Esküvői 1×1: Hogyan (nem) lesz „OLYAN WOW” esküvőd?

Sokféle szempontból írtam már arról az Esküvői 1×1-ben, hogy miként szervezd jól az esküvődet, hogy mi mindenre érdemes figyelni, hol vannak a buktatók. Arról viszont mindig csak magunk között beszélgetünk (szolgáltatók), hogy milyen stílusbakik, „leegyszerűsítések” is vannak az esküvőkön, mellettük pedig milyen elvárások és álmok. Úgy 2 hónapja áll ez a cikk publikálatlanul a gépemen, mert a téma minden oldalról nagyon más gondolatmenettel párosul és nehéz a lényegét átadni.

Ez az, amire sokan legyintenek, talán te is… sokkal izgalmasabb, hogy mi mennyibe kerül, tudom. Ez viszont sokkal fontosabb! Fontosabb, mint hinnéd! Mert ha nem 5 emeletes tortát rendelsz, hanem 2 emeleteset, akkor bizony hiába szeretnél 5 emeletes tortát látni az esküvődön, majd utána a képeiden, be kell érned a szerényebb, 2 emeletessel vagy akár fordítva. A gond az, hogy utólag nem lehet változtatni.

eskuvo-fotozas-london-25

Miért fizetnél ki több száz ezret egy igazán profi fotósnak, ha aztán a kapott képeken nem azt látod, amit a Neten sóvárogva bámulsz hónapok óta (mert nem azt teremted meg számára)?

Miért elégszel meg a helyi parkban fotózással, ha toszkán hangulatot akarsz viszontlátni az esküvői albumotokban?

Miért választanál elképesztően kreatív dekorost, ha aztán nem engeded kibontakozni?

Hogy lesz egy csárdában elegáns vagy épp bohém esküvőd?

Mi értelme tengerparti esküvői filmről ábrándozni, ha az esküvőtök az erdőben lesz?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak. Azt pedig, hogy hol csúsznak el a  dolgok, együtt keressük meg!

Helyenként sarkosan fogalmazok majd, de mindenütt a segítő szándék vezérel, ezt ne feledd! Ízléseket sem célom egyáltalán minősíteni, hiszen mindenkinek más tetszik. A lényeg, hogy az valósuljon meg, amit tényleg akartál, azokkal, akik ehhez valóak, ne annak egy kifacsart változata.

Illusztrációként jó példákat mutatok.

eskuvo-toszkanaban-204

 

Miért annyira fontos kérdés ez?

Mert álmodozol arról, hogy mesés esküvői fotóid lesznek, bújod talán te is a Pinterestet és még számos, kifogástalan ízlést sugalló portált, magazint. Arra vágysz, hogy majd a te esküvőd, a te képeid is pont olyanok lesznek. Ehhez azonban pont azt is kell megteremtened. A legtöbbször azonban ez nem sikerül. Így aztán a fotósorozatod vagy épp az esküvői filmed sem lesz OLYAN.

Az egyik kedvenc példám egy nagyon kedves cinematográfus kollégánktól van: a pár átküldött neki egy tengerparton készült mesés esküvői filmet, hogy ilyesmit szeretnének. Mondta, hogy rendben, meg tudja csinálni, mikor indulnak? Mire a pár: hát hová, itthon lesz az esküvő… Jóóó… és van pelikánotok (merthogy ez volt az egyik leglátványosabb eleme a filmnek, a többi körítésről nem is beszélve), hát nincs, tyúkok vannak… Folytassam? Látod magad előtt, ahogy hullámzik a magyar tenger a tyúkokkal? FÁBÓL NEM LEHET VASKARIKÁT CSINÁLNI!

Az inspirálódás nagyon fontos és jó dolog. Vicces volna, ha épp én ágálnék ellene, de nem álmodozhatsz olyasmiről, amit nem tudsz megteremteni, hiszen sem mi fotósok, sem a filmesek nem vagyunk varázslók (sőt egy dekoros sem tud csárdából palotát csinálni). Az a hivatásunk, hogy azt örökítsük meg a lehető leghűebben, legszebben, ami van, amit ott látunk, amit ti oda teremtetek akár külcsínben, akár érzelemben.

vintage-eskuvo-evijani-84

Szóval 10+1 tipikus hiba a wow faktor ellen:

1.

Kastélyt a pajtába, pajtát a kastélyba! A legnagyobb hibát általában a helyszínválasztással követik el a párok. Próbáljuk mindig megfejteni, hogy ennek a mérsékelt jó kínálat, a választási szempontok hiányossága vagy egyszerűen a stílusok jegyeinek figyelmen kívül hagyása az oka. Tényleg nem tudom. Azt gyanítom, hogy minden rossz szándék nélkül, egyszerűen csak nem gondolják végig, aztán meg már késő. Mindenesetre a melléválasztások aránya rendkívül magas. Így lehet minden olyan hely vintage helyszín, ahol van fagerenda, kerülhet a kastélyba tengerparti dekoráció stb. Ebből aztán inkább furcsa, mintsem jó eredmény születik. Persze van, amikor igazi mese születik az ellentétekből, de ehhez kell csak igazán jó stílusérzék!

risuzikus-balatoni-eskuvo

2.

Tökéletes stílustalanság. Ez következik a fenti határozatlanságból sokszor. Amikor mindenből van valamilyen, éppen, ami. Eklektikus? Hát még az sem… inkább semmilyen. Nos, ebből sem lehet csodát alkotni, de jó esetben legalább nem giccses. Pedig sokszor elég volna csak egy apró, kedves ötlet, egy vezérszál (nem szín), valami, amit szerettek, ami összeköt benneteket. Nem feltétlenül csak a dekoráció kapcsán, hanem az egész koncepció, hangulat szempontjából is. Ez általában a befektetett pénz mennyiségénél is többet számít. Persze tény, hogy vannak dolgok, amiket kizárólag kellő anyagi ráfordítással lehet igényesen megvalósítani.

3.

Nejlon ruha Hamupipőkének. Ezzel a problémával nagyon-nagyon gyakran szembesülünk, különösen az olyan esküvőkön, ahol vintage hangulatra vágynak. Tudom, hogy nehéz itthon hozzá ruhát kapni, de egyre bővül a lehetőség, és bizony azt látom, hogy sokszor fel sem merül az, hogy ehhez nem lesz jó a hagyományos menyasszonyi ruha. Ahogyan egy nagyon elegáns esküvőre sem vehetsz fel egy mini rucit, úgy egy vintage esküvőre sem választhatsz habcsókos, flitteres királylány ruhát (1-2 jól elsült példát láttam csak ebből életemben). Azt is tapasztalom, hogy bizony az itthoni kínálat nagy része rendkívül rossz minőségű és réges-rég divatjamúlt, de ezekre még mindig elképesztően nagy a kereslet. Semmi baj, ha nincs több százezred egy gyönyörű darabra, de próbálj az esküvő stílusán belül választani és ismerd meg a kínálatot jobban, hogy lásd, micsoda gyönyörűségek is vannak! Ha nem megy, kérj segítséget.

11227668_1223081484385647_8971984131191448856_o

4.

Herceg a 90-es évekből. Szegény vőlegények, ha szabad ilyet mondanom, még rettenetesebb helyzetbe hozhatják magukat, mint a menyasszonyok, ha stílusos öltözködésről van szó. Nehéz megszabadulni az évtizedes kliséktől, igyekeznek persze olyan öltönyt választani, ami majd jó lesz máskor is, mindez viszont azt eredményezi, hogy sokszor sem az esküvőhöz, de, ami még nagyobb gond, sem a menyasszonyhoz nem passzolnak. A stílusos öltözék márpedig náluk sem elhanyagolható, hiszen ugyanolyan meghatározó az összképet illetően.

5.

Koszorúsok valamiben. Sokszor hallom, hogy a koszorúslányok (olykor fiúk, bár ez nálunk kevésbé elterjedt) egyetlen segítséget kapnak a ruha kiválasztásához: legyen pl. rózsaszín. No, itt aztán el tudnak szabadulni a dolgok! Persze a kínálat is erősen hiányos. Mindig csak ámulom-bámulom én is a külföldi fényképeken, hogy micsoda pazar összhangot képesek kialakítani az esküvővel, a menyasszonnyal. Ez nem lehetetlen, csak jobban oda kell figyelni! Ha úgy adódik, akkor alternatív beszerzési forrásokat keresni, a nyári ruhák között is akadnak mostmár elképesztően stílusos darabok, sőt a varratás is jó út lehet egyedi elképzelések alapján.11816237_1197548333605629_8584535180941882566_o

6.

Milyen lesz az esküvői dekorációd? Lila, kék, púder, netalán pasztell… Most lehet, hogy a párjaink nagy része virtuális köveket fog rám dobálni, de minden alkalommal kicsit szörnyethalok, amikor a kérdésre: „No, és milyen lesz a dekoráció, no és milyen enteriőrt képzeltetek magatoknak a fotózáshoz?” azt a választ kapom, hogy pasztell. Ilyen stílus, sőt szín sincs, bár lehet, ideje volna feltalálni. :) Ez azt jelenti számomra, hogy „fogalmam sincs”. Patthelyzet. Eggyel jobb, hogyha színben tudsz gondolkodni. Önmagában azonban kevés, és ideje lenne itthon is elszakadnunk ettől, hiszen nem az adja majd magát a stílust, a karaktert. Kevés esküvőn látom, hogy mernek vagy akarnak egyáltalán egy tematika vagy bármilyen egyedi ötlet felé elmozdulni, valami felé, aminek tartalma is van, ami mer szakítani a megszokott keretekkel, amiben öröm lenni és alkotni. Itt mindig az a legfontosabb, hogy benneteket tükrözzön. Akkor jártok jó úton, ha nem a trendeket figyelitek, hanem azt, mi áll közel hozzátok.

11882279_1213566328670496_3849797161593149793_o

7.

Székszoknya mindenhol, mindenkor. Az az igazság, hogy a hagyományos székszoknyák nem valóak mindenhová, sőt, a legtöbb helyre nem. Tudom, hogy éppen a „csárdaszerű” helyszíneken kell leginkább takargatni a csúnya székeket, de éppen ott hatnak a legfurábban. A másik kedvenc hazai furcsaság, hogy az egyébként szépen megalkotott szertartás helyszínen sörpadok vagy műanyag székek szolgálnak ülőhelyül, a piros bevonuló szőnyegekről nem is beszélve. Nos, ebből sem lesz varázslat.

8.

New York-ot az erdőben. Azért merem ezt a példát hozni, mert egy idei esküvőnkön jó megoldást tudtunk találni a tematika-hűséghez, és imádtuk is. Sokszor nem az ötlet hiányzik, hanem a megvalósítás csúszik félre. Adott pl. ez a vagány Big Apple tematika. A kreatív fotókhoz viszont lusták lettünk volna helyszínt keresni, így aztán ott, az Angolparkban elkészítettük volna őket vagy, ha mindehhez egy falusi éttermet választanak helyszínül. Nos, az egészet csírájában megölték volna, hiába minden! Pedig hányszor van így! Álmodozni ugyanis nagyon tudunk, csak aztán szembesülve az anyagi és időbeli befektetéssel, megtorpanunk. Folyton azon kapom magunkat, hogy mesésebbnél mesésebb helyszínen készült fotókat küldenek nekünk a párok (akár a saját képeink, akár más képei közül), hogy ők ilyesmi hangulatra, helyszínre vágynának. Ha tudunk rá ötletet, elmondjuk, hogy hogyan valósítható meg. Aztán többnyire elvetik a dolgot, mert utazni kellene hozzá, vagy éppen nem kevés költsége van az ott látott dekoráció, körítés megvalósításának. Másképp viszont nem megy. Olcsó, gagyi utánzat lesz csak. Persze sokan hordanak másolt márkákat, vannak, amik egészen jók is, node azért a szívünk mélyén tudjuk, ugye, hogy nem az igazi?! A képeknél lehet sokat szépíteni, de egy esküvői sorozat sosem szólhat a valóság meghamisításáról. Ha naplementét szeretnél, fotózzunk napnyugtakor, ha Eiffel-tornyot szeretnél a képeiden látni, akkor menjünk Párizsba!new-york-eskuvo-kreativ-55

9.

Profit amatőrtől vagy amatőrt profitól. Azt hiszem, talán utóbbi szorul magyarázatra. Boldog volnék, ha előbbiről már nem kellene beszélnünk, mert meg tudnád különböztetni a jó minőséget a rossztól. Az utóbbi azt jelenti, hogy választasz egy olyan fotóst például, aki gyönyörű képeket készít, tényleg profi. Hónapokig nézegeted a szebbnél-szebb fotóit, a kedvenceid pedig a messzi tájakon vagy kiemelten elegáns esküvőkön készültek. Ilyenekre vágysz! Erre a hangulatra, erre a különlegességre, így őt választod. Az esküvőtök azonban a helyi campingben lesz és nem nagyon akartok 30 percnél többet szánni a kreatívra, ráadásul a szertartást is inkább a közeli polgármesteri hivatalban tartanátok. Lesznek hasonló képeitek, mint amilyenekről ábrándoztál? Nem. Akkor sem, hogyha a fotós ugyanúgy, mint máskor, a legjobb tudása szerint készíti el a képeket. Elégedett leszel? Ha tényleg jó a fotós, szeretni fogod a képeidet, mert ti vagytok rajta, de amiről álmodoztál, sosem válik valóra. Ő ugyanis nem illuzionista, hanem fényképész. Ez bizony ugyanígy igaz bármelyik más szolgáltató esetében is. Mindenkitől annyit várhatsz, amire képes, de annak tükrében, amit megteremtesz számára, hiszen (kevésbé szépen mondva) hozott anyagból dolgozunk mi mindannyian.

10.

Az ördög a részletekben rejlik. Hozzáteszem, bárcsak ennyi volna a probléma, hogy az apróságok nem stimmelnek! Mondjuk az ékszerek vagy a cipő. Hogyha azonban teljes harmóniára törekszel, nem hagyhatsz egyetlen részletet sem figyelmen kívül. Például, hogy az esküvői ruhád ne egy ezer éves, műanyag fogason lógjon. Vagy éppen a helyszín és benne tánctér megfelelő világítását.

levendulas-eskuvo-97

+1 … és ez most inkább a helyszíneknek szól. Narancssárga fal, piros szőnyeg, össze-vissza lógó vezetékek, csúnya, oda nem illő festmények, tortatálalás zenekarral a háttérben, parkoló a szertartás helyszín mellett, kitömött állatok, gazos kert, igénytelen mosdó… ezeknél illúziórombolóbbat el sem tudok képzelni egy esküvőn, de sajnos sokszor látom, nem kell elképzelnem sem. Amikor helyszínt választotok, ne csak a praktikus oldalát nézzétek, hanem azt is, részleteiben is alkalmas-e arra, amit majd az esküvőtökön és így a képeiteken is látni szeretnétek.

Mit tehetsz ellene?

  • Járj nyitott szemmel, merj elrugaszkodni a berögződésektől.
  • Azt válaszd, ami hozzátok közel áll, ne azt, ami éppen trendi vagy kézenfekvő.
  • Ne légy lusta semmire.
  • Kutass a források után, ha kell országhatárokat áthidalva.
  • Nézz utána egy-egy stílus jegyeinek mielőtt választanál vagy elindulnál az irányába!
  • Nézegess, inspirálódj, de aztán az esküvő előtt legkésőbb egy nappal felejtsd el azokat a képeket, amiket mások esküvőjéről láttál. Ez a te esküvőd. Az, amit teremtettél lesz majd a te képeiden, a többi nem számít akkor már.
  • Ha választottál, legyél következetes.
  • Fogadd el, hogy a minőségnek ára van.
  • Fogadd el, hogy a végeredmény mindig abból születik, amit teremtesz, ne várj senkitől se „varázslást”.
  • Ha nem tudod, kérdezz, de azoktól, akik valóban értenek hozzá.

 

Érdekesnek találtad a cikket?

Tetszett? Olvasd el az Esküvői 1×1 korábbi részeit is!

ITT találhatod.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....