Esküvői 1×1 – esküvő szervezés könnyen, hatékonyan

…avagy hogyan szervezz a lehető legegyszerűbben felejthetetlen esküvőt

Joggal merül fel benned, hogy mi közöm az esküvő szervezéshez, hiszen én „csak” egy esküvő fotós vagyok. Tisztázzuk gyorsan ezt rögtön itt az elején.

Elsősorban nő vagyok, egykori menyasszony vagyok, feleség vagyok, ember vagyok. Átéltem és tapasztaltam rengeteg mindent az életben és az esküvők kapcsán is. Le is írtam belőlük számos dolgot már ezen a weboldalon, és elmondtam rengeteg mindent a párjainknak. Esküvő fotósnak többek között azért is kitüntetett dolog lenni, mert ha jól akarod csinálni és jól is csinálod, beférkőzöl a kulisszák mögé és a párok bizalmába, lelkébe is. Így aztán olyan dolgokat látsz és élsz át, amit normál esetben sosem észlelnél. Másrészt a jól szervezett esküvő, a boldog, elégedett pár a mi boldogságunkat is szolgálja (akár a fotózáshoz kapcsolódóan, akár úgy általában nézzük). Most érzem úgy, megérett bennem, hogy mindazt, amit tudok (akárhonnan is), összefoglalva, egészen részletesen megosszam veled. Ez pedig nem csak a fotózásról szól, hiszen sosem jutottunk volna sehová, ha egysíkúan gondolkodnánk. Ez nem szentírás persze, de azt is megtanultam, hogy segíteni nagyon jó, és sokszor egy-egy mondat, tanács, ami hiteles, csodákra képes. Ha már egy ilyen van, abban amit írok neked, megéri.

Amikor úgy 3,5 évvel ezelőtt nekiláttam a saját esküvőnk szervezésének, nagyon gyorsan elvesztem a részletekben, a lehetőségek tárházában, az ötletekben vagy éppen azok hiányában. Tökéleteset akartam. Ebből aztán az lett, hogy a szervezés sokszoros időráfordításba került, mint, amennyit valójában igényelt volna. Ennek pedig idegeskedés, túlterheltség és bizony alkalmanként rossz döntés lett az eredménye. Valljuk be, esküvőt, de még hasonló eseményt sem szervezünk túl gyakran életünkben. Bár a marketinges szakmámnak köszönhetően a rendezvények kapcsán rutinos voltam, rá kellett döbbennem, hogy ez sem feltétlenül elég a hatékonysághoz.

jegygyuru

Mi kell hát ahhoz, hogy az álmok gazdaságosan (idő, energia, pénz mind része ennek) válhassanak valóra?

Az eredményes esküvő szervezés csínyjára-bínyjára akkor kezdtem ráébredni, amikor esküvő fotóssá váltam, és megtapasztaltam a párjaink által több szemszögből is a buktatókat, illetve a dobbantókat. Majd azon kaptam magam, hogy a már bevált módszereket átadom egyik menyasszonytól a másiknak, és mindenkit figyelmeztetek, hol lehet elrontani. Ebből aztán még több fortély és probléma került felszínre.

1. rész: Tudd!

A legtöbbször egyetlen dologban rejlett mind az akadályok, mind a megoldások gyökere. Így ezzel, rögtön a legfontosabbal kezdem. Az esküvőszervezés, ahogy a sikeres élet is, hatékony önszervezés. A szervezés kulcsa a tudatosság.

 • Tudni tájékozódni
 • Tudni, mit szeretnél
 • Tudni, kikkel szeretnéd (itt most persze nem a vőlegényedre vagy a menyasszonyodra gondolok, hanem a segítőkre, násznépre és részben a szolgáltatókra)
 • Tudni, mennyiért és miből szeretnéd
 • Tudni, mikor és mikorra szeretnéd
 • Tudni, hogyan találod meg azt, akitől szeretnéd
 • Tudni tervet tartani
 • Tudni kérdezni
 • Tudni tanácsot mérlegelni és a hasznosakat megfogadni
 • Tudni elengedni és új dolgok felé nyitni
 • Tudni a célt szem előtt tartani, és szisztematikusan annak irányába haladni

stb.

Még nagyon hosszasan sorolhatnám.

De lássuk, milyen konkrét lépéseknél kell, hogy ez a tudatosság végig elkísérjen!

Meglátod, nem is ijesztő.

10 dolog, amivel tudatosabbá teheted esküvőd szervezését

 1. Inspirálódj, tájékozódj
 2. Álmodj nagyot, tervezz reálisat
 3. Készíts esküvő szervezési ütemtervet (ESZÜ)
 4. Készíts esküvői pénzügyi tervet (EPT)
 5. Prioritásokban gondolkodj
 6. Keress körültekintően, találj hozzád illőt és dönts határozottan
 7. Kérdezz bátran és támaszkodj azokra, akik már jártasabbak, de mérlegelj
 8. Ellenőrizz
 9. Áramoltasd az információt
 10. Ne görcsölj rá semmire

eskuvo-szervezes-3

1. Inspirálódj, tájékozódj

Az esküvőd szervezése olyan, mint az álomházad építése. Bár ma már minden változik, jó esetben hosszútávra, egy életre tervezel. Minden szempontból tehát az igényeidhez, hozzád/hozzátok kell, hogy igazodjon, bele kell adnod mindent, ami aztán sok-sok évig boldoggá tesz. Mindannyiunk belekóstolhatott már legalább egyszer az otthonteremtésbe – akárcsak egy-egy dísztárgy megvásárlásával -, ahogyan esküvőn is mindenki részt vett élete során. Ettől még azonban nem tudjuk, valójában mi fán is terem a házépítés, azt sem, hogy hogyan kell esküvőt szervezni, alapfogalmakkal, alapvető lehetőségekkel sem vagyunk sokszor tisztában, akármennyire is részesei ezek a dolgok az ember világának. Nevetséges lenne azzal kezdeni a házad építését, hogy rögtön az első boltban megveszel egy konyhabútort úgy találomra vagy megbízol egy festőt. Pontosan ennyire rossz lépés, ha az esküvőd kapcsán belevágsz a dolgok közepébe anélkül, hogy előtte tájékozódnál a lehetőségekről, szokásokról, törvényszerűségekről, fogalmakról (bizony itt is akadnak „szakszavak”, amiket nem biztos, hogy kapásból értünk), egyáltalán magadba néznél, mire is vágysz valójában.

A tájékozódás nem csak segít letisztázni az elképzeléseidet, hanem megóv attól is, hogy félrevezessenek vagy éppen irreális dolgokban gondolkodj, amik megvalósíthatatlanságukból adódóan csalódottá tehetnek majd.

Hamarosan megosztom veled az inspirációs forrásokat is.

2. Álmodj nagyot, tervezz reálisat

Az álmodozás teremtő erővel bír. Biztosan te is tapasztaltad már, hogyha valamit igazán, szívből szeretnél és gyakran, jól körvonalazottan gondolsz rá, előbb-utóbb elérkezik a lehetőség, amit aztán megragadva, valóra tudod váltani a nagy álmot. Nem illúzióról beszélek azonban, és bizony szó sincs arról, hogy behunyjuk a szemünket és már ott is terem bármi az ölünkben. De fordítva aztán végképpen nem működik! Hogy válhatna valóra egy álom, ha nem létezik?

Betty-David-Paris-141

3. Készíts esküvő szervezési ütemtervet (ESZÜ)

Ahogyan írtam: álom nélkül nincs valóra válás, de önmagában az álom megléte még nem tehet bennünket boldoggá. Segíteni kell neki, hogy kiléphessen a megfoghatatlanból és a kezünkben tarthassuk. Ez a valóra váltó csakis Te lehetsz. A Te álmod, a Te életed, a Te esküvőd. Segítséget persze hívhatsz: a párodat mindenképpen és kötelezően, a családodat, a barátaidat, a kiválasztott szolgáltatókat, de akár egy esküvőszervezőt is. Szükség is van rájuk, nem csupán a feladatok végrehajtásánál, hanem lelkitámaszként is.

Az üzleti életben kiemelten fontos, hogy konkrét lépésekben meghatározott tervünk legyen. Bár a legtöbben nem alkalmazzuk, de a mindennapi életünket is hatékonyabbá, boldogabbá tehetnénk ezzel a módszerrel. Ez ugyanis alapja annak, hogy Te irányíts mindent és ne az események sodorjanak, ki tudja merre. Ahogyan elengedhetetlenül a siker kulcsa a jó üzleti terv, a jó marketing terv például, úgy szükséges a felejthetetlen esküvőhöz is egy szervezési ütemterv, nevezzük ESZÜ-nek. Leegyszerűsítve az ESZÜ az álmok realizálódása „papír” alapon, menetrendszerűen. A nagy álmok részletes, reális, cselekményorientált tervekkel tudnak belépni életünkbe.

Ennek felépítéséről beszélünk még később, de a főbb pillérek ezek lesznek:

a)      mit
b)      ki
c)      mikor/mikorra

4. Készíts esküvői pénzügyi tervet (EPT)

Az esküvőt a fentiek alapján bátran tekinthetjük – az üzleti életben oly divatos kifejezéssel élve -projektnek. Azt pedig te is tudod, hogy a projekthez kell pénzügyi terv is. Most biztosan nagyot sóhajtasz. Tudom, ez egy kellemetlen pont.

Azt gondolod magadban, hogy hát igen, minden olyan drága, hogyan is válhatnának így valóra az álmaim. Vagy azt, hogy majdcsak meglesz valahonnan a pénz. Ne adj Isten, azt, hogy majd a nászajándék finanszírozza az esküvőtöket. Jobb esetben arra a pénzösszegre gondolsz, ami már biztosan a rendelkezésetekre áll.

Mivel ez egy igazán sarkalatos kérdés, ígérem, nagyon részletesen beszélünk még róla. Megnézzük azt például, mennyi pénzre lehet szükségetek, hogyan érdemes menedzselni a pénzügyeket, mikor, mit kell fizetni, min spórolhattok és hogyan.

 5. Prioritásokban gondolkodj

A tudatosság nem működik a fontos és kevésbé fontos dolgok meghatározása nélkül. Álmodhatsz drágakővel kirakott nyakékről vagy üvegcippelőről is, de tényleg ez a leglényegesebb? És a legelőször intézendő? Nem fontosabb és sürgősebb-e, hogy például tökéletes legyen az esküvő helyszíne?

Steven R. Covey nevéhez fűződik a méltán sokat alkalmazott fontos-sürgős négyszög. Ez a hatékony időgazdálkodás, így a hatékony szervezés egyik legfontosabb eszköze. Eszerint minden feladatunk négy kategóriába sorolható:

 1. sürgős és fontos
 2. fontos, de nem sürgős
 3. sürgős, de nem fontos
 4. nem fontos és nem sürgős

Most azt gondolod, hogy óh, hát akkor nincs más teendőm, mint az 1. kategóriát gyorsan elintézni, minél rövidebb idő alatt. Az igazság az, hogy nem így van. Ezzel ugyanis nem tennél mást, mint 100%-os erőbedobással kimerítenéd rövid idő alatt az energiáidat. Így aztán maximum a 4. kategóriával lenne már csak kedved foglalkozni, és kimaradna rengeteg minden, amitől aztán dugába dőlhet az egész, amit elintéztél az 1. zászlaja alatt.

A prioritások felismerése, majd napi bontású, következetes megvalósítása rengeteg terhet vesz majd le a válladról. Minden reggel vagy előző este írd össze a feladatokat vegyesen a négy kategóriából, de először a legnehezebbeket, amik általában az 1. kategóriába tartoznak, intézd el. Utána megkönnyebbülten folytathatod a napodat. Erről is mesélek még neked.

eskuvo-szervezes-4

6. Keress körültekintően, találj hozzád illőt és dönts határozottan

A számodra tökéletes esküvői helyszínt, dekorációt, szolgáltatót (stb.) bizony nem egyszerű megtalálni. Sokan vannak. Sok nagyon jó és sok nagyon rossz. Mivel az esküvőt nem tudod előre kipróbálni, eljátszani, a legtöbb választásnál nem lehetsz 100%-ig biztos a döntésedben, mint, amikor bemész a boltba, felpróbálod a 20. kabátot és tudod, hogy ez az, amit kerestél. Mi tagadás, ez bizalmi kérdés is.

Mivel a bizalom érzelmi alapú, így támaszkodnod kell a megérzéseidre, arra, amit a szíved súg. Azért is, mert az együttműködés az esküvői szolgáltatókkal nem olyan, mint a kvázi arctalanságban tevékenykedő bolti eladókkal való rövid interakció.

Kicsit félelmetes, hogy nem tudhatod biztosan, azt vetted-e meg, amire szükséged van. A jó hír az, hogyha kellően felkészültél (inspirálódtál, tájékozódtál, terveztél, nem kapkodtál el semmit) kicsi az esélye annak, hogy tévedhetsz. Rendelkezel ugyanis mindennel, ami az érzelmi döntést ésszerűséggel is alá tudja támasztani. A döntés így gyors és biztos lehet.

Itt is vannak mankók, amik segítik a határozott döntést. Beszélünk róluk hamarosan.

7. Kérdezz bátran és támaszkodj azokra, akik már jártasabbak, de mérlegelj

„Aki kérdez, öt percig ostoba; aki sosem kérdez, örökké az marad!” (Henry Lorayne)

A személyes találkozások során akkor érzem, hogy eljutottunk a kellő mélységhez, ha elkezdünk részletkérdésekről beszélgetni, és a párjaink felvállalják, hogy nem értenek egy-egy kifejezést vagy feltárják, miben bizonytalanok, mi az, amit nem tudnak. Egyrészt ez azt jelenti, hogy mernek támaszkodni a tapasztalatainkra és tudásunkra, ami a bizalomhoz elengedhetetlen. Másrészt azt is, hogy bölcsek, mert tudják, hogy nem szégyen, ha valamit nem tudunk, a baj az, ha nem járunk utána, honnan tudhatnánk meg, és aztán nem szerezzük meg a szükséges információt.

Tudni kell azonban kérdezni is. Nem csak arra gondolok, hogy egyáltalán bátran kiejteni a szavakat és jól megfogalmazni, amire valójában kíváncsiak vagyunk, hanem arra, hogy kitől, mit lehet megtudni, kinek elég hiteles a tapasztalata, tudása hozzá.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is megbántsak, de az Interneten olvasható párbeszédekben sokszor akkora butaságok vannak, hogy legszívesebben elsírnám magamat. Persze legalább felmerte tenni a kérdező a kérdést, és a válaszoló próbált segíteni. A baj az, hogy mindebből nagyobb probléma származik, mint amekkora az eredeti bizonytalanság volt. Az ilyen válaszok többsége annyira szubjektív, hogy torzzá teszi a valóságot. Vannak persze nagyon hasznos tapasztalatok is, fontos ezt is hozzátenni. Kérlek, mérlegelj hát mielőtt bármit is készpénznek veszel. Igen, a szakértők meglátását sem kell maradéktalanul elfogadni, de a neten és sokszor a médiában keringő információkkal különösen legyél körültekintő és gyanakvó. Ha szükségét érzed, tedd fel ugyanazt a kérdést több (hiteles!) embernek is.

A dolgot visszafordítva: ne válaszolj, ha nem vagy valóban és objektíven tapasztalt valamiben, mond, hogy „nálunk ez volt, de azért nem vagyok biztos benne…” Ne okozz senkinek kárt, nem számít ugyanis, hogy ezt szándékosan vagy merő jóakaratból teszed, a kár, az kár.

8. Ellenőrizz

Időről-időre szükséges, hogy visszatekintsünk. Megnézzük, hol állunk, mi vár még ránk. Egyszerűen, hogy lássuk, mert az kell a kiegyensúlyozottsághoz, hiszen megnyugszunk és örülünk, ha valami készen van, és lendületesebbek lehetünk, ha tudjuk mit, mikor és hogyan fogunk megvalósítani.

Fontos az is, hogy a delegált feladatokat ne engedd ki teljesen a kezedből, így nem érhetnek nagy meglepetések és a feladatot végző sem érzi magára hagyva magát. Tudd, hol tartanak éppen, ha jól csinálják, köszönd meg és dicsérj, motiválj, segíts kicsit, ha szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy állj ott a sarkában mindenkinek a szervezés során és, ha valami nem megy, inkább intézd el és teremtsd le az illetőt, mondván „az van megcsinálva, amit én megcsinálok”. Ez az esküvő napján egyenesen tilos is! Egyébként is. Így születnek a menyaszörnyek.

Mielőtt az ellenőrzésből számonkérést csinálnál, nézz kicsit magadba is.

eskuvo-szervezes-2

9. Áramoltasd hatékonyan az információt

Hogyha képes vagy körültekintően, precízen tájékoztatni mindenkit mindenről, az már félsiker. Valószínűleg sokkal kevesebb bakival kell majd szembesülnöd a feladatok végrehajtása, az ellenőrzés és a nagy nap során is. Ismered a mondást, minden rendszer összességében annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme. Ne hagyd, hogy ez a láncszem veszélyesen gyenge legyen! (Leggyengébb mindig van, ezt tudomásul kell venni.) A gyengeség egyik legfőbb oka és kiváltója az esküvők esetében az információhiány.

El sem tudom mondani, mennyire gyakran találkozom azzal a ténnyel, hogy csodálatosan megszervezett mindent a pár, csak éppen elfelejtettek elmondani egy kulcsfontosságú változást egy érintett szolgáltatónak, vagy hiányosan tájékoztatták a vendégeiket. Ebből aztán káosz lett, és oda egy csomó minden, amit annyira jól és körültekintően kitaláltak.

Mi a szüleinket felejtettük el tájékoztatni arról, hogy hozzanak magukkal fürdőruhát, mert a nagyobb vendégseregnek szóló állófogadás után elmegyünk 2 órára fotózkodni, amikor ők bátran pancsolhatnak a medencében. Szegények, nem hoztak. Így aztán, amíg a barátaink vígan lubickoltak, jól is esett a hőségben, amit az esküvőnk napjára megnyertünk magunknak, a családunk levegő után kapkodva ücsörgött, jó esetben az árnyékban. A barátainknak életre szóló élmény volt, a családnak túlélőtúra, nekünk pedig egy kellemetlen emlék, mert a legjobb szándék ellenére egy kimaradt információátadással problémát generáltunk.

Az információ-áramoltatás másik oldala az, hogy mértéket is kell tudnod tartani. Ne terhelj senkit azzal, hogy csak az esküvődről beszélsz egy éven át. Azt mond, ami fontos, annak, akit érint, de az legyen pontos és kellően részletes.

10. Ne görcsölj rá semmire

Ennél egész egyszerűen nincs fontosabb! Minden, de tényleg minden fent leírt mondat teljesen értéktelen, minden cselekvés hiábavaló! Ez az, ahol én és még sok menyasszony társam nagyon elrontottuk. Mesélek róla, mostmár tudom, hogy lehet másképpen is.

éci-gyuri-esküvő-veszprém-fénylabor-60

Összegezve mindaz, ami szebbé teheti a nagy napodat a tudatosság jegyében:

 • Álmodd meg, találd ki mielőtt bármit is cselekednél, hogy mi az, amire valójában vágysz. Gondold ki egészen részletesen. Utána nincsen más dolgod, mint ezt a csodálatos álmot magad elé képzelni és célként lebegtetni a szemed előtt.
 • Szívj magadba minden információt és tudást az esküvőkkel kapcsolatosan.
 • Készíts az álmokból cselekvésorientált tervet.
 • Tervezz lépésről lépésre: az elképzeléseid legapróbb részleteit, a feladatokat, a határidőket, a kiadásokat stb. Minden nehéz feladatot bonts kisebb részekre.
 • Az időd beosztása legyen összhangban a prioritásokkal.
 • Egyszerre egy fő feladatra koncentrálj, és tudd már előző este, hogy másnap mit kell elintézned.
 • Cselekedj szisztematikusan, és ne halogass.
 • Delegáld a feladatokat, dolgozz csapatban
 • Ne feledd, ha tudod, mit szeretnél, akkor dönteni is nagyon könnyű A vagy B között. Hallgass a szívedre és az eszedre is.
 • Sose gondolj arra, hogy mi az, amit nem szeretnél, de tudd, hogy mik lehetnek a lehetséges akadályok. Ezekre azonban sose fókuszálj problémaként, hanem legyél megoldásorientált.
 • Mindig pontosan és időben informálj mindenkit a tervekről, célokról, feladatokról.
 • Ne éld meg kudarcként, ha valami nem a terv szerint sikerül.
 • Fogadd el a tapasztaltabbak és a szakértők javaslatait, véleményét, de azokat tudd mérlegelni is.
 • Minden percben emlékezz rá, hogy a tökéletességre való törekvés csalódáshoz vezethet, mert nincs olyan, ami tökéletes, olyan pedig végképp nincs, ami egyöntetűen mindenki számára az.
 • Az esküvő örömünnep. Az odáig vezető út pedig a lelked felkészítése az öröm befogadására. Hogyan tudnál örülni, ha fáradt vagy, frusztrált vagy, aggódsz…? Lazíts, különben elvész a lényeg!

Innen folytatjuk!

Részletesen átbeszéljük az egyes pontokat, lépéseket sok ötlettel és tanáccsal.

Addig is kérdezz, szólj hozzá bátran! Tudod, miért?! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....