Esküvői 1×1: Álom kreatív fotók itthon és külföldön

Mindannyian sóvárogva és bizony sokszor irigykedve nézzük mások varázslatos helyeken készülő esküvői fotóit. Abban azonban csak nagyon kevesen hiszünk, hogy mindez a sajátunk is lehet. Hajlamosak vagyunk ugyanis a legegyszerűbb és legolcsóbbnak tűnő megoldást választani. Miért? Talán, amiért a realitásra hivatkozva a legtöbb álmunkról is lemondunk. Ennek azonban valójában semmi köze a realitáshoz; inkább csak félelem (az anyagiaktól és az energia befektetéstől), kishitűség és bizony lustaság lapul a háttérben. Tényleg érdemes ezek miatt lemondani arról, hogy egy életre szóló emlékkel ajándékozd meg magatokat?

parizs-eskuvo-fotozas

A hely varázsa

Egy gazos udvarban is lehet jót pihenni, de a szíved mélyére nézve te is tudod, hogy az nem ugyanaz, mintha a fehér homokos tengerparton ejtőznél. Nincs ez másképpen az esküvői fotózásnál sem. Nem lehetetlen egy látványmentes vagy éppen elcsépelt helyen jó képeket készíteni, de ezek sohasem lesznek ugyanolyan szívdobogtatóak, mint egy álomhelyen született sorozat, a legjobb fotós szemén keresztül sem. A fényképezőgép nem varázspálca, így gazos kertből sosem lesz tengerpart. A puszta adottságokon túl a különleges helyszínek viszont tényleg rendelkeznek valamiféle varázserővel: örömforrások. Megihletik, lelkesítik, feltöltik, így aztán még többre, még jobbra sarkallják a fotóst és benneteket is, amiből aztán megszületik az a bizonyos „wow” faktor.

eskuvo-toszkanaban-186

Mindennek ára van

Már bizonyára az jár az eszedben, hogy na persze, csak győzzem kifizetni! Valójában egy különlegesebb vagy éppen külföldi esküvői (kreatív) fotózás nem feltétlenül drágább. Hogyha pedig az ár-érték arányt tekintjük, bizonyos, hogy jobban meg is éri. Hogyan lehetséges ez? Úgy ahogyan egy balatoni nyaralás sem olcsóbb feltétlenül, mint egy külföldi utazás. Egyszerűen más tételekből, más arányban alakul ki a végösszeg, az élmény részéről nem is beszélve.

A legmérvadóbb, amivel számolnod kell, az útiköltség, valamint a szállás díja (nektek és a fotósnak is). Általában 2 nap szállás szükséges, hiszen nem érdemes elutazni reggel külföldre, majd az utazástól fáradtan pár órát fotózni, utána meg épp a legszebb, naplementés időszakban hazarohanni. Ez az a tétel ugyanott, amit ügyesen az elfogadható (úgy, hogy egyikőtök kényelmét se sértse) minimumra tudsz csökkenteni némi idő- és energiaráfordítással.

eskuvo-fotozas-velenceben-milanoban-63

A kis kulisszatitok pedig talán a legjobb hír: a legtöbb fotós – magát a fotózást tekintve – nem drágább, ha külföldi helyszínen kell fényképeznie, mintha a szomszédba hívnátok, még akkor sem, ha előbbi sokkal időigényesebb (egy itthoni kreatív általában 2-4 órás, egy külföldi akár 8-12 órás is lehet, persze elosztva). Miért? Éppen azért az élmény- és emlékérték miatt, ami számotokra is sokkal többet képes adni, mint egy megszokott helyszín. Ráadásul kimondva vagy kimondatlanul, de nem egyforma a fotósorozatok referenciaértéke sem, ezt pedig jelentősen meghatározhatja a helyszín is. Pusztán a referenciára hivatkozva nem várhatod el viszont senkitől, hogy sokkal olcsóbban vagy éppen ingyen fotózzon számotokra.

Természetesen – ahogyan minden külön napos kreatív fotózásnál – számolnod kell a frizura és a smink plusz költségével is, valamint gondoskodnod kell saját menyasszonyi ruháról vagy legalább megegyezni a szalonnal, hogy néhány nappal tovább maradhasson nálad a ruha. A szépítkezésen spórolhatsz is és elkészítheted magadnak a hajadat és a sminkedet, de ezt a megoldást akkor válaszd, ha elégedett leszel az eredménnyel. Ami pedig a ruhát illeti, nem kell ragaszkodnod az eredetihez. Ma már szerencsére számos megbízható, költséghatékony alternatíva létezik akár új, akár 1-2 alkalommal használt ruhák beszerzésére.

Tévhitek

Az anyagiak mellett még egy tévhitet el kell oszlatnunk. Azt, hogy önmagában a csodálatos helyszín egy jó fotóssal elég lesz ahhoz, hogy álomfotóitok szülessenek. Kelletek hozzá Ti is! Az, hogy természetes, őszinte szeretettel, lelkesedéssel és bizony kitartással legyetek képesek végigcsinálni a kalandot. Ez ugyanis kaland is egyben, a Ti főszereplésetekkel!

eskuvoi-kepek-milano-velence-6

No és még egyet. Azt, hogy a fotósnak kell megmondania, mi lesz számotokra legjobb (a tökéletes helyszín, a tökéletes stílus, a tökéletes kiegészítők stb.). Ennek részben persze bizalom a háttere, az, hogy úgy érzitek, a szakmájából adódóan jobban rálát a lehetőségekre, átlátja az előnyöket, buktatókat. Szívesen támaszkodtok emiatt rá, ami bizonyos mértékben fontos is. Azt azonban sose felejtsétek el, hogy ez elsősorban rólatok szól! Hogy is láthatnánk bele a fejetekbe és álmodhatnánk helyettetek! Hogyha nincs elképzelésetek, hogyha nem lelkesedtek, keresgéltek, ötleteltek, szervezkedtek együtt, akkor ez nem a Ti fotózásotok lesz, hanem a fotósé, s nélkületek nem is biztos, hogy őt örömmel tölti el mindennek a kitalálása. Ennyire azért nem vagyunk exhibicionisták mi fotósok…

barcelona-1

Minden egyszerre nem megy

Bár törhetetlenül az álmok megvalósításának hívei vagyunk, tény az is – s ez kitűnt talán az előzőekből is -, hogy nem lehet mindent akarni és megvalósítani. Gyakran látjuk ezt a szélsőséget is.

Egyrészt a már említett pénztárca miatt. Másrészt azért, mert, ha mindent szeretnél, akkor életbe lép az a törvényszerűség, hogy semmi sem lesz az igazi és úgy igazán teljes. Mindenből jut valami, de semmibe se tudod beletenni úgy teljesen magadat és az energiáidat. Szétforgácsolódnak a dolgok.

Most visszakanyarodunk gondolatban hát az Esküvői 1×1 első részéhez, ami mindennek az alapja: Tudd! Tudd, hogy pontosan mire vágysz! S céltudatosan ennek az irányába menj!

Tudd viszont azt is, hogy nem lehet fából vaskarikát csinálni! Mire gondolok? Párizsi fotókat nem lehet Budapesten készíteni. Egy modern irodaházból nem sok eséllyel lesz hiteles és romantikus, vintage helyszín a kreatív fotózáshoz. Nonszensz példáknak tűnnek, ugye? Pedig ezek olyanok, amikkel szintén nagyon sokszor találkozunk.

eskuvoi-kepek-milano-velence-29

Váratlan helyzetek, páratlan ajándékok

Sosem felejtem el, amikor három napos „aligalvás” után hajnalban ültünk a menyasszonyunkkal és vőlegényünkkel a párizsi Trocadero mellett az autóban, az eső pedig csak zuhogott és zuhogott. S amikor elállt, vacogva, majd összeesve a fáradtságtól, de csak megvalósítottuk, amiről Betty álmodott. Van egy nagyon kedves és sokat mondó magánfotónk róla: a fotózás után guggol a földön egy bódénál a mesés ruhájában, körülötte szemét és tócsa, rajta egy sportkabát, körülötte mindenféle cuccok (felszerelés, pulcsi, ilyesmi), a szemei pedig éppencsak nyitva. Már akkor is annyira komikus és találó volt az egész, de így utólag ahányszor eszünkbe jut, szakadunk a nevetéstől. Nem a fáradtság maradt meg és a sok száz méter, amit legyalogoltunk vagy olykor futottunk az eső elől, hanem az élmény, egy életérzés, ami páratlan.

Betty-David-Paris-137

Ahogyan azt a telefonos emlékképet is szívesen őrizzük, amikor Milanoban Botond a vállán cipeli Szabinát, akinek nagyon fájt már a lába a menyasszonyi cipőben. Sőt az is megtörtént velünk együtt, hogy utánozhatatlan módon eltévedtünk Velencében térképpel a kezünkben. Volt ennek egy nagy előnye is: elkerültük a turistaáradatot.

eskuvo-fotozas-velenceben-milanoban-132

A saját külföldi kreatív fotózásunkon pedig hiába hajszoltuk a hőn áhított toszkánai tájat, egyszerűen csak keringtünk és keringtünk a kanyargós, hegyi utakon. Aztán egyszercsak egy mesebeli városka csúcsán találtuk magunkat, másnap pedig Lucca főterén piknikeztünk. Így történt, hogy a tervek ellenére egyetlen tipikus tájon készült fotónk sem lett, cserébe viszont csodálatos és egyedi városi képeket kaptunk, amilyenek senkinek sincsenek.

Így volt ez Verával és Lucával is, amikor nyakunkba vettük az olaszosan 20 perces utat (valójában másfél óra) San Gimignanoba, ahol aztán úgy szakadt az eső, amilyet még sosem láttak arrafelé. Akkor és ott szerintem sírni tudtunk volna, de utólag látom, hogy a ciprusos domboldal megérte az utat és ezáltal valósulhatott az is meg, hogy mesés fényekkel és felhőkkel fotózhattunk Firenzében.

eskuvo-toszkanaban-201

Egy különleges helyszín, ahogy látod, bizony számos váratlan és nehéz helyzetet is szülhet. A népszerű helyekre érdemes akkor menni, amikor a turisták még alszanak, így lehet, hogy hajnalban kell majd kelnetek és bizony csak későn kerültök ágyba. Ezekkel meg kell küzdeni. Ott és akkor nem is mindig egyszerű, kifejezetten fárasztó is lehet, de utólag egészen más fényben tündököl minden. Az akadályok kalanddá alakulnak, és úgy tűnik, nem is történhettek volna jobban a dolgok.

Praktikák külföldi kreatívhoz

 • Szánj elég időt és energiát arra, hogy a lehető legtöbb részletet megtervezzétek előre.
 • Gondolj arra is az utazás tervezésénél, hogy mind a ruhátok, mind a fotós felszerelésének szállítása körültekintést és helyet igényel.
 • Nézzetek utána, hogy a kiszemelt helyeken szükség van-e bármilyen fotózási engedélyre, belépőjegy váltására.
 • Ellenőrizd, hogy minden szükséges papír és okmány megvan-e, nálad van-e.
 • Legyetek tisztában már előre a közlekedési lehetőséggel, valamint a parkolás módjával.
 • A szállást alvásra és öltözésre használjátok majd, de legyen kényelmes és praktikus elhelyezkedésű.
 • Ha spórolni szeretnél, gyakorold a frizurakészítést és sminkelést az utazás előtt.
 • Ne csak szép, kényelmes is legyen az öltözéketek, mert jóval több időt kell majd benne eltöltenetek, többet mennetek, mint egy hagyományosabb fotózásnál.
 • Gondoskodj innivalóról és egy kis nassolnivalóról, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor és hol tudtok majd enni, illetve inni. Ne cipelj viszont magatokkal túl sok mindent.
 • Készítsetek pontos menetrendet, de ne ragaszkodjatok hozzá foggal-körömmel, mert úgysem lesz betartható. Legyen térképetek.
 • Legyetek nagyon kitartóak, hiszen nem sok ilyen lehetőség adódik az életben, ne akarjátok 1-2 óra alatt letudni az egészet, de szánjatok időt a feltöltődésre is.
 • Legyetek rugalmasak és nyitottak, néha a legváratlanabb dolgok hozzák a legjobb eredményt.

eskuvo-toszkanaban-205

Összefoglalva

Merj elrugaszkodni a berögződésektől! Merj valami igazán különlegeset álmodni! Mindez nem feltétlenül viseli meg jobban a költségvetéseteket, mintha a járt utat járnátok lustaságból, kishitűségből, spórolásból vagy bármilyen oknál fogva is. Ne akarj azonban egyszerre mindent, mert az a legtöbbször fordítva sül el… persze ez még mindig jobb, mintha teljesen ötlettelenül, gyakorlatilag a semmiből, másoktól várnád, hogy álmokat valósítsanak meg számodra.

Van még valami, ami pénzben nem mérhető: az a kötelék, ami az együtt átéltek során szövődik, egy életre szóló közös élmény a pároddal és a fotósotokkal is. Ahányszor ránézel a fényképekre, minden pillanat felelevenedik, és a legrosszabb percekben is mosolyt csal az arcodra.

 Olvasd el az Esküvői 1×1 további részeit is!

ITT találhatod.

Köszönjük az Esküvő Trendnek, hogy az Esküvői 1×1 ezen részének kivonata is megjelenhetett a magazinban.

10668907_1016818961678568_4591100945444972836_o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....