Esküvő szabadtéren – tippek, hogy mindenre felkészülj

A szabadtéri esküvők egyre népszerűbbek, azonban számos olyan buktatójuk van, amire talán nem is gondolunk a szervezés közben, különösen, ha nem csak a szertartást, hanem az azt követő fogadást vagy lakodalmat is a természetben szeretnétek tartani. Megtanultuk ezt anno a saját bőrünkön is, és tudjuk a párjaink esküvőiről is, mennyi izgalommal és olykor bosszankodással jár mindaz, hogy a természetben, tökéletes körülmények között mondhassuk ki az Igent. A Nagy Nap előtti izgalom és bizonytalanság azonban elkerülhető, ha gondosan felkészülünk minden eshetőségre.

A 10 legfontosabb tudnivaló, ha szabadtéri esküvőre vágytok

1. Az ideális időpont

Korábban már írtam, hogy aki szabadtéri esküvőről álmodik, annak a tökéletes időpont fokozottan fontos kérdés. Nem tehetünk azonban többet, minthogy próbálunk kicsit böngészni az elmúlt évek időjárási statisztikái között, sőt a saját emlékeink és tapasztalatink között is. Majd pozitívan gondolkodunk, hogy jó idő lesz, de legfőképpen felkészülünk mindenre.

Néhány támpont: a saját megfigyeléseink azt mutatják, hogy a nyár legmelegebb napjai július első két hetére esnek; augusztus első két hete ezzel szemben gyakran esős, hűvös. A tavaszi és őszi hónapok sajnos kiszámíthatatlanabbak, de szeptember elején többnyire szép idő van. Ugyanott fontos figyelembe vennetek, ha mindent szabadtéren képzeltek el, hogy a tavaszi, őszi esték jóval hűvösebbek a nyáriaknál.

Ami a szertartás kezdetét illeti, kerüljétek a 11 és 16 óra közötti időpontokat, különösen nyáron. Ha teljesült a kívánságotok és szépen süt a nap, nagyon meleg lesz és erősek lesznek a fények.  Az ideális kezdés nyáron a 17-18 óra, de nyugodtan gondolkodhattok akár a naplemente előtti közvetlen órában (20 óra körül) vagy éppen esti, gyertyafényes szertartásban is. Mi ugyan a szertartásunk időpontját annak idején túlságosan koránra tettük ( tanultunk a hibánkból), a naplementés vacsora például kivétel nélkül minden vendégünk számára nagyon emlékezetes maradt.

2. Szabadtéren, de hol? – lehetőségek és engedélyek a polgári és egyházi szertartásra

Azon kívül, hogy erdei, mezei, vízparti vagy éppen hegy-völgyes környezetre vágytok, mérlegelnetek kell sok más szempontot is:

 • a vendégek meg tudják-e közelíteni a területet (gondoljatok a kisgyermekes családokra és az idősebbekre is)
 • tudnak-e parkolni az autóval érkezők
 • a kiválasztott időpontban várható-e bármilyen tömegrendezvény a közelben, ami zavaró lehet
 • tartható-e esküvői szertartás és esküvő a kiszemelt helyen

Ez utóbbi kapcsán fontos tudnotok, hogy minden esetben engedélyt kell kérnetek az illetékes hatóságtól (a külső helyszínen történő polgári szertartásra a jegyzőtől). Az anyakönyvi hivatalon kívüli esketés díjköteles. Arról, hogy pontosan mennyibe kerül, az adott hivatal tud felvilágosítást adni, mindenütt más ugyanis az ár. garantálnotok kell ilyenkor az anyakönyv biztonságát, ami azt jelenti, hogy elvileg fedett helyen alakítjátok ki az anyakönyvvezető helyét. Elvileg. Számolnotok kell azzal is, hogy vidéken (Budapesten nem tudom, így van-e) szokás ilyenkor az anyakönyvvezető szállításáról gondoskodni. Vannak helyek, ahol sajnos nem engednek esküvőt tartani vagy ahová az anyakönyvvezető (esetleg az egyház képviselője) nem megy ki. Utóbbi eset orvosolható, ma már fogadhattok szertartásvezetőt, aki ugyanazt a szerepet tölti be, mint az anyakönyvvezető. Előnye, hogy általában nem kerül többe, mint az anyakönyvvezető kiszállási díja, és sokkal személyesebbé teheti a házasságkötéseteket. Hátránya, hogy akárhogyan is nézzük, ez nem hivatalos házasságkötés, csupán az előzőleg, a hivatalban tett fogadalom megerősítése, s ezt többnyire el is mondják.

Esküvő szabatéren

3. Az infrastruktúra és megközelíthetőség

Jó volna, ha erről nem is kellene beszélnünk, de gyakran a legalapvetőbb dolgokról feledkezünk meg. A szabadtéri helyszíneknél éppen annyira fontos, mint a beltéri helyszíneknél, hogy a vendégek számára könnyen megközelíthető legyen.  Ha hosszabb eseményt terveztek (akár csak egy vendégvárást a szertartás előtt) rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű mosdó, és gondoljatok az italok és ételek megfelelő tárolására és szervírozhatóságára is, valamint a technikai eszközökhöz szükséges áramellátásra. Kivitelezhető ezek nélkül is a szertartás, de mindenki számára sokkal komfortosabb és így kedvesebb emlék lesz, ha gondoskodtok a fentiekről. Amennyiben a teljes esküvő szabadtéren lesz, elengedhetetlen mindez.

Akadnak helyszínek, ahol csak mobil wc-ket tudtok felállítani vagy kell felállítanotok, erre kérdezzetek rá. Mivel ezek nem túl szépek és illatosak, érdemes körültekintően kiválasztani a helyüket, ha szükséges, akkor dekorációs elemekkel beleolvasztani a környezetbe.

Ha kisgyermekes vendégeitek lesznek, akkor jusson az is eszetekbe, hogy a kicsik pelenkázása megoldható legyen.

4. A vendégek ültetése

Még akkor is szükség lehet néhány ülőhelyre, ha azt álmodtátok meg, hogy mindenki körüláll benneteket a szertartás során. A nagy melegben sajnos bármikor rosszul lehet bárki, az idősebbeket, kismamákat és a kisgyermekeseket pedig illik leültetni így is úgy is. Nem feltétlenül muszáj székekben, padokban gondolkodnotok, sokszor költséges és körülményes ennek biztosítása, ha olyan helyet választotok, ami távol esik a lakott területektől vagy éppen nem kifejezetten esküvőkre lett kitalálva. Egy rusztikus stílusú esküvőn gyönyörűen mutatnak például a szalmabálák vagy fahasábok. Vigyázat azonban, mert ezek tönkretehetik az ünneplő ruhákat. Le kell takarni valamivel, s jó, ha szóltok ilyen esetekben a vendégeknek, hogy nyugodtan öltözködjenek lazábban.

A széksorok kialakításánál (csakúgy, mint beltéren) érdemes szem előtt tartani, hogy elférjetek közöttük a bevonulás során (ne legyen túl szűk és túl széles sem a hely), a vendégek is kényelmesen beférjenek a helyükre és bár erről sokan megfeledkeznek, lássanak jól benneteket. Utóbbi szempontból praktikusabb lehet a körkörös elrendezés, bár ma még ettől a legtöbben húzódoznak. Az ültetés során szinte soha nem szempont, hogy vajon kinek, hogyan süt majd a nap a szemébe, ha lehetőségetek van rá, mérlegeljétek azt is, hogy valószínűleg senki sem hunyorogja végig szívesen a szertartást.

A vacsora, lakodalom alatti ültetésnél már könnyebb dolgotok van, nincsenek speciális, csak a szabadtérre vonatkozó szempontok.

5. Védelem az időjárás viszontagságai és a természet kellemetlenségei ellen

Ez a legnehezebb talán, hiszen nehéz mindenre felkészülni.

A napsütés:

11 és 15 óra között nyáron nagyon erős a napfény, ezért nem javaslom, hogy a szertartást erre az időszakra tegyétek. Ha mégis, akkor mindenképpen gondoskodni kell megfelelő árnyékolásról: napernyő, napvitorla, árnyékot adó fák, fedett terasz stb. Ahogy az előző pontban is írtam, az sem elhanyagolható, hogy honnan süt a nap, se Ti, se a vendégek ne hunyorogják végig a szertartást.

Az esküvő más eseményei (pl.: fogadás, vacsora)során is óvjátok magatokat és a vendégeket az erős naptól. Ne húzódozzatok, kenjétek be magatokat naptejjel.

Szél:

Különösen vízparton kell számítani arra, hogy a kellemesnél erősebb a szél. Nagyon nehéz bármit is tenni ellene, de a minél védettebb rész kiszemelése segíthet. Ha a vacsorát és a lakodalmat is szabadtéren tervezitek, akkor érdemes valamilyen sátras, de legalább félig fedett konstrukcióban gondolkodni. győződjetek azonban meg arról, hogy a sátor milyen erősségű szelet bír ki, fel lehet-e egyáltalán állítani az adott területen (ez talaj és megközelíthetőség kérdése legfőképpen).

Eső:

Amikor a saját esküvőnket tartottuk, azon viccelődtünk, ha esik, akkor esőkabátos, gumicsizmás esküvőnk lesz. Ennél azért készüljetek fel körültekintőbben. Itt a legfontosabb, hogy lehet, Ti vállaljátok az esős szertartást is, de az anyakönyvet nem érheti víz, kevés sem. Így nem a legjobb megoldás, ha a násznépet figyelmeztetitek, ha esik, hozzanak esernyőt. Az esőre vagy teljes fedettséggel (védett terasz, sátor stb.) vagy B tervvel, vagyis egy belső helyszínnel tudtok felkészülni.

Esti lehűlés:

Még a nyári éjszakák is hűvösek lehetnek, nem is beszélve a tavaszi, őszi estekről. Ma már sok helyen használnak álló fűtőtesteket, akkor is, ha egy sátor is védelmet ad. Ennek persze plusz költsége van, de a fagyoskodásnál így is kellemesebb megoldás. Tehettek ki takarókat is, hogy aki ücsörög és fázik, beburkolózhasson. Persze ilyenkor csakis a dekorációhoz, hangulathoz igazodó takarók mutatnak szépen. Mindenképpen jelezzétek a vendégeknek, hogy este is a szabadban lesztek, hogy ők is ennek megfelelően készülhessenek ruhával.

Rovarok:

Tökéletes rovarmentességet nem fogtok tudni biztosítani, ilyen a természet, ezt el kell fogadnotok. Rovarriasztós fáklyákkal, rovarűző szerekkel enyhíthettek a nagy rohamon.

Forrás: greenweddingshoes.com

6. A vendégek ellátása az esküvő során– étel és ital

Az ételek szabadtéri tálalása körültekintést kíván. Mind az ételek típusát (könnyű, kevésbé romlandó ételeket válasszunk nagy melegben), helyét (ne a tűző napra tegyétek) úgy válasszátok, hogy mindvégig kifogástalan minőségűek maradjanak.

A nyári melegben mindenkinek jobban esik a hűsítő, nem túl édes ital. Erre tökéletes megoldás a limonádé például. Gondoljatok arra is, hogy az alkohol, különösen a rövid ital bizony sokkal erőteljesebben hat hőségben. Hideg, de ne jeges italt kínáljatok.

7. „Mit mondott?” – gondoskodjatok megfelelő hangosításról

Szabadtéren, különösen vízparton és szeles időben, könnyebben „elszáll” a hang. Nagyobb vendégsereg esetén (kb. 30 főtől, bár ez elrendezés függvénye is), ezért érdemes mikrofonba beszélnetek. A technikai felkészülést bízzátok szakemberre. Ebben akár egy ügyes dj is a segítségetekre lehet, aki egyúttal gondoskodik a szertartás zenei aláfestéséről és az egész este hangulatáról.

8. Esküvői dekoráció és a környezet

A természet önmagában is gyönyörű, ezért nem érdemes túlzásba vinni a dekorációt. Érdemes a környezettel harmonizáló, annak elemeit szépen kiegészítő dolgokban gondolkodni.

A dekoráció része az is, hogy érdemes az esküvő hónapjában is meglátogatni és előtte néhány nappal ellenőrizni a helyszínt, érhetnek benneteket ugyanis váratlan meglepetések. A természet minden évszakban más arcát mutatja, ráadásul eső nélküli időszakban kiszáradhat a fű vagy éppen előbukkanhatnak vakondtúrások. Ezeket még időben orvosolnotok kell, ne a nagy napon szembesüljetek azzal, hogy az álomhelyszín egészen másképp néz ki.

Ha már előző nap elhelyezik/elhelyezitek a legfontosabb dekorációs elemeket, érdeklődjétek meg, hogy nincs-e időzített locsolórendszer, ami mindent tönkretehet. (Persze jöhet az eső is, de legyünk optimisták.)

9. Öltözködés

Talán a legfontosabb, hogy vigyázat a magas sarkú cipővel. Ahogyan a vendégeket is megkéritek, hogy öltözködjenek a körülményeknek megfelelően, az ünnepi dísz ellenére se feledkezzetek meg a saját kényelmetekről, ami egyben a testi épségeteket is őrzi. Védelem a nap, eső és hideg ellen (akár sapkával, díszesernyővel, stólával).

10. A B terv

Válasszatok egy belső helyszínt is, ami nem esik túl távol az eredetileg kiszemelt szabadtéri esküvői helyszínetektől. Ideális esetben van valamilyen szálloda, étterem, művelődési ház stb. a közvetlen környezetben, talán érdemes is tudatosan ilyen helyeket keresni, ha a természetben szeretnétek össze kötni az életeteket. Valószínűleg költséghatékonyabb lesz így, mint a sátorbérlés, persze, ha a helyszín hajlandó B tervként biztosítani számotokra. Olyan opcióról sajnos nem tudok, hogy „csak akkor hozzátok a sátrat, ha rossz idő lesz”, természetes, hogy a szolgáltatónak fel kell készülnie a szállításra és tudnia kell jó előre a megrendelésről. Lehet megoldás az is, hogy a vacsora, lakodalom fedett helyszínén rendezitek meg rossz időben a szertartást is. Gondoljátok azonban végig, hogy csak a szertartásra meghívott vendégeket hogyan tudjátok kellemetlenség nélkül elbúcsúztatni az étkezés előtt.

Rusztikus esküvő szabadtéren

 +2 TIPP

Ha már szabadtérről beszélünk, akkor nem csak a szervezéssel, hanem a fotózással kapcsolatos tudnivalókról is szót kell ejtenünk.

A 2 legfontosabb tudnivaló a fotóitok kapcsán, ha szabadtéri esküvőt szerveztek

A fények

Annyiszor írtam és beszéltem már a fények jelentőségéről, hogy bízom benne, nem kell itt is hangsúlyozni. Gyors leltár arról, hogy a szabadtéri esküvőknél fotózás szempontból nekünk (és így nektek is) mi jó és mi nem:

 • ideális és szép a közvetlenül naplemente előtti időszak (nyáron 18-20 óra között) – ha a szertartás a naplemente után záródik, a csoportképeiteket érdemes előtte elkészítenünk vagy esti (esetleg gyertyafényes) fotóitok lesznek
 • a fenti az időszakban már nem jelent problémát a fény iránya sem, de nagyon szép, ha készíthetőek olyan képek, ahol a nap éppen mögöttetek látható
 • nyáron a 11 és 16 óra közötti időszakot érdemes elkerülni vagy ilyenkor kifejezetten árnyékos, illetve fedett helyre húzódni
 • a vacsora és a lakodalom fényeiről is gondoskodnotok kell, a csillagfény nem elég ahhoz, hogy a vendégek biztonságosan közlekedjenek, és szép képeitek szülessenek
 • szép látványt nyújt, ha lámpafüzérek, lampionok adják a megvilágítást, de a táncparketten – ugyanúgy, mint beltéren – jó hangulatot teremthetnek a színes fények is és praktikus lehet az erősebb megvilágítás
 • az esti eseményekhez általános tanácsként azt mondhatjuk, hogy legyen annyi alapfény, amelyben jól láthat mindenki balesetveszély nélkül, ez a fotókhoz is megfelelő lesz

Az elrendezés

A fotók másik fontos tényezője a kompozíció.  Ha ilyen szempontból közelítjük meg a szertartás és az esküvő helyszínének kialakítását, akkor:

 • az oltárnak (az anyakönyvvezető, lelkész helye) olyan helyet válasszatok, ami minden irányból körbejárható – ahol kényelmesen elfértek, oda tudtok menni az aláíráshoz, és mi is könnyedén tudunk közlekedni
 • legyen az oltár háttere is látványos vagy épp ellenkezőleg, simuljon tökéletesen bele a dekorációba, környezetbe
 • a bevonuló útvonal legyen éppen ideális szélességű, sem a túl keskeny, sem a túl széles nem szerencsés (a fotók szempontjából sem); tudom, ez tág fogalom, de az ideális szélességet meghatározza a ruhád és az is, hogy egyedül vagy valaki kíséretében érkezel-e (el kell férnetek úgy, hogy mellettetek kb. 50-50 cm maradjon)

Amikor nekiálltam összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a szabadtéri szertartásokról, nem gondoltam, hogy ennyire hosszasan írok majd. Úgy tűnik, végeláthatatlan, amire fel kell ilyenkor készülnünk, de egy esküvő már csak ilyen… Ne feledkezzetek meg a legfontosabbról: felkészülünk alaposan, de az esküvő napján már nem aggodalmaskodunk, nem is kell, ha mindent jól átgondoltunk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....