeteg minden átértékelődött emiatt. Talán éppen ennek köszönhetően fogékonyabbak lettünk a jóindulatra, az együttműködési szándékra és érzékenyebbek arra, ha valaki szórakozik az időnkkel és a bizalmunkkal. Eddig sem szívbajoskodtunk, de most tényleg tudunk nemet mondani, de sokkal nagyobb igeneket is. Nem az egónk növekedéséről szól ez, nem arról, hogy mi aztán akkora istenek vagyunk, hogy válogathatunk a munkák közül! Egyszerűen arról, hogy a jót szeretnénk beengedni az életünkbe. Szűrünk és szűrni is fogunk. Nem azért engedhetjük ezt meg magunknak, mert a világ legmenőbb fotósai vagyunk, hanem azért, mert boldogok szeretnénk lenni. A mi munkánk nem egy kilóra megvehető szolgáltatás, hiszen az emléket, a szeretetet, az embert hogyan lehetne kilóra mérni?! Akik úgy gondolják, hogy ez így megy, azok inkább ránk se gondoljanak! Örömöt adni akkor tudunk, ha bennünk is rendben van minden, ha köztünk és köztetek rendben van minden. Mindig rácsodálkozom, hogy ilyenkor mennyire más, mennyivel erősebb dolgok születnek! Öregszünk. Nincs pazarolni való időnk és energiánk többé! Kapjuk is persze a pofonokat emiatt, tudom én, hogy borzasztóan nehéz elviselni a másik oldalon, ha valaki szabályokat állít és számon kér, és azt mondja, hogy amit szeretnél, azt nem teszem meg, mert elegem van abból például, hogy ezért te semmit sem akarsz tenni, csak elvárásaid vannak. Mindez nem csupán az ügyfelek kapcsán igaz, hanem a szakmában úgy általában is.

 

 

Miért is írom éppen ezt a bevezetőt a római úthoz? Mert Csilla és Bence a visszaigazolása számunkra annak, hogy nem mi vagyunk „helikopterek”. (ismeritek ezt: itt mindenki hülye, csak én vagyok helikopter? :) ) Ha mindannyian figyelemmel, szeretettel és tisztelettel fordulunk egymás felé, még csak a gondolata sem merül fel, hogy valami nem lesz jó, hogy ez megéri-e bármilyen szempontból, hogy akarjuk-e…. Hogy abban a pillanatban egyik félnek sem számít pl. ha rugalmasnak kell lennie, ha többet kell valamiért tennie, vagy éppen több a megvalósulás anyagi vonzat. Ez a legnagyobb lecke számomra az elmúlt évekből. Számot kell vetnünk magunkkal és a világgal. Boldog vagyok, hogy ezt éppen most tehetem meg. Boldog, hogy fel tudom most mutatni példaképpen ezt az utazást és képsorozatot a margójára mindennek.

Csilláékkal a kapcsolódásunk jóval korábban kezdődött, mint ahogy először ténylegesen kapcsolatba kerültünk. Nyilván nem véletlen, hogy két számunkra nagyon fontos sorozat volt az – ahogy később kiderült – amik által Csilla megszerette a munkánkat: a toszkánai és a milánói fotózás. 2015 júliusában kaptuk az első levelet tőle. Még nem tudott szinte semmit az esküvőjükről, csak azt, hogy lesz és azt mindenképpen velünk képzeli el, ajánlatot kért. Aztán hosszú csend következett, bevallom én úgy gondoltam, hogy elengedték a dolgot és mégsem minket választanak, nem bosszantott, egyszerűen tudomásul vettük és kész. Majdnem egy évre rá hívott fel, hogy most már tényleg körvonalazódnak dolgok, frissítsük a csomagot. A helyszínük nagyon nehezen realizálódott (nem miattuk), így egyszerűen nem tudtuk fixálni az időpontot. Jók a megérzéseim általában, tudni szoktam, hogy ki, mikor és miben kamuzik vagy időt húz. Most szemernyi kétségem nem volt, hogy ez tényleg nem rajtuk múlik. Egy percig nem fordult meg a fejemben, hogy hagyjuk ezt, erre nekem nincs időm és türelmem… pedig akár gondolhattam volna ezt is. (van, hogy szoktam, ez nem titok.) Csilla pedig nem várta el, hogy tartsunk minden lehetséges dátumot nekik – ahogy egyébként sokan igen… – , mindössze annyit kért, szóljunk azonnal, ha más jelentkezik, mert ők nem szeretnének lemondani rólunk, de olyan dátumra nem tudnak foglalni, ami a helyszín miatt nem biztos. (Később derült csak az is ki, hogy ők annyira biztosak voltak ebben, hogy eszükbe sem jutott mástól ajánlatot kérni sem.)

Július közepén aztán végre személyesen is találkozhattunk! Noha még mindig lebegett egy kérdőjel a dátum kapcsán, úgy döntöttünk, előre lépünk egyet. Nem kellett 10 percet beszélnünk ahhoz, hogy tudjuk, felőlünk akár háromszor is változhat ez a fránya időpont, nekünk ők megérnek annyit, hogy kockáztassunk. Miért? Teljesen „egyszerű” okból: meg volt bennük az emberség, a tisztelet, a szándék és hajlandóság arra, hogy ebből a lehető legjobb dolog szülessen, és tudták, hogy ezért nem csak nekünk kell tenni, hanem nekik is, mert ez egy társasjáték. Ez pedig nekünk mindennél fontosabb. (Csilla azért megijesztett azzal, hogy nagyon aggódik, és a szívére vesz mindent, ma már én aggódom érte emiatt kicsit, de rajta vagyunk, hogy lazítsuk az izgulást. ;) )

Hogy jutottunk Rómáig?

Már ekkor felvetődött, hogy imádnak utazni, és olyan jó volna ezt valahogy belecsempészni a fotózásba is. Persze ilyenkor a legelső dolog, amit mondunk, hogy menjünk akkor és utazzunk! Ettől a párok többsége megszeppen és valami egyszerűbb és kevésbé klassz irány felé tendálnak. Szerintem rögtön a százezrek villognak előttük, amit „néhány képért fel kellene áldozniuk”. Hazugság volna azt mondani, hogy külföldre utazni és ott fotózni olcsó móka. Nem az. Kétségtelenül sokkal többe kerül, mintha a Városligetben sétálnánk. Nem feltétlenül százezrekbe persze, hiszen ma már egy kis ügyességgel nagyon jó ár-érték arányú utazásokat lehet összeállítani és beszéltünk már többször arról, hogy a fotós sem drágább ilyenkor, akkor sem, ha ténylegesen többet dolgozik.

Miért éri meg mégis mindenkinek? Olyan kaland ez, ami felejthetetlen. Ezt az élményt nagyon nehéz elmagyarázni azoknak, akik nem élték át. Még a fotózkodástól irtózók számára is olyan emlék, ami örökre mosollyal kíséri el őket. Honnan tudjuk? A leveleikből. Meg abból, hogy milyen ma is a kapcsolatunk velük. Nekünk miért éri meg? Pontosan ugyanezért. Ezek az utazások feltöltenek bennünket szakmailag és emberileg is. Ez többet ér a kézben fogható pénznél. Ráadásul mindannyian valami egyedi, különleges fotósorozat birtokosai leszünk, amit büszkén mutogathatunk!

 

 

Jaj, szóval Róma… nem is tudom, hogy jött elő ez, de úgy emlékszem, Csilla vetette fel, mi pedig hárman (Bencével és Zolival) nagyon jó ötletnek találtuk. Mi hárman ugyanis még nem jártunk ott, de nagyon szerettük volna régen megnézni. Ráadásul van ennek az utazás szeretetén kívül más személyes kötődése is. Csilla és Bence ugyanis történészként végeztek mindketten. A történelem ilyen lenyűgözően sűrű kivonata pedig kétségtelenül tökéletes választás. A római vacsorák alatti beszélgetéseinkből pedig az is kiderült, hogy fontos számukra a vallás is. Szóval Róma több szempontból is nagyon adta magát!

Van az úgy azonban, hogy beleéljük magunkat egy jó ötletbe, aztán nem valósul meg. Nos, ez velük ismét nem így volt. Tényleg tettek azért, hogy valósággá váljon az álom!

Aztán úgy elreppent az idő, hogy már a reptéren is ültünk együtt. Persze mindig van Murphy az utazásoknál: most az volt, hogy szépen elterveztük, az érkezés napján fotózunk egyet a Colosseumban és a Forum Romanumban, mert aznap ingyen volt a belépés, ami szuper és elvileg tökéletes fényviszonyaink is lettek volna… hát 1,5 órát késett a gépünk… és amíg nálunk itthon ragyogóan sütött a nap, Rómában esett.

Persze, ne higgyétek, hogy ez meggátolt bennünket. Csupán enyhén sötét volt, fáztunk és az orrunk előtt bezárták a Forum Romanumot, de ennek köszönhetjük, hogy betévedtünk a meseszép, lila akácos kertbe! Szóval minden rosszban van valami jó, ugye? Na jó, a borús időben nem volt semmi jó… :) Az időjárás ezzel annyit ért el, hogy másnap reggel úgy felöltöztünk, hogy egy óra múlva szakadt rólam a víz. Node hajnalban hideg van, nem?

Apropó hajnal… rengetegen kérdezitek, hogy lehetséges, hogy nincs senki rajtunk kívül a Spanyol lépcsőn és a Trevi kútnál? Mi sem egyszerűbb: hajnalban mentünk, amikor a város még alszik, a nap pedig éppen felkel. Zoli nagyon cuki volt, mert felfedeztük, hogy minden ilyen helyen van webkamera és előtte napokig nézegette, mikor, hol, mennyien jönnek-mennek.

Így lehetett abban is részünk, hogy a reggeli kávénkat tökéletes kilátással a kútra, tömeg nélkül ihattuk meg. Akkor már jó volt szusszanni egyet. Csilla fő kívánságait megvalósítottuk, onnantól enyhült már tét.

 

Igazából minden olyan kiegyensúlyozottan ment. Rábíztuk magunkat arra, hogy megcélozva egy irányt majd elénk tárulnak a lehetőségek, és így is volt. Egyetlen ponton akadtunk fent: Csilla kinézett egy fotót, amihez kellett volna nekünk egy igazán hangulatos kávézó, fa asztallal. Lehet, hogy mi voltunk elképesztően bénák, de kb. 2 órát köröztünk reménytelenül, mire végül visszatértünk a legelső helyre, ahol aznap reggel voltunk. Ez volt az egyetlen mélypont. Ráadásul ez sem volt értelmetlen, mert istenit ebédeltünk egy eldugott, főleg helyiek által látogatott büfében, és visszatérve az origóhoz, megkóstolhattuk a város egyik legfinomabb fagyiját! (Csakhogy mennyire bamba elsőre az ember: ugye reggel már jártunk ott, de senkinek sem tűnt fel ez a szuper kis hely igazán… pedig le is fotóztuk…) Ez aztán újra feltöltött bennünket.

 

Annyifelé jártunk és olyan sok időt töltöttünk együtt, hogy egyszerűbb csak felsorolnom a kedvenc dolgaimat: a közös vacsorák hulla fáradtan (akkor is, ha az ételt nem mindig választottuk ki jól… :D ), az ébredező Róma, a naplemente a Vatikánnál glóriával, a rózsaszín Vespa, az, hogy Bence sokat beszél (és mindenki római „idegenvezetőnek” nézte), az első közös reggeli kávé a Trevi kútnál, a képeslap (amihez nem sikerült postaládát találni, de az egyiket nekünk írták, így a reptéren visszafelé célba ért…), a lila akácos hotel a reggeli fényben, hogy az időjárás megkegyelmezett nekünk, az az isteni búcsú reggeli az állomáson, a Viktor Emanuel emlékmű, ahol nem lehetett leülni…

 

Legfőképpen viszont az a figyelmesség, amit Csillától és Bencétől kaptunk, kapunk. Arra emlékeztetett folyton, hogy ilyen látszólag kis dolgon áll vagy bukik minden. Valójában viszont ez egyáltalán nem kis dolog. Az emberek többsége képtelen megadni ezt a többi embernek. Nem volna pedig nehéz: mindösszesen egyetlen pillanatra a másik helyébe kellene hozzá képzelnünk magunkat. Átgondolni, hogy az ő oldaláról milyenek a dolgok.

Ez az a lecke, amit 5 éve tanulunk. Ezt szeretném most írni az 5. születésnapunk margójára is. Tudom ezt már rég, hiszen ennek jegyében telt a legeslegelső esküvőnk is, de hajlamos vagyok újra és újra elfelejteni. Mi sem tudjuk ezt mindig megadni másoknak, sőt magunknak sem, de ha sikerül, abból csodálatos dolgok születnek. Azok a hétköznapi csodák, amik megszületnek körülöttünk gyakorlatilag mind ebből gyökereznek ki.

 

 

Álljatok hát meg egy pillanatra mielőtt követelnétek, számon kérnétek, elvárnátok bármit is a másiktól, a világtól! Gondoljátok át, hogy ti vajon tettetek-e azért, amit követeltek? Adtatok-e a másiknak? Adtatok-e figyelmet? Olyan figyelmet, ami nem csak az önös információk és hasznok bezsebeléséről szól, hanem arról, hogy meglátod és figyelembe veszed őt magát is, akkor is, ha kvázi üzleti kapcsolatról van szó. Elsősorban ugyanis emberek vagyunk. Érzésekkel. Bárki bármit is mond, ennek mentén cselekszünk és értékelünk mindig. Hogyha a megfelelő húrt pendíted meg – és akkor még egyszer: ehhez csupán egy kis figyelmesség szükséges – akkor bármit elérhetsz úgy, hogy közben a másikat is boldoggá teszed.

 

A fotózás fokozottan erről szól: ha nincs kölcsönös figyelem, lélektelen droidmunka lesz belőle. Ki akarna droidmunkát végezni vagy egy droiddal fotóztatni? Én biztosan nem!

Persze hazugság volna azt állítani, hogy amit írok, nem idealizmus kicsit. Tapasztalom naponta, hogy az, mert sokkal nehezebb a gyakorlatban alkalmazni, mint hinnénk. Főleg, amikor ilyen rohanó, mindenkin keresztül tipró, áligazságokra, áleszmékre épült világ vesz minket körül. Azt is tudom azonban, hogy nem megvalósíthatatlan: sokszor sikerült az elmúlt 5 évben és sikerülni is fog. Hány évig? Nem tudom. Lesz-e még 5 év? Nem tudom.

Tanulunk. Most éppen megtartani a hitünket. Magunkra is rászólni, ha dühösek, kiábrándultak vagy igazságtalanok vagyunk.

 

Ficergünk, ki-kikacsintunk másfelé, mert nehéz megbirkózni a valósággal. Márpedig 5 év után semmiféle illúziónk nincs a piaccal kapcsolatban: tele van tévhitekkel, acsarkodással, magán hordozza az esküvők rózsaszínnek hitt kis ladikja a világ összes szennyét. Tapasztaljuk, érezzük a csúfságait, de persze a szépségeit is. S bizony mennyi szépség is van ebben a szakmában!

Van, ami sosem változik: hogyha látjuk a szeretetet, a figyelmességet pontosan azokká a lelkes, akadályokat nem ismerő kezdőkké válunk egy szempillantás alatt, akik az első esküvőnkön voltunk. Amíg ez él bennünk, itt leszünk. Jobb ugyanis bármilyen drog mámoránál az az érzés, amikor adni tudsz, amikor benned van a képesség, hogy boldoggá tedd a másikat és ezt tudod is használni.

Köszönjük mindazoknak, akik ebben az 5 évben megtanítottak bennünket erre! Csillának és Bencének most különösen, mert ők emlékeztettek minket a LÉNYEGRE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....