Esküvői 1×1: Hogyan viselkedj vendégként egy esküvőn

Régóta érik bennem, hogy egy cikk erejéig ne csak a menyasszonyokhoz és vőlegényekhez szóljak, hanem a násznépnek is tanácsokat adjak. Ők ugyanis éppen annyira meghatározzák egy esküvő hangulatát, mint amennyire a pár elképzelései és megvalósított álmai. Igazi mesévé varázsolhatják és sajnos tönkre is tehetik a Nagy napot.

Számos pozitív példát láttunk már az esküvőink során, de sajnos időről-időre megesik, hogy néhány vendég viselkedése bizony nem a nap fényét emeli. Pedig annyira egyszerű az egész.

eskuvo-villa-fiore (116 of 260)

Drága násznép (tulajdonképpen bárki és mindenki): érezd jól magad és ünnepeld illedelmesen a párt, hogy ezzel örökre szóló szép élményt teremts!

Nézzük hát, hogyan viselkedj vendégként egy esküvőn. Kicsit néha talán szigorúan fogalmazok majd, de ne vedd magadra (ha nem rád vonatkozik), csak fogadd meg a tanácsokat. :)

10 dolog, amit ne tegyél egy esküvőn

1. Ne akarj a középpontban lenni

Ez a nap elsősorban nem rólad szól, azért vagy ott, mert a menyasszony és a vőlegény szeretne veled osztozni a házasságkötésük örömében és nem azért, hogy Téged ünnepeljenek. El kell hát fogadni az egyébként egészen hálás statisztaszerepet. :)

2. Ne kritizálj, ne panaszkodj

Szinte lehetetlen, hogy mindenki meg legyen mindennel elégedve, hiszen különbözőek vagyunk mindannyian és más-más, amit igazán szeretünk. Kevés nagyobb sértést tudok azonban elképzelni annál, ha az esküvőn akár egymás között, akár fennhangon arról beszélsz, hogy mi nem tetszik. Ha a pár meghallja (márpedig előbb-utóbb eljut hozzájuk), hogy, amiért hónapokat küszködtek, azt lefitymálod, nagyon-nagyon el lesznek keseredve, hidd el.  Érdemes elrontani a napjukat, amire ennyit készültek, ízlésbeli különbségek miatt? Ugye nem. :)Ha mindenképpen kritizálni akarsz valamit, legalább hazáig bírd ki. Ahogyan a megjegyzéseidet is arról, hogy mi mennyibe kerülhetett… Azt viszont ne tartsd magadban, ha valami tetszik, mond el nekik, okozz örömöt!

Tudomásul kell azt is venned, hogy ez nem a negatív történetek és érzések színhelye. Ha problémád adódott, old meg a lehető legkisebb feltűnéssel.

vintage-eskuvofotozas-petnehazy-179

3. Ne akarj semmit és senkit irányítani

Ez ugyanis a ceremóniamester, vőfély vagy éppen az esküvőszervező feladata (esetleg azé, akit a pár ezzel megbízott). Ők ismerik a nap teljes programját és a pár kívánságait, terveit is, bízd rájuk magadat. A többi szolgáltatót is ők segítik. Ha van valamilyen ötleted, akkor fordulj hozzájuk bizalommal, hogy egyeztethessétek.

Bár ez szerencsére rendkívül ritka, de már találkoztunk ilyennel is… Ne gondold azt, hogy a szolgáltató a Te szolgáltatód is. Bár mindannyian azért vagyunk, hogy mindenki jól érezze magát és minden a legnagyobb rendben menjen, ezért pedig mindent megteszünk, utasítani a szolgáltatókat csak a párnak van joga. (Szerencsére ők kérni szoktak és nem parancsolni, ahogyan a szűk család is.) Mi például a szerződés szerint csakis a menyasszony és a vőlegény szavának engedelmeskedhetünk.

4. Ne csinálj önálló akciókat

Jó, ha kreatív vagy vendégként és akár készülsz személyes meglepetésekkel, de ezeket mindig egyeztesd a ceremóniamesterrel, vőféllyel, esküvőszervezővel, szóval azzal, aki a nap menetéért felel. Hidd el, ha nemet mond rá, jó oka van, de ha igent, segítségével sokkal jobban sülhet el a meglepetés. Sajnos egy rosszkor megválasztott időpontban nagyobb kárt tehetsz a „rögtönzött” programmal, mint amilyen örömet szerezhettél volna vele.

Jó, ha tudod például, hogy vannak olyan templomok, amelyek előtt nem engedélyezik a rizs- és virágszórást. A pár bajba kerülhet, ha ezt nem egyeztetitek előre.

Ide tartozik talán az is, hogy nem csere-beréljük fix ültetésnél a helyünket… oka van, hogy ott ülsz és elég sokáig tartott összeállítania a párnak az ülésrendet.

Egy gyakori példa: ha menyasszonyrablást terveztek, mindenképpen tájékoztassátok erről pontosan a szolgáltatókat (vőfélyt, fotóst, videóst – mondjátok el mikor, ki rabol, hová viszitek a menyasszonyt és addig mi történik a vőlegénnyel), hiszen előfordulhat, hogy éppen másra koncentrálnak és lemaradnak az eseményről.

5. Ne tegyél kínos vagy ízléstelen dolgokat

Kell ezt magyarázni? Remélem nem, ezért csak egy-két címszó: mértékkel igyál (ez szokott a leggyakoribb baki lenni), ne csapj botrányt, ne mesélj kellemetlen dolgokat a párról, ne üvöltözz bele a szertartásba, az esküvő nem a saját szexuális életed színtere…  stb.

6. Ne rohanj el vacsora után, és ne töltsd az esküvőt a legeldugottabb sarokban ücsörögve

Amikor a menyasszony és a vőlegény meghív Téged az esküvőjükre, számít arra, hogy velük örülsz és ünnepelsz majd egész este/éjjel. Akad persze olyan ok, ami miatt elmehetsz ilyen korán, de alapvetően nem illik, hiszen ezzel kimondatlanul is azt sugallod feléjük, hogy nem érzed jól magadat a nagy napjukon. Ugyanez vonatkozik a sarokban ücsörgésre is. Nincs annál lehangolóbb látvány, mint amikor a násznép egy része, olykor jelentős része, szemmel láthatóan haldoklik az unalomtól. Az, hogy hogy érzed magadat, rajtad is múlik. Az ember bárhol képes jól szórakozni, ha akarja. Sajnos sokszor látjuk azt, hogy nem is akarják a násznép bizonyos tagjai. :( Szintén olyan dolog ez, amivel nagyon megbánthatjuk a párt. Különösen szomorú vagyok, ha közeli barátok és családtagok viselkednek így, szerencsére ebből akad kevesebb példa. Tehát! Üres a táncparkett? Menj és kérj fel valakit táncolni, meglátod, néhány perc és csatlakoznak a többiek is! Sokkal jobban repül így az idő, mint egy sötét zugban könyökölve és magadnak is élményeket, jó emlékeket szerezhetsz.

vintage-eskuvofotozas-petnehazy-362

7. Ne tegyél kárt a szolgáltatók felszerelésében

Sajnos idén szembesülnünk kellett ezzel a problémával. Egy vendég ugyanis játékszernek tekintette a fényképző gépünket. Először csak „viccesen” (jelzem, ez nem vicces!) nyomogatni kezdte az expógombunkat, miközben igyekeztünk jó pillanatokat elcsípni. A döbbenet csak ezután következett. Letettük egy percre a gépeket az asztalra, ott álltunk persze közvetlenül mellettük, ő odajött és erőből ütni kezdte a vakunkat, majd nem értette, hogy ez miért probléma. Azt hiszem, erre az alkohol sem mentség. Nagy szerencse, hogy a vakuban csak minimális kár esett, de lehetett volna más vége is.

Biztos vagyok benne, hogy sok hasonló esetről tudnának beszámolni nem csak a fotós, hanem más szolgáltató kollégáink is. Persze van, amikor véletlenek az ilyen balesetek, de mindent meg kell tennetek és persze nekünk is, amit lehet, hogy ezeket elkerüljük. Tudnod kell, hogy a legtöbb szerződés szerint ezekért a károkért az ifjú pár felel. Valóban azt szeretnétek, hogy akár többszázezer vagy millió Ft-os kényszerkiadással kezdjék a közös életüket a Te hanyagságotok, figyelmetlenségetek vagy éppen „jópofaságotok” miatt? Arról nem is beszélve, hogy nekünk és másoknak is, ezek az eszközök az életünkkel és munkánkkal egyelőek. Sokszor csak hosszú idő alatt pótolhatóak, miközben szinte minden nap szükségünk van rájuk, vagy, ha megsérülnek például nálunk a memóriakártyák, akkor nem tudunk képeket adni a párnak!

8. Ne akard elkészíteni életük (vagy életed…) „legjobb” fotóit, videóit

Minderről annyian írtak már, nagyon érzékletesen, hogy nekünk csak a szomorúság marad, hogy sajnos még mindig ez a leggyakoribb hiba, amibe beleesnek a vendégek. Kérlek, hidd el, hogy mi egészen biztosan jobb képet készítünk, mint Te. Egyrészt a mi felszerelésünk alkalmas rá, másrészt rendelkezünk az ehhez szükséges tudással és tapasztalattal is. Nem fogunk lemaradni, tudjuk, hogy mi a fontos és mi nem, hiszen ez a hivatásunk. Azzal, hogy jót akarsz a párnak, a lehető legrosszabbat teszed velük: elronthatod az esküvői fotóikat.

Az egyik legelkeserítőbb példánk, amikor nemrég a templomból kivonuláskor a menyasszony megállt és ő szólt rá a vendégekre, hogy hagyják abba a fotózást és vegyék észre magukat, hogy ezzel ellehetetlenítik, hogy azok, akiket erre megkért (videós és mi) elkészítsék számukra a fényképeket (nem láttuk a kinyúló kezektől a párt). A döbbenet az volt, hogy nem értették és értetlenkedve még megnyomták néhányszor a telefonjukat, továbbra is az objektív és a kamera elé tartva azt.

Egy másik példa: az egyik legszebb pillanat, az édesapa átadja a menyasszonyt a vőlegénynek, a kép hátterében meghatódott vendégek helyett villanó vaku és mobiltelefonok. Ráadásul egészen biztos, hogy onnan csak a menyasszony fátylát láthatták hátulról és esetleg bennünket.

Kivonulás, virágszirom szórás egy eléggé szűkös helyen. Igyekszünk a legjobb helyre állni, a vendégek azonban elszántak és csaknem ellöknek és a hátunkra másznak, csakhogy jobban tudjanak fotózni (nem látni és szirmot szórni!). Megkérem a mögöttem álló hölgyet, hogy legyen szíves egy lépést hátrébb állni, mert moccanni sem tudok és így sajnos nehéz lesz jó képet készíteni. Sértődötten néz rám, nem érti, pedig kedvesen kértem. Marad a helyén, majd a nagy pillanatban oldalról betartja a fényképezőjét a fotómba.

Egy vendég kiáll a templomba az oltárhoz fotózni, amikor (a párral előzetesen egyeztetve és a jóváhagyásukat megkapva) odamentünk és kértük, legyen szíves helyet foglalni, a következő választ kaptuk: de hát ő csak magáncélra készítene fotókat. Mosolyogva azt mondtam, hát „éppen ezért, mert mi pedig a párnak”.

Sajnos volt már arra is példa, hogy az esküvő helyszínén készítettük a kreatív sorozatot (páros fotózás) és egy vendég mindenáron ez idő alatt akart róluk saját fotókat, olyannyira, hogy meg is mondta nekik, hogyan álljanak. A menyasszony és a vőlegény többszöri kérésére, már-már könyörgésére is csak nehézkesen tágított az elhatározásától. Miért ne zavarj ilyenkor? Ez a pár számára is nehéz feladat, hiszen meg kell nyílniuk előttünk ahhoz, hogy őszinte érzelmeket tükrözzenek a fotók és ne divatfotók legyenek csupán. Ehhez idő kell, meg kell teremteni a megfelelő, meghitt miliőt, fel kell oldódniuk. Fizikálisan és mentálisan is nehéz koncentrálniuk, hiszen a fotózás igenis fárasztó, ráadásul ki van számítva ilyenkor az időnk, ami miatt még sokszor aggódnak is. Ahhoz, hogy igazán szép képeket készítsünk, nekünk is koncentrálnunk kell. Ha odajössz, egyszerűen „megölöd” azt, amit addig igyekeztünk megteremteni és ezzel kockáztatod a pár fotóit, amire ők időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt áldoztak. Ezek a képek pedig nem pótolhatóak csak úgy.

vintage-eskuvofotozas-budapest-220

Vendégként nyilván nem tudhatod, hogy a fotósnak hol vagy útban, de a pár érdekében kötelességed mindent megtenni azért, hogy ne zavard azok munkáját, akiket bizalommal megkért a pár. Különösen, ha a fotós vagy videós udvariasan megkér rá, hogy állj arrébb. A mi dolgunk, hogy fotózzunk, vagy éppen videózzunk, a Tiéd mindenekelőtt, hogy jól érezd magadat és örülj a pár boldogságának.

Ha mindenáron fotózni szeretnél, akkor azt akkor tedd, amikor biztosan nem árthatsz vele, például a vendégvárásnál, a lakodalom nem fő eseményeinél (pl.: ne a  tortavágáskor, menyasszonytánckor). Nem jó alkalom a fotózásra a csoportképek készítésének időszaka sem. Egyrészt ilyenkor ki van számítva az időnk, nem tudjuk megvárni, amíg nyolcfelé pózol az aktuális csoport. Másrészt ebből születnek azok a képek, hogy ahány ember, annyifelé néz. Harmadrészt a nagy csoportképen neked is illik rajta lenni, nem úgy, hogy a hátadat látjuk, egy mobillal vagy fényképezőgéppel a kezedben.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a legtöbb párunk elkeseredve nyilatkozik a vendégek képeiről az esküvőt követően. Volt már rá példa, hogy úgy érezték, van elég fotózni szerető és tudó vendég ahhoz, hogy a lakodalomba már ne maradjunk. Kell mondanom, hogy alig született (használható) kép?

9. Ne kérd meg a fotóst, hogy páros/családi képeket készítsen rólatok

Biztosan nem érted, hogy ez miért okozhat esetleg problémát. Két okból. Az egyik – és ezen nincs okod megsértődni –, hogy a menyasszony és a vőlegény számára nem biztos, hogy az a legértékesebb fotó, amin ketten pózoltok a kedveseddel vagy éppen a szűk családoddal. A másik, hogy ezekért a képekért nem Te, hanem a pár fizet. Megmagyarázom részletesen is. :) Sokszor az esküvő fotózási csomagok korlátozott képszámot tartalmaznak (csak kevesen – és jellemzően nem a jó fotósok – adják oda az összes elkészült képet), így a fotósnak nagyon körültekintően kell fotóznia és válogatnia is, hogy minden pillanat a lehető legszebben megörökítve kerüljön a párhoz. A válogatás sosem egyszerű feladat, amit csak tovább nehezítenek a  „páros összeállós” fényképek. Nem tehetjük meg veletek szemben, hogy ezeket nem adjuk át, de a párral szemben sem tehetjük meg, akik iránt elsősorban felelősséggel tartozunk (!), hogy az elvárt pillanatképek és eseményfotók helyett teletömjük ezekkel a képsorozatukat. Természetesen egy-egy ilyen fotó beleférhet, de ha van 30 család 2-4 fővel és mindenki, mindenki fotózkodna, nos, gondolj csak bele… Ez már sokadlagos, ezért egészen halkan jegyzem meg, de az is téves elképzelés, hogy a „felesleges” kattintások nekünk semmibe sem kerülnek. Minden exponálás pénz, mert a gépeket bizonyos expószám felett javítani kell, ami nem olcsó mulatság. Tartsd tiszteletben, hogy nem azért vannak ott a szolgáltatók, hogy a Te elképzeléseidet valósítsák meg, hanem azért, hogy segítsenek a menyasszony és a vőlegény álmát valóra váltani. Biztos lehetsz benne, hogy előzőleg mindent részletesen megbeszéltek velük és tudják, hogy mit várnak el tőlük. Az előző bekezdést kiegészítve, ezekhez a képekhez például egészen bátran használd a saját fényképezőgépedet. :)

vintage-eskuvofotozas-petnehazy-310

Ide tartozik az is, hogy nem kell pózolnod, ha látod, hogy a fotós igyekszik lefényképezni. Ezzel ugyanis általában egy nagyon jó pillanatképet rontasz el és nem a munkáját segíted.  Tudom, hogy ez kicsi korunktól belénk nevelt reakció, de elkerülhető. A legtöbb fotós és pár is az őszinte, önfeledt arckifejezéseket szeretné viszontlátni a képeken, nem feltétlenül az a jó kép, amikor belenézel, ezt ne feledd.

10. Ne változtasd meg az utolsó pillanatban, amit már megbeszéltetek (hányan érkeztek, szállás stb.)

Ez a mi esküvőnkön is előfordult, és még sok párnál visszatérő probléma. A vendégek az utolsó percben lemondják az esküvőt vagy akár szó nélkül el sem jönnek, vagy másképpen csinálnak dolgokat, mint ahogyan megbeszéltétek. Akad olyan is, amikor előző este kiderül, hogy még ketten jönnének. Tudd, hogy a párnak legalább 1-2 héttel az esküvő napja előtt véglegesítenie kell a létszámot és minden mást is a szolgáltatókkal. Nagy problémát okozol számukra azzal, ha nem jelzel vissza a megadott határidőre mindennel kapcsolatban. Nem csupán anyagi kárt okozol, hanem eléred, hogy szegények halálra idegeskedjék magukat a nagy napjuk előtt.

 

10 dolog, amivel segítheted a pár álmainak megvalósulását

1. Élvezd az esküvőt

Ez a legeslegfontosabb talán. Egy esküvő a szeretetről, az örömről szól, amiben mindig jó osztozni. Hidd el, ha csakis erre, a pár boldogságára koncentrálsz, akkor a legrosszabb programokkal rendelkező esküvő is életed egyik legklasszabb élménye lehet. Mi például rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy a menyasszonyt és a vőlegényt mindig közelről figyelhetjük. Próbáld ki, érezni fogod, hogy valami különlegesnek vagy a részese akkor is, ha messziről mindennapinak tűnik. Szóval kezeld egy kivételesen jó eseményként és azzá válik.

Bár sokan illetlennek tartják a szertartásokon a tapsot és az ujjongást, szerintem ne fogd vissza magad a polgárin (a templomban igen…). A jó ízlés határait megtartva örülj és ünnepelj nyugodtan, minden pár szívesen veszi, még sosem láttam az ellenkezőjét. Vonatkozik ez az egész esküvőre.

eskuvo-villa-fiore (208 of 260)

Előfordul, hogy a biztonsági időráhagyások vagy a szertartás és a vacsora közé ékelt gyors kreatív (páros) fotózás miatt várakoznod kell. Ilyenkor általában szervez a pár programot a vendégeknek, de előfordulhat, hogy szabadprogram van. Ilyenkor maradj türelmes és mosolygós, akkor is, ha már nagyon éhes vagy. Például használd arra ezt az időt, hogy megismerkedj a násznép számodra ismeretlen részével vagy beszélgess egy jót a rég nem látott ismerősökkel, rokonokkal.

betty-david-eskuvo-petnehazy-100

2. Legyél pontos

Egy esküvő általában szigorú menetrendhez kötött, különösen, ami a szertartások időpontját illeti. Vendégként nem engedheted meg magadnak a késést, de azt sem, hogy a megbeszéltnél jóval korábban érkezel. Ugyanis akkor is zavarsz még olyankor, ha mást mond a pár, ugyanis nem áll készen semmi a fogadásodra úgy, ahogyan ők eltervezték. Borul a tervük így már az elején.

3. Érkezz az esküvőhöz illő öltözékben

Nem illik fehérben és csupa feketében esküvőre menni. Nem illik sem a párt, sem az örömszülőket, testvéreket túlöltözni. Ha bizonytalan vagy, kérdezz rá nyugodtan, hogy milyen hangulatú lesz az esküvő, és esetleg arra is, hogy milyen stílusú öltözetet javasol a pár. Örülnek majd a figyelmességednek, te pedig egészen biztosan komfortosan érzed majd magadat a ruhádban.

Fontos és ide tartozik talán a koszorúslányruha kérdés is. Elkeseredve tapasztalom, hogy a felkért lányok sokszor kínnak és nem megtiszteltetésnek érzik ezt a szerepet. Cívódás, harc alakul ki abból, hogy milyen ruhát viseljenek, mi a feladatuk. Lányok! Ez nem a ti napotok, hanem a páré, ezért nem nektek kell megmondanotok, hogy milyen ruhában vagytok hajlandóak lenni, hanem a menyasszonynak, illetve a vőlegénynek. Nektek ezt el kell fogadnotok, különösen, mert az esetek nagy részében ők is fizetnek a ruhákért. Persze vannak ésszerű ellenkezési pontok: például, ha a kiválasztott ruha tényleg nagyon előnytelen vagy nagyon kényelmetlen, de ezt beszéljétek meg veszekedés, ellenkezés nélkül. Nézzétek milyen jól is lehet érezni magatokat koszorúslányként!

vintage-eskuvofotozas-budapest-70

4. Tiszteld és próbáld meg szeretni minden választásukat

Részben kapcsolódik ez a fentiekhez is. Nem szól ez másról csak elfogadásról. A dolog egyszerre nagyon egyszerű és nehéz is: próbáld meg azt és úgy szeretni, amit kapsz. Örülj neki, őszintén és kész. Látni fogod, hogy ettől te is és ők is jobban érzik majd magukat.

5. Igazodj a szokásokhoz és hagyományokhoz vagy éppen azok hiányához

Minden szájhúzogatás nélkül kövesd azt, amit az adott esküvőn elvárnak tőled a hagyományok, szokások. Ezzel tiszteletet adsz. Mond a pap után a szöveget, imát, állj fel és ülj le, amikor kérik, ujjongj tányértöréskor, vegyél részt lelkesen a menyasszonytáncban stb. Ha pedig nyoma sincs a hagyományoknak, akkor élvezd a változatosságot, és ne kérd számon őket. :)

eskuvo-villa-fiore (127 of 260)

Talán ide tartozik az is, hogy a szertartásokkor fel kell állni, amikor a pár bevonul és akkor is, amikor kivonulnak, ebben sokan bizonytalanok. Nem rohanunk soha ki előttük. Ha mégis a násznép megy előre, akkor szólni fognak, hogy a násznép mehet előre, hiszen buborékfújás vagy rizsdobálás lesz.

6. Mulass, amennyire csak tőled telik, de ne veszítsd el az önkontrollt

Ahogy korábban is írtam, nagyon szomorú látvány a sarokban ücsörgő, unatkozó násznép. Kapcsolódj ki, bulizz, ez az alkalom rá! Annál üdítőbb látvány sincs ugyanis, mint amikor az első perctől kezdve boldogan ropja a násznép a táncparketten. Ne csábítson azonban túlzottan az ingyen alkohol, mert bizony csúnya vége lehet a dolognak és könnyen elronthatod a saját és a pár napját is. Ide tartozik az is, hogy a menyasszonyra és a vőlegényre ne erőltesd rá az alkoholt, ha nem kérik, valószínűleg szeretnék tiszta fejjel megélni az esküvőjük nagy részét.

eskuvo-orsi-zsolto-balaton-381

7. Készséggel vesd alá magadat minden játéknak, feladatnak

Előfordulhat, hogy távol állnak tőled az esküvős játékok, a pár vagy a vőfély mégis Téged kér fel, hogy részt vegyél benne (vagy éppen mindenkinek részt kell benne venni). Ilyenkor az egyetlen helyes dolog, ha ellenkezés nélkül és jókedvvel alá veted magad. ki tudja, talán a végén még igazán élvezni is fogod. A párnak viszont mindenképpel örömet szerzel.

katja-levi-eskuvo-fotos-102

Ilyen feladat lehet a csoportképeken való kreatív részt vétel vagy a pár bármilyen formájú éltetése, ünneplése is. Vegyél benne aktívan részt.

8. Érkezz személyre szóló ajándékkal

Mindenki számára kedves, ha csak neki szóló ajándékkal készülünk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy apró figyelmesség is sokat számít. Például az egyik esküvőnkön nem volt vendégkönyv, de az egyik család készült egy kis képpel, ami fát ábrázolt és titokban összegyűjtötte rá (falevélként) minden vendég ujjlenyomatát és aláírását, nagyon örült neki a menyasszony és a vőlegény. A legtöbb pár ma már pénzt kér, ezt illik is tiszteletben tartani és nem kávéfőzővel vagy bármi hasonlóval helyettesíteni. Lehet azonban a pénzt is kreatívan tálalni. :) Mi az egyik barátnőmnek úgy adtuk oda a nászajándékpénzt, hogy vettünk nekik „boldogságfát” (erdészek) és arra aggattuk rá a pénzt.  A fa azóta is szépen növekszik a kertjükben. :)

9. Ints búcsút a mobiltelefonodnak

A szertartásokkor halkítsd le vagy kapcsold ki a mobilodat és persze semmi esetre se vedd fel, ha hívnak, és ne írj sms-t sem. Nem illik a vacsoraasztalnál sem játszani a telefonon és az események közben fennhangon beszélgetni valakivel. Láttunk már mindegyikre példát…

10. Tegyél meg mindent a legjobb fotók és videó érdekében

Már beszéltünk róla, hogy mit ne csinálj, de vannak dolgok, amiket igenis csinálj… részben ismétlése lesz a fentieknek ugyan, de nagyon fontos.

Mindenekelőtt érezd jól magadat és érezd át a pár boldogságát, sírj és nevess, ahogy csak tudsz. Hagyd, hogy a fotós, videós végezze a dolgát, ámulj-bámulj a szemeddel és ne a fényképezőgépeddel/kameráddal.

A szertartásra bevonuláskor különösen eszedbe se jusson fotózni. Nézd áhítattal a szépséges menyasszonyt és vőlegényt. Ki tudja, lehet, hogy rólad is születik egy gyönyörű fotó! Akármennyire is fárasztó lehet egy-egy szertartás, próbálj odafigyelni, próbáld átélni a pár örömét és ne ásítozni.

Ügyelj rá, hogy ne zavard a fotós, videós munkáját, hanem segítsd. Nem véletlen vagy illetlenség, ha egy eseménynél eléd áll vagy megkér rá, hogy engedd magad elé és kicsit húzódj hátrébb. Valószínűleg arról a helyről tudja majd a legjobb fotót készíteni a pár számára. Tortavágáskor tartsd meg a megfelelő távolságot és ne sorakozz rögtön a pár előtt kitakarva őket a tányért nyújtó kezeddel (ez minden más kulcsfontosságú eseményre is vonatkozik).

Mosolyogj a csoportképeken, ne kelljen könyörögni. A pár számára hidd el sokkal nehezebb minden vendéggel mosolygósan pózolni, mint számodra azon az egy fotón.

vintage-eskuvofotozas-petnehazy-133

Zárásként azt hiszem, csak annyit írhatok, hogyha mindezt megfogadod, akkor nem lemondasz valamiről, hanem gazdagabb leszel. Szebbé teheted ugyanis két ember életének egyik legfontosabb napját és örökre szóló élményt szerezhetsz magadnak is.

Gondolatod van a fentiekkel kapcsolatban, tanácsot adnál vagy tapasztalatot osztanál meg? Tedd bátran „hozzászólás” formájában!

Az előző részek:

9. rész: Az esküvői szolgáltatód kiválasztása

10. rész: Az információ áramoltatása, esküvői forgatókönyv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....