Esküvői 1X1 – esküvői ötletek, inspirációk, információk

Emlékszel a házépítés és az esküvőszervezés kapcsolatára az előző részből? Idézzük kicsit vissza, miért is hasonlít annyira a kettő, hogy aztán biztos lehess benne, inspirálódás nélkül képtelenség álmot építeni.

Mindannyian szeretnénk egyszer egy igazi otthont, időnként bele is kóstolunk a felépítésébe: veszünk egy-egy szép kiegészítőt, oldalakat, újságokat böngészünk, amelyek csodálatos házakat mutatnak be… sőt vendégeskedünk barátaink, családtagjaink házavatóin is. Ettől még azonban nem lesz olyan otthonunk, amire mindig is vágytunk, nem is biztos, hogy tudjuk, mire is vágyunk pontosan, de a legfontosabb, hogy valójában semmit sem tudunk arról, hogyan kell házat építeni. Nincs ez másképpen az esküvővel sem. Hiába részese az életednek így vagy úgy, csak akkor lesz igazán a részed, amikor eljön a nap, hogy végre a saját esküvődet valósíthasd meg. Tudom, ez egy nagyon izgalmas pillanat, tele vagy lelkesedéssel, lendülettel, legszívesebben azonnal mindent elintéznél, megvennél, de! …. állj meg egy pillanatra. Ha egyből a közepébe vágsz, az olyan lenne, mintha az álomházad építését a tetőablak vásárlással kezdenéd az első üzletben, amibe betévetsz. Biztos, hogy olyat szeretnél? Tudod, hogy még milyenek vannak? Biztos, hogy egyáltalán emeletes házat akarsz?

vintage-eskuvoi-szertartas

A lányok többsége persze nem az eljegyzéskor kezd ábrándozni, ahogyan az álomházak sem a nagy semmiből születnek. Sokan már jóval korábban tudják, mit is szeretnének, de nagyon sok párral találkozom (köztük mi is ilyenek voltunk), akiknek valójában csak nagyon ködös elképzeléseik vannak. A legtöbben azt tudják először, mit nem akarnak. Ez is valami, de nagyon kevés a sikerhez. Ráadásul mindig akadnak meglepetések, amik aztán megváltoztathatnak mindent. Én így jártam a ruhával. Chiffon anyagú, könnyed, egyszerű öltözékhez ragaszkodtam nagyon sokáig, amíg a barátnőmmel el nem mentünk a menyasszonyi ruha próbákra, ott aztán nagyon gyorsan kiderült, hogy halálos vétek volna nem csipke költeménybe bújnom, mert az vagyok én valójában. Ezt követően a csipke mindenhová belopta magát az esküvőnkön. Aztán sehogysem találtam kedvemre való helyszínt, szolgáltatókat. Kiderült, csak rosszul kerestem. Keresni is tudni kell. Sokszor a legváratlanabb helyeken bukkantam kincsekre, sok kincsre persze csak most, fotósként akadtam rá, de ehhez elszántnak és nagyon nyitottnak kellett lennem.

vintage-eskuvo

Akármelyik csoportba is tartozol, legyen az első lépés az, hogy a lehető legtöbb tudással, információval vértezed fel magadat mielőtt a gyakorlatban is nekilátsz a szervezésnek.

0. lépés

A nulladik lépés, a tudatosság kezdete: gyűjts egy helyre mindent. Vegyél egy füzetet vagy készíts a számítógépen, esetleg a Pinterest-en egy mappát az esküvői dolgoknak. Minden, ami megtetszik, ami eszedbe jut, minden, ami fontos, minden, amit aztán később elintéztél vagy szeretnél, kerüljön ide. Legyen minél rendszerezettebb, bontsd például témák szerint a képeket: helyszín, dekoráció, fotózás, ruha, torta stb. Legyen olyan része is, ahová kifejezetten hasznos információkat, vagyis a tudást teszed majd.

1. lépés

Először csak nézelődj esküvőkkel foglalkozó oldalakon vagy magazinokban. Szívd magadba a hangulatokat, minden olyan ötletet, amitől megdobban a szíved, ami aztán további ötleteket ad. Meglátod, annyi mindennel találkozol majd, ami magadtól sosem jutott volna az eszedbe! Ráadásul mindig a legváratlanabb helyről, helyzetben kerülnek eléd a legnagyszerűbb dolgok.

vintage-sutemeny-asztal

Összegyűjtöttem neked 50 esküvőkkel foglalkozó weboldalt, amik engem inspirálnak.

Elsősorban átfogóan foglalkoznak az esküvőkkel, s bizony jórészt külföldiek. Nézd ezt el nekem, bár itthon is egyre több mesés esküvőt szerveznek, jobban vonzódom a határon kívüli ízlésvilághoz, kreativitáshoz. Tudom, ez sokszor pénz kérdése is, hiszen ők általában sokkal nagyobb költségvetésből gazdálkodnak. Hidd el azonban, hogy nem minden a pénzen múlik!

Persze millió másik oldalt lehetne még hozzátenni, örömmel is veszem, ha együtt bővítjük a listát. Írd meg nekem, ha találtál valami igazán klassz oldalt, ami hasznos lehet másoknak is, én pedig beteszem ide, hogy a többiek is láthassák.

Az esküvői inspirációs listám:

http://bridalmusings.com http://www.diybride.com
http://burnettsboards.com http://www.elizabethannedesigns.com
http://chicvintagebrides.com http://www.frenchweddingstyle.com
http://emmalinebride.com http://www.greylikesweddings.com
http://engagedandinspiredevents.com http://www.invitationsbydawn.com
http://eskuvohirek.hu http://www.littlevintagerentals.com
http://greenweddingshoes.com http://www.loveandlavender.com
http://lovediywedding.blogspot.hu http://www.marthastewartweddings.com
http://magicuniquewedding.blogspot.hu http://www.minted.com
http://magnoliarouge.com http://www.mywedding.com
http://onefabday.com http://www.onestylishbride.com
http://ruffledblog.com http://www.peterlovesjane.com
http://rusticweddingchic.com http://www.projectwedding.com
http://snippetandink.com http://www.rockmywedding.co.uk
http://southernweddings.com http://www.rosesandlace.co.uk
http://storyboardwedding.com http://www.rusticfolkweddings.com
http://vintagetearoses.com http://www.stylemepretty.com
http://wedding.theknot.com http://www.theperfectpalette.com
http://weddingdiaryblog.com http://www.theprettyblog.com
http://www.100layercake.com http://www.weddingbells.ca
http://www.aliceinweddingland.co.uk http://www.weddingbycolor.com
http://www.beforethebigday.co.uk http://www.weddingchicks.com
http://www.blovedweddings.com http://www.weddingchicks.com
http://www.bohemeskuvo.hu http://www.weddingobsession.com
http://www.bridalguide.com http://www.weddingwire.com

 

…még egy kis ráadás…

Inspiráló beszerzési források (például):

http://csipkedesign.hu

http://somethingoldbride.blogspot.hu

http://bardoczeva.blogspot.hu

http://fabtextil.hu

http://www.oltaribazar.hu

http://www.borokaotthonbolt.hu

http://www.lauravirag.hu

http://www.vintagebazaar.hu

http://www.meska.hu

http://www.etsy.com

rusztikus-eskuvo

A fentieken kívül érdemes fórumokat, személyes blogokat vagy éppen olyan portálokat is böngészni, ahol a menyasszonyok megosztják egymással a szervezési kérdéseiket, tapasztalataikat. Ebből még barátságok is születhetnek, meglátod. Én is átéltem ezt az élményt, s bizony már két alkalommal is fotózhattunk 8-8 csodálatos arát, akik így ismerték meg egymást. Ezzel nem csupán a szervezés élményével, hanem a segítésével is gazdagabb lehetsz.

Ne higgy el azonban mindent, ahogyan a házépítés kapcsán is, az esküvőknél is sokféle tapasztalat, elképzelés bolyong a világban, vannak, amik teljesen tévesek, de mindig akadnak alapvető igazságok, szabályszerűségek is. Légy befogadó és körültekintő egyben.

A kreativitás, az egyediség, a felejthetetlenség egyik kulcsa a nyitottság. Nyitottság arra, hogy befogadd az újdonságokat, a másságot, az inspirációt, de legfőképpen a nyitottság arra, hogy képes legyél felismerni, mi az, ami igazán Te vagy, Ti vagytok. Nyitottság és bátorság arra, hogy a saját képedre formáld a hagyományokat. Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma esküvő sem. Ne feledd, nem kell ugyanazt csinálnod, amit az unokatestvéred 3 éve vagy a barátnőd tavaly. Ez a Ti napotok. A cél a felejthetetlenség, ugye? Arra a házra fogsz emlékezni, ami tökéletesen ugyanolyan, mint az utcában lévő másik 20 sorháztag, vagy arra a különleges, otthonos lakra, ami más, mint az utca többi épülete?

fekete-feher-eskuvo

Az inspirációs”mappám” a Pineteresten:

Esküvői inspirációk színek, stílusok szerint

2. lépés

Másodszor: gyűjtsd az információkat. Erre kell a „kisokos” mappa.

teli-eskuvo

Milyen információkra gondolok pontosan?

 • Hogyan épülnek fel általában az esküvők?
 • Melyek a főbb szokások?
 • Miből áll a bürokratikus háttér?
 • Kinek milyen tapasztalatai vannak?
 • Mik azok a kifejezések, amik a témakörhöz kapcsolódnak. (Például a párok 70% nem tudja mi az a jegyes fotózás vagy éppen a kreatív fotózás.)
 • Kik a minőségi szolgáltatók? Egyáltalán milyen szolgáltatókra lesz szükséged?
 • Mit mikor érdemes foglalni?
 • Mi az, ami itthon elérhető és mi az, ami csak külföldön?
 • Milyen árakra számíts?

Egy kis segítség a kisokos alakításához. Az esküvő fotózási kisokosom, ami elmagyarázza az alapvető fogalmakat:

Esküvő fotózási fogalmak

oszi-eskuvo-vintage-stilusban

3. lépés

Harmadszor mielőtt belevetnéd magadat a szervezésbe, összegezz. Nézd át, hogy mire jutottál, tisztázd le a fejedben és a gyakorlatban is, hogy a rengeteg beáramlott információból, melyek igazán fontosak a számodra. Ezzel át is léphetünk a 2. szintre, vagyis az „álmodj nagyot és tervezz reálisat” lépcsőfokhoz.

Összefoglalva így inspirálódhatsz, informálódhatsz célravezetően:

 • A világon semmilyen fontos feladatba nem ugorhatunk egyből fejest, hiszen hiába tűnik elsőre valami rutinszerűnek, jobban megnézve ki fog derülni, hogy bizony sokmindent nem tudunk még róla.
 • Az esküvőszervezés tényleg olyan, mint az álomházad felépítése – nem a tetőablak vagy a konyhabútor megvásárlásával kell kezdened.
 • A feladatot kezd azzal, hogy mappát nyitsz neki: az életedben és a számítógépeden.
 • A tájékozatlanság kimondhatatlanul sok buktatót rejt, és csalódottsághoz vezethet, ezért mindig legyen az információgyűjtés az első lépésed.
 • Az inspirációkat és hasznos tudnivalókat gyűjtsd következetesen és rendszerezve, így könnyebb átlátni és egy-egy dolgot megtalálni benne.
 • Az információgyűjtéskor légy körültekintő, használd a lehető leghitelesebb forrásokat. Tudd meg, melyek ezek.
 • Az inspirálódásnál légy minél befogadóbb, ne feledd, sosem tudni, honnan, hogyan érkezik az, ami igazán a Tiéd.
 • Időről-időre nézd át az összegyűjtött ötleteket, információkat, majd mielőtt úgy igazán megálmodnád a nagy napodat, vegyél egy nagy levegőt: összegezz.
 • Hallgass először a szívedre, a vágyaidra, aztán tedd hozzá a realitást is.

kis-eskuvo-rusztikusan

Erről beszélünk legközelebb…. álmokról, tervekről… elárulom, hogy főleg a „mi reális részéről”, álmodozásban addigra nagyon jó leszel szerintem. :)

Várom az inspirációs/információs oldal javaslataidat!

Írd meg bátran azt is, ha kedved van, mi tetszett benne, mi az, ami megihlet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....