Hogyan éld túl menyasszonyként (a fotózást)?

Először is: úgy, hogy nagyon jól érzed magad. Ehhez szükségeltetik némi optimizmus és lelkesedés.

Másodszor (ha az esküvőd napján készülnek a kreatív képek): legalább arra a néhány órára felejts el aggódni a vendégek elégedettsége, a ruhád tökéletessége, a forgatókönyv hibátlansága miatt.

Harmadszor: válassz olyan fotóst, akivel már az első perctől kezdve egy húron pendültök, és nem érzed feszélyezve magad előtte.

Eddig viszonylag egyszerű, ugye? Vagy éppen ez a legnehezebb része?

A hétvégi esküvőn sokszor jutott eszembe, hogy bizony ideje lenne leírni összefoglalva, hogy egy menyasszonynak mivel is kell megküzdenie a gyakorlatban a Nagy napon. Egészen földhöz ragadt dolgokra gondolok, olyanokra, amikről a legtöbbször szó sem esik, mert az esküvő varázslata valahogy elhomályosítja: leülés abroncsban, mosdó, sétálás anélkül, hogy kitörnéd a bokádat, a hőség elviselése…

Próbálom általános és fotós szemmel is csokorba fogni a legfontosabbakat.

A ruha

Mi lányok, általában hosszasan ábrándozunk arról, hogy pompázatos ruhában vonulunk majd az oltár elé és mindenki minket bámul. Egészen addig imádjuk a ruhánkat, amíg nem szembesülünk a benne rejlő korlátainkkal. Bizony, előbb-utóbb minden menyasszony szájából elhangzik, hogy „mikor vehetem már le a ruhát…”, akármennyire is furcsának tűnik is. A kényelmetlenség oka – azon túl, hogy önmagában a hosszú ruha is szokatlan viselet ma már – elsősorban az abroncs, a súly, és a merevítő.

Nagyon fontos ezért, hogy a próbákon ne csak a külcsínt figyeld, hanem:

 • járkálj a ruhában és próbáld minél több ideig magadon tartani
 • ülj le és maradj is ülve néhány percig (ez különösen a merevítő miatt fontos, mert csak így érzed majd meg, hogy esetleg nem vág-e a bőrödbe)
 • próbálj fel több abroncsméretet, s mérlegeld, melyik kényelmesebb, praktikusabb (ne csak azt, hogy melyikkel szebb a ruha)
 • a ruha méretre igazításakor már az esküvőn viselni kívánt cipődet hord és nagyon alaposan mérlegeld, hogy tényleg az e a megfelelő hossz, illetve szűkítés/bővítés (járkálj, ülj le, lépcsőzz stb.)
 • uszályos ruhánál próbáld ki leengedett uszállyal is mindezt, s gyakorold kicsit, hogyan tudod a legegyszerűbben a karodra akasztani, ha hirtelen és gyorsan kell így menned
 • a fűzőt tényleg csak annyira húzd meg, hogy tartsa a ruhát
 • próbáld ki, hogy egyedül is fel, illetve le tudod-e venni

Néhány „apróság” a kiegészítő ruhadarabokról

A menyasszonyi cipő

Kétféle menyasszonnyal találkoztam eddig: aki szinte gondolkodás nélkül vett magának egy cipőt és kész, s aki számára hatalmas dilemmát okozott a cipőválasztás. Amit érdemes mérlegelni vásárláskor és megtenni, ha már megtaláltuk az igazit:

 • Milyen magas sarokhoz szokott a lábunk. (ne most akard kipróbálni, hogy 15 cm-es sarokkal tudsz-e menni, hidd el, megkeserítheti a napot, ha kiderül, ez nem a Te magasságod.)
 • Milyen anyagot bír jól a bőrünk.
 • A cipő pántjai ideális helyen vannak-e, a legkisebb esélye sincsen meg annak, hogy idővel vágja majd a lábunkat.
 • Tökéletes a méret.

Mindenképpen törd be esküvő előtt a cipődet, ha mezítláb hordod majd, akkor úgy, ha harisnyával, akkor pedig azzal. Sajnos, ami pár perc erejéig kényelmes tűnik, sőt még futni is tudsz benne, nem biztos, hogy órákon keresztül is kellemes és praktikus viselet lesz. Gondolj arra is, hogy hidegben és melegben is más érzés viselni a cipőt. Ha mezítláb leszel, rendszeres időközönként bújj ki a cipődből, mielőtt teljesen beledagadna a lábad (én azt tapasztaltam, hogy ez segít). Számtalan típusú cipőbetét vásárolható már, ha nem vagy biztos a (magassarkú) cipőd kényelmességében, kipróbálhatod, hogy ezek segítségével komfortosabb lesz-e.
Készülj váltócipővel, biztos, ami biztos.

Nagyon kényelmes alsóneműt válassz, s ha nem elengedhetetlenül szükséges, inkább melltartó nélkül vedd fel a ruhádat (így nem szorít pluszban, ráadásul az a veszély sem fenyeget, hogy kikandikál hátul.

Harisnya, harisnyanadrág vagy pucér lábak?

Mi tagadás, a harisnyanadrág szépen összetart, de nyári melegben borzalmas viselet. A harisnya már komfortosabb, azonban sokszor csúszkál, a harisnyatartó pedig sajnos a szűkebb ruhák alatt sokszor nem túl szép látvány. Harisnya(nadrág) nélkül pedig sokak szerint illetlenség megjelennie egy menyasszonynak, s ha összeér nyáron az izzadt combunk (mert ugye van ilyen, ezt muszáj kimondani), szintén borzasztó érzés, ráadásul előfordul, hogy így a cipő kitöri a lábunkat vagy éppen iszonyúan beleizzadunk.

Akármelyik mellett is döntesz, előtte vedd figyelembe az adottságaidat, szokásaidat és a várható körülményeket. Akadnak apró trükkök, amik segíthetnek, pl. ne testápolózd be magad mielőtt felhúzod a harisnyát, mert úgy kevésbé marad a helyén a szilikoncsík. Ha szükséges, hintőporozni is csak azután szabad, ha már rajtad van. Legyen nálad pótharisnya (vagy egy bizalmasodnál), ha nincs, jó trükk a szálfutásra a körömlakk.

Ruha és fotózás

Ezt nagyon nem szeretik hallani a menyasszonyok, de a fotók érdekében bizony el kell engedni a félelmet, miszerint baja esik a ruhának. Tudom, ezt nehéz megtenni, de minél inkább görcsölünk valamin, annál inkább bekövetkezik. (Szerencsére csak a saját ruhámat tettem tönkre, másét még sosem..:) ) Megnyugtatásként mi mindig viszünk valamit (legpraktikusabb talán az átlátszó szemeteszsák), amire leülhet a menyasszony, de ez azért nem a legideálisabb megoldás. A jó hír az, hogy szerencsére ezek a ruhák nem is annyira kényesek, mint amilyennek tűnnek és a legtöbb folt szépen kitisztítható belőlük.

Szóval le kell ülni, feküdni (akár a koszos földre is), támaszkodni, kocsiból ki- és bemászni, s ezt el kell lélekben fogadni. Ezeket a mozdulatokat szép nagy ruháknál érdemes kipróbálni, mert sokszor nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. (Persze én imádom, hogy ilyenkor süröghetek-foroghatok a menyasszony körül és rakosgathatom, igazgathatom… de ehhez Te is kellesz! :) )
Mivel a szabadtéri fotózásnál nagy valószínűséggel meg kell küzdened a természet hepehupás útjaival, akár süllyedő földúttal is, érdemes egy lapos talpú cipőt is magaddal hoznod. Ez lehet természetesen olyan is, amit elrejtünk, s olyan is, ami majd látványos része lesz a fotóknak.

A mosdó

Ez mindig kicsit tabutéma, de nem kell, hogy az legyen. Valljuk be, az otthoni és az éttermi, hotelbeli mosdókat sem abroncsos ruhák fogadására készítették fel. Ha nagyon előre látóak szeretnénk lenni, akkor leméricskélhetjük, beférünk-e majd a menyasszonyi ruhában, „nyakunkba kapva” azt (így legalább tudjuk, mire számíthatunk) vagy kizárólag a vetkőzés marad megoldásként. Végső mentsvárként mindig ott van édesanyánk, legjobb barátnőnk, akik a segítségünkre lehetnek vagy ha már nagyon nincsen  más lehetőségünk, a mozgássérültek számára kialakított mosdó.

Vészcsomag

A váratlan helyzeteket a legjobban szervezett esküvőn sem kerülhetjük el, azonban felkészülten orvosolhatjuk a problémákat, ha készülünk néhány mentő kellékkel.

Mire gondolok?

 • alapsmink, kiemelten: púder, szájfény (a legszebb smink is csorbát szenved a melegtől és az elérzékenyüléstől, ha púderezel, teríts egy kendőt magad elé)
 • tű, cérna, biztostű, kisolló
 • dezodor, nedves papírtörlő, zsebkendő (utóbbit feltétlenül tartsd magadnál egy kis menyasszonyi szütyőben, vagy kérj meg valakit, aki általában nagyon közel ül/áll majd hozzád, hogy segítsen ki, ha szükséges)
 • sebtapasz
 • fájdalom csillapító
 • feltöltött, lehalkított telefon, benne minden kulcsember telefonszámával
 • VÍZ!

Végül, s egyáltalán nem utolsó sorban, legalább reggelit egyél! :)

 Már túlélted a megpróbáltatásokat vagy éppen előtte állsz? Oszd meg velünk bátran gondolataidat, így tanulhatunk egymástól! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....