Esküvői 1X1 – álomból valóság

Hogyha valamit igazán a saját bőrömön tanultam meg az elmúlt évtizedekben, akkor az az, hogy azok vagyunk, amit gondolunk, azzá válik az életünk, amivé a gondolatainkkal tesszük. Igen, a gondolatainkkal, mert a tetteinket is azok vezérlik majd, még a lehetőségeinket is, bármilyen hihetetlennek is tűnik. Manapság divatos ezt a Vonzás Törvényének nevezni, de én ezt a „jelenséget” nem szeretem sehogysem hívni. Mindenesetre sokkal elsöprőbb teremtőerőre vagyunk mentálisan képesek, mint azt hinnénk. Vigyázat! Negatív értelemben is.

Természetesen ezt nem úgy kell elképzelned, hogy gondolsz egy habos kakaóra, fehér pöttyös bögrében és egy szempillantás alatt a habos kakaó, a tökéletesen manifesztálódott, fehér pöttyös bögrével együtt a kezedben terem. Dejó is volna! Vagy mégsem?! Sokmindenre gondolunk, sokszor túlságosan is sokmindenre, sőt a legtöbbször túlgondolunk mindent. Szörnyű lenne, ha a gondolataink egyből megelevenednének. A brilliánsak, azok, amikről érezzük, hogy minden porcikánkat képesek megmozdítani, viszont kell, hogy kidolgozásra kerüljenek és tettekké váljanak!

Mindenesetre egy látszólag semmiből jött gondolat és annak céltudatos álom-terv-szövése által lettünk nagyon gyorsan és eredményesen esküvő fotósok. Az esküvőnkre készülve egyszercsak feltettem a kérdést Zolinak, hogy Te, nem volna kedved esküvőket fotózni? Mire ő: de; nézzük meg, mit kell ehhez tennünk. Azóta ebben élünk, és a „kósza gondolataink” sorra valósággá válnak.

Amikor ezt írom, folyton azon vívódom, vajon lehet-e álmodást, helyes és célravezető álmodást tanítani… Biztosan. Sok kiváló könyvet olvastam ezzel kapcsolatosan, de vajon én tudom-e tudatosan is (vagy csak ösztönösen), hogy az milyen, hogy kell csinálni? Te tudod-e már?

rusztikus-eskuvo-fenylabor-55

Álomszövés taktikusan, praktikusan

Álmodozni mindannyian tudunk, a teremtő álmodás kevesek kiváltsága még, legalábbis tudatosan. Amiben biztos vagyok, hogy álmodni, tervezni összeszedetten és koncentráltan, nyugodtan és részletekbe menően, megtartóan, kitartóan és elengedően lehet.

Abból a sok katyvaszból, ami a fejünkben jön-megy csak koncentrációval, összeszedetten lehet kiemelni azt, amit igazán szeretnénk, ha csak nem arról van szó, hogy „hirtelen fényt kapunk”. Hogyha nem emeljük ki, akkor nem lesz semmi belőle, ugyanolyan kósza gondolat, kósza vágy marad, mint a másik ezer. Ehhez kell, hogy képesek legyünk néhány órára megállni, elcsendesíteni a rohanó életünket magunk körül, a problémafókuszú gondolkodásunkat leállítani, és magunkba nézni. Ne siess. Lásd meg, mi az igazán fontos számodra. Vedd sorra őket és azt is, hogy mit hogyan képzelsz el pontosan, egészen aprólékosan.

A sok „katyvasz” az esküvőd esetében mindaz, amit magadba szívtál az elmúlt évek álmodozásai, a vendégként megélt esküvők, az inspirálódás és információgyűjtés kapcsán, a családod, a barátaid véleménye, a kedvesed elképzelései. Hú, ugye milyen rengeteg minden?! És ebből tényleg minden egyformán fontos és szükséges? Dehogy!

Azt is látni fogod, hogy az álmok különböző jellegűek lesznek majd. Vannak, amik

 • belső dolgokra irányulnak: ezek jellemzően a hangulatot, az átélni kívánt érzéseket, élményeket ölelik át. Ezek megvalósulásához szükséges az a lelki egyensúly, amiről korábban már beszéltünk. Szerintem nincs ezeknél semmi, de semmi fontosabb.
 • külsőségekre vonatkoznak: ide tartozik minden, ami a körítés, itt nem csupán a dekoráció nüansznyi részleteire gondolok, hanem akár arra is, hogy szeretnél karcsúbban az oltár elé állni.
 • tennivalókra vonatkoznak: tulajdonképpen ez átfogja az egész folyamatot, hiszen ahogy már megbeszéltük, mit sem érnek az álmok cselekvés nélkül. Ide tartozik mindaz, amit az első két típusú álom megkövetel. Miért álomtípus ez is? Mert ez lehet az is, hogy idő közben életmódot is váltasz, például egészségesebben élsz.
 • megvehetőek: ezek jellemzően átfedést mutatnak majd a külsőségek kategóriával, de ide tartozik a szolgáltatások egy része is, például az is, hogy milyen fotóst szeretnél.

Vintage esküvő

Az álomból valóság gyakorlati módszere

 1. Fogj egy papírt (kézzel írni mentális dolgoknál tapasztalatom szerint hatékonyabb) és egy tollat. Az írás segít a rendszerezésben, segít abban, hogy magadba láss, átláss a káoszon.
 2. Egyszerűen csak vess papírra először mindent, ami az esküvőd kapcsán a vágyaid között szerepel. Tényleg mindent, a legkisebb dolgokat is, igen, azokat is, amik butaságnak vagy megvalósíthatatlannak tűnnek. Én ösztönösen egyes szám első személyben és jelen időben írok, mintha már itt is lennének az álmok, nemrég olvastam, hogy mások is ezt javasolják. Például: „sellő fazonú, törtfehér, csipke ruhám van, vékony, virágos pánttal, hátul végig apró gombokkal és hosszú uszállyal.” Nem tagadom, hogy ez kicsit furán hangzik így, de ha meg sem próbálod… tudod, akkor egész biztosan nem válik be.
 3. Mindent leírtál, ami csak az eszedbe jutott? Akkor, kicsit tedd félre.
 4. Vedd elő egy újabb nyugodt napon. Olvasd át. Itt a rendszerezés és szelektálás, a mérlegelés és letisztázás ideje. Egyszerűen húzd ki a kevésbé fontosnak tűnőket és írj még részletesebben az igazán szíved szerintiekről. Meglátod, szépen, lassan kirajzolódik majd az, ami igazán neked való.
 5. Fontos, hogy ne vessz el a részletekben. A jó tervhez vezérfonál kell mindenekelőtt. Látni kell a végső célt egészében. Hogy ez rögtön látható-e vagy csak idővel tűnik elő, az változó. A szükségessége viszont kétségtelen, mert nélküle el fogsz veszni, szét fogsz forgácsolódni, meglesznek a darabok, de nem állnak össze. Gondolkodhatsz hangulatban (pl. grillparty esküvő, hajókirándulás, karnevál), egy konkrét témában (lego, utazás, egy film), akárhogy is, a lényeg az, hogy legyen meg, ismerd fel az ÖTLETET, majd dolgozd ki, állítsd össze a darabokból, amiket leírtál és még leírsz majd.
 6. Emlékszel, hogy az inspirálódásnál mappákba rendeztél mindent? Készíts itt is kategóriákat és hívd segítségül hozzá a már kész gyűjteményedet is: az elképzelt időszak, helyszín, létszám/vendégek, a vezérelv (a téma, dekor elemek, virágok, színek, ötletek), ruhák és kiegészítők, zene, ételek/italok. A letisztázott elképzeléseidet, vágyaidat végül fésüld össze az inspirálódás során gyűjtögetett képekkel, információkkal. Ha kedved, időd van, erre a legeslegjobb, ha készítesz egy könyvet magadnak, amibe beleírsz mindent és hozzá beragasztod a képeket is. Érdemes úgy elkészíteni, hogy szabadon bővíthető és alakítható legyen, erre a lefűzős megoldás a legjobb. A Jóbarátok rajongók emlékezhetnek, hogy Monica egy egészen vaskos mappával rendelkezett már, mire sor kerülhetett az esküvőjére. Ebből az a tanulság, hogy bizony előfordul, hogy már jóval az esküvőd előtt birtoklod az esküvői álomkönyvedet… no, azért nem ez az általános. S ha így is van, a sok év alatt felgyülemlett elképzeléseket is le kell porolni. Monica példája még egy szempontból érdekes: annyira, de annyira szerette volna, hogy végül még az álomhelyszín is az övé lett, pedig kilátástalannak tűnt.

Bizony vannak álmok, amelyek teljesen elérhetetlennek tűnnek, de csak tűnnek! Vannak azonban olyanok is, amik nagyon jó, könnyen kivitelezhető ötletnek tűnnek, de ezek is csak tűnnek!

Betty-David-Paris-137

Álomból valóság – képzelet és realitás

Megbeszéltük, hogy a habos kakaó, fehér pöttyös bögrében nem lesz egy szempillantás alatt a kezünkben. Egyrészt, mert ilyen csak a mesében van. Másrészt, mert lehet, hogy nem is létezik és nem is létrehozható az a bögre kakaó, amit elképzeltünk. Vagy, ha mégis, semmi realitása, hogy a miénk legyen, például, mert a pöttyöket gyémántból álmodtuk meg, nekünk viszont erre nincs pénzünk.

Ahogy az életben is, az esküvőd esetében is úgy kell nagyot álmodnod, hogy közben képes legyél reális, végrehajtható lépéseket rendelni az álmodhoz. A hogyant is tervezni kell ugyanis a legtöbb esetben. Azért csak a legtöbben, mert van, amikor ajándékba kapjuk az Élettől a lehetőséget, sokszor magát a megoldást, az álmot is. Ez azonban ritka vagy a végén kiderül, hogy valójában nem is olyan véletlen, mert tudat alatt igenis tettünk ezért. (Vigyázat, erre is érvényes a pozitív és negatív értelem egyaránt. Éveken keresztül volt egy megmagyarázhatatlan rémálmom. Azért is megmagyarázhatatlan, mert sosem voltam az az esküvőmről álmodozós típus. Órákig készülődtem, de végül rémes volt a ruhám, sem a hajam, sem a sminkem nem sikerült és el is késtem az esküvőmről. Ez a rémálom biztosan valami egészen rejtélyes belső félelmem (lehet, hogy a hiúságom :D) kivetülése volt, de akárhogy is nem akartam vele foglalkozni, a lelkem mélyén frusztrált engem és féltem, hogy megvalósul. Hessegettem, hessegettem, de már késő volt, azt hiszem, csak tompítani sikerült. A ruhám kiválasztása óriási dilemma volt, még az utolsó pillanatban sem voltam teljesen biztos a döntésemben, a sminkem nem tetszett igazán és egy órát késtünk a szertartásról egy nem várt „szobacsere” miatt.)

A realitás nem csupán a megvalósíthatóságot jelenti (gyakorlati vagy anyagi szempontból), hanem azt is, hogy a valóra válás vajon tényleg azt az eredményt hozza-e, amire számítasz. Azt is, hogy az egyes részletek összhangban vannak-e egymással. Egy egyszerű példa: rusztikus stílusú esküvőt szeretnél, western tematikával. Mindehhez választasz egy elegáns szállodát helyszínként. Látod magad előtt, hogy mi lesz ebből? Márványon kopogó sarkantyúk? Szalmabála a bálteremben? Ne is gondoljuk tovább. Biztosan érted és nevetsz. Pedig ez egy gyakori eset. A realitáshoz tartozik az is, hogy hiába szeretnél rusztikus, western tematikát, ha nincsen megfelelő, mindenki számára elérhető hely a környezetedben. Sajnos… erről pedig nem tehetsz, de az előzőekből kiindulva, jobban teszed, ha módosítasz az álmodon.

Látod, ahhoz, hogy az álmod valósággá váljon, meg kell tervezned a hogyant (ötletekkel, ütemtervvel – ESZÜ -, pénzügyi tervvel – EPT). Ehhez viszont tudnod kell mindenekelőtt elkülöníteni a „rózsaszín ködöt” és a megvalósítható elképzeléseket. Sajnos hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi aztán nem fogjuk elkövetni azokat a nevetséges hibákat, amiket a szomszédék, és, hogy a mi elképzelésünkben semmi irreális nincs. Meglepődnél, ha tudnád, ez mennyire nem így van abban a pillanatban, ahogy a saját esküvődről van szó.

A családi nyomás

Sokat gondolkodtam, beszéljünk-e erről, s ha igen, itt beszéljünk-e. Végül arra jutottam, hogy annyi pár álomszövésébe szól bele a család és akadályozza azt meg, hogy muszáj lesz gondolatot cserélnünk.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a közvetlen családod biztosan jót akar neked, és szeretne minél inkább részese lenni a nagy napodnak. Ne vegyél hát semmit se bántásnak, kötekedésnek, rosszindulatú megjegyzésnek. (Lesznek megjegyzések, még sosem hallottam olyan esküvőről, ahol nem voltak. Egyszerűen mindannyian mások vagyunk, ez a szerethető színesség és másképpen gondolkodás egyik következménye.) Ne vedd azonban követendő utasításnak sem azt, amit mondanak. Miért? Mert ez a Ti esküvőtök és nem az ő esküvőjük. Nehéz ezt sokszor elfogadni, hiszen annyira belénk van kódolva a megfelelni vágyás, de nem vagyunk kötelesek megfelelni mások velünk kapcsolatos elképzeléseinek. Akkor sem, ha a családunkról van szó. Könnyű másoknak mondani persze, de amikor Te állsz ott „kereszttűzben”, hirtelen elbizonytalanodsz. Így szoktak rendre meghiúsulni a külföldi álomesküvők például.

Az esetek többségében a sarkalatos kérdés a létszám, vagyis, hogy Juliska nénit is illik meghívnod. Lehet, hogy ebben igazuk van, azonban, ha Juliska nénivel még sosem beszéltél kettő mondatnál többet, utoljára tíz éve láttad, nos, tényleg részese kell, hogy legyen életed egyik legbensőségesebb, legmeghittebb eseményének pusztán illemből? Hogyha az esküvő számodra a csinnadrattáról és a minél látványosabb ünneplésről szól (vagyis reprezentációról), akkor a válasz: igen. Hogyha ez kevésbé fontos a számodra, és inkább az érzések, a tartalom számít, akkor értelemszerűen: nem. A kérdés mindig az, tudsz-e elég erős lenni ahhoz, hogy nemet mondj, méginkább, hogy kitarts a nem mellett úgy, hogy közben ne generálj felesleges konfliktust és visszafordíthatatlan lelki sérüléseket. Legyél kedves, megértő, de nagyon határozott. Ne kiabálj, ne hisztizz, hogy milyen jogon szólnak bele, attól csak rosszabb lesz minden. Kitartással, higgadtsággal, állhatatossággal mehetsz a legtöbbre. Hogyha olyan dolgok ellen tiltakoznak, amik szokatlanok, amit még nem láttak, valószínűleg az ismeretlentől való természetes félelem teszi. Perlekedés helyett vezesd be őket a világodba, mutasd meg, mond el az álmodat minél közérthetőbben és kézzel foghatóbban. Ha részletesen megismerik, akkor könnyebben érzik majd a sajátjuknak.

Egészen meglepő, hogy ilyenkor milyen változások zajlanak le a családi kapcsolatokban, érdemes lenne egyszer erről is részletesen beszélni. Légy résen, a tiltakozás romboló és gyümölcsöző is lehet a kötelékekben!  No, de most forduljunk vissza az álmok valóra váltásához!

TTD-fotozas-sylvaata2012-57

Az álomból tehát így lehet valóság:

 • Bíznod kell abban, hogy a gondolataid teremtő erővel bírnak, de tudd, hogy ez az erő jó és rossz következményekkel egyaránt járhat. Ne a lehetséges problémákon, a félelmeiden rágódj hát, hanem a célodat, az álmot lásd magad előtt.
 • Építsd fel, dolgozd ki részletesen az álmodat.
 • Hívd segítségül az írást, hogy az esküvői álmod minden részletét egyben láthasd. Nyugodtan írj le bármit, ami eszedbe jut (belső dolgok, külsőségek, tettek, megvásárolandók mentén), később ráérsz kihúzni az irreális dolgokat.
 • Ismerd fel az álom vezérfonalát, hiszen minden kis részlet abban, ott fut majd össze. Legfőbb célkitűzés nélkül csak szétforgácsolódik minden.
 • Tisztázd le és rendszerezd az álom darabkáit. Válaszd ki azokat, amik a legfontosabbak, ami igazán Te/Ti vagytok.
 • Készíts egy álomkönyvet a leírt elképzelésekből és az összegyűjtött inspirációkból, információkból.
 • Legyél cselekvés orientált, ne csak azt tudd, mit szeretnél, kezdj el azon is gondolkodni, hogyan lehet megvalósítani, meg lehet-e egyáltalán valósítani.
 • Tanulj mások hibáiból, ne gondold azt, hogy Te nem tévedhetsz.
 • Hallgass meg mindenkit az esküvővel kapcsolatos elképzeléseiről, de amikor álmokat szősz, ne mások helyett álmodj.
 • Ne feledd, nincsen megvalósíthatatlan álom, de muszáj, hogy a realitások talaján maradj és felismerd, ha valami irreális akár gyakorlati, akár anyagi, akár egyéb okok miatt. A nagy álom nem egyenlő az irreális álommal. Előbbi ugyanis valóra válhat.
 • A filmekben látott esküvők nem valóságosak, ahogyan a filmbeli szerelmek is csak a valóság egy kiragadott szeletkéjét ábrázolják. ;)

A lényeg… az álmodásra nem szabad rágörcsölni. Nem működik a gondolatok valósággá válása, ha görcsösen akarjuk. Tudd nagyon akarni, de úgy, hogy képes vagy a levegőben tartani, vagyis elfogadni, hogy nem kell most rögtön, hanem eljön az ideje és a Tiéd lesz, sőt, érezd kicsit, hogy már a tiéd, így aztán még kevésbé akarod erőszakosan.

A párjaink vitatható elképzeléseiből, az esküvői piac bakijaiból összeszedtem neked a legfontosabbakat, amik a reális-nem reális témájához kapcsolódnak. Ezzel folytatjuk!

Neked mi a nagy álmod?

 

Az előző részek:

1. rész: Esküvő szervezés könnyen, hatékonyan – a „Tudd”!

2. rész: Esküvői inspirációk, ötletek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....