Hogyan öltözz fel egy fotózásra?

A fotózás helyszíne mellett, amiről legutóbb beszéltünk (itt), óriási jelentőséggel bír, hogy mit viselsz a fényképezéskor. A ruha teszi az embert mondás itt bizony nagyonis igaz. Mégis valahogy azt látom, hogy a legnagyobb igyekezet mellett is sokszor bizony nem sikerül jól felöltözni.

Mit jelent az, hogy „jól öltözött vagy” egy fotózásra?

Mindenekelőtt azt, hogy tökéletes harmóniát alkotsz a környezettel, az elérni kívánt hangulattal, stílussal, a veled együtt fotózkodókkal és persze önmagaddal.

Egyszerűnek tűnik?

Persze. Az is, hogyha néhány fontos szempontot betartasz, és nem húzódozol attól, hogy új ruhákat is vásárolj a fotózás kedvéért. Akkor is, ha nyitott vagy, ha mersz eltérni a hétköznapoktól és nem akarsz mindenáron a jól bevált dolgaidban vagy a már másoknál jól működött klisékben lenni.

Másrészt persze nem egyszerű, mert a stílusosságot nehéz elmagyarázni, nehéz megértetni, hogyha egyszer valakinek másmilyen a gondolkodása. S bizony nem vagyunk egyformák sem, mindenkinek más a szép és ez így jól is van.

Mi a titok?

Néhány egyszerű szabály, amit érdemes betartani. Elmondom neked az összes tanácsot, amit adni szoktunk a ruhákkal kapcsolatban, és még kicsit többet is. Hogyha ezeket megfogadod, különleges és szép képeid lehetnek.

 

10 TIPP arra, „Hogyan öltözzek fel fotózásra?”

1. Igazodj az alkalomhoz, a helyszínhez és az évszakhoz!

Mit gondolnál, ha a karácsonyi képeslapon egy nyuszit látnál? Valószínűleg azt, hogy na, itt valami nem stimmel, esetleg nevetnél egyet és visszatennéd a polcra, de meg biztosan nem vennéd. Az is nagyon furcsa volna, hogyha otthon estélyi ruhában néznél tv-t, ugye?

Akkor miért lenne elfogadható, hogy egy őszi tájas, rusztikus fotózásra a legújabb pufidzsekidbe és hozzá kék, strassz köves sapkában gyere? Szándékosan túlzok, de a helyzet sokszor majdnem ennyire kétségbeejtő.

vintage-portre-fotozas-telen-47

Télen is lehetsz csinos. Öltözz minél rétegesebben, viselj sálat, sapkát, kesztyűt, de a hagyományos téli kabátod helyett válassz nagyon meleg pulcsit, poncsót vagy bármi hasonlót.

Az első kérdés az, hogy milyen alkalomból, milyen céllal készülnek a képek. Karácsonyi üzenetet készítesz belőlük, emléket szeretnél egy különleges eseményről, önbizalom növelés, a kedvesed hódítása? A válaszból máris kiderül, hogy rénszarvas vagy nyuszi. Nyilván egy karácsonyi üzenethez nem viselsz áttetsző köntöst, míg a kedvesedet nem talpig sapkában, sálban és hóemberes pulcsiban szeretnéd levenni a lábáról (persze ki tudja… :D ). Még életszerűbb példával élve, hogyha várandósságodat szeretnéd megörökíteni, olyan ruhadarabokat kell választanod, amelyek kihangsúlyozzák a pocakodat (feszülnek, kigombolhatóak vagy éppen teljesen szabadon hagyják azt).

A második kérdés, amit fel kell tenned magadnak az, hogy elegáns, laza, nosztalgikus, természetközeli, szexi, modern stb. fotósorozatra vágysz-e? Részben erre már az előzőekben is válaszoltál magadnak. Ha megvan a teljes válasz, az irány adott. Nem kell hozzá másképpen gondolkodni, mint, amikor azt kell eldönteni, hogy színházba vagy moziba öltözöl-e fel. A nőies vonalhoz érdemes lenge, romantikus ruhákban gondolkodni, hozzá egy szép kalappal, a lazához nyugodtan jöhet a farmer egy klassz felsővel és izgalmas kiegészítőkkel.

A harmadik szempont, a kiválasztott időpont, valamint helyszín és annak adottságai (színek, formák, stílus). Hogyha mondjuk tavaszi, virágba borulós vintage sorozatot akarsz, akkor viselj például egy romantikus csipkeruhát a virágzó fákhoz igazodó pasztellszínben, gyöngysorral, vékony kesztyűvel, virágkoszorúval. Egy kastélyhoz válassz elegáns ruhát. Mindenhez, ami illik. Színben is (gondolj csak a falszínekre vagy épp az évszakok színére). Nyilván lehet az is cél, hogy a diszharmóniát tükrözze egy sorozat, éppen a szöges ellentétekre helyezze a hangsúlyt, de akkor ezt is tudatosan kell megálmodni, felépíteni.

glamour-parizs

A képeslaphoz öltözve. Jó példa ez a harmónia és a kontraszt találkozásának hatására. Figyeld meg, hogy minden kis részlet stimmel, az ipari környezet pedig még hangsúlyosabbá teszi a nőiességet az ellentét miatt.

2. Tartsd kordában a színeket!

Nem is hinnéd, mennyire meghatároznak egy képet a színek. Ugyanott, ugyanazzal az utómunkával más-más színvilágnál (színű ruhával) teljesen különböző eredmény születhet. A lelkünkre hatnak, bizonyítottan befolyásolnak. Tartsd hát ezt szem előtt!

A képlet ugyanott nagyon egyszerű: a finom, lágy hatáshoz pasztell és világos színeket kell választanod. A vidám, élettel teli sorozathoz élénkebb kombinációt. A vagány stílust pedig leginkább a sötétebb vagy erőteljesebb tónusok erősítik. Fontos a téma is. Maradjunk a karácsonynál. Megvannak a klasszikus színei, amik szabadon kombinálhatóak persze. A télhez inkább a hidegebb árnyalatok illenek, a tavaszhoz a pasztell, a nyárhoz az élénkebb, de világos színek, míg egy őszi táj megkívánja a meleg (barnás-narancsos) skálát. Míg egy kismamának többnyire a lágyabb színek állnak igazán jól, egy boudoir sorozatnál bátran jöhet a fekete és a piros is.

A legnehezebb a kombinálás. Ez erősíti az összetartozást egymással és a hellyel is. Különösen, hogyha ketten vagy többen vagytok. Hiba volna mindenkit zöldbe vagy épp sárgába öltöztetni. A jó választás az, hogyha egymással harmonizáló, egy színpalettába tartozó színeket választasz. Ideális esetben ez 2-4 szín, árnyalatokban és harmóniákban gondolkodva. Úgy, hogy az mindenkin visszaköszönjön valamilyen formában. Mondjuk, hogyha rajtad egy menta felső van, akkor a kedveseden lehet egy menta csokornyakkendő vagy cipő, de alapvetően te púder színben vagy, ő pedig világos barnában. Még egy példa: szép kombináció, ha két kislányon, akik testvérek, szürke kardigán (egyik világosabb) van, alatta az egyikük ruhája padlizsán, a másikuké levendula és mindkettőjükön vannak a másikéhoz közelítő árnyalatokban tündöklő kiegészítők (kisvirág a hajban, harisnya stb.). Látod a lényeget?

osz-oltozek

A ruhák és a kiegészítők teljes összhangot alkotnak az ősz eleji tájjal. A kosarak barna színe visszaköszön Peti nadrágján, kalapján, Eszter ruhája pedig tükrözi az őszi falevelek színkavalkádját.

Szigorúan tilos össze-vissza, egymással köszönő viszonyban sem lévő színben (és stílusban) menni páros- vagy családi fotózásra. Amellett, hogy bántja a szemed, netalán giccses lesz, rombolja az összetartozásotokat, amiről éppen szólnia kellene a sorozatnak.

A helyes színkombináció kiválasztásához bármilyen vicces is, nagy segítségedre lehetnek a festékes színskála papírok (nyilván Pantone skálát nem húz csak úgy mindenki elő az otthoni fiókból). Nem bíztathatok nyilván senkit arra, hogy zsebelje be ezeket a barkács áruházakból, de azért sugallom, hogy pillants rájuk, egymás mellé téve tökéletes kombináló segédeszköz! Vagy nyugodtan keress a neten ilyesmit.

rusztikus-eskuvoi-fotozas-1

Az alapszínnek itt a lilát választottuk. Milyen unalmas lenne azonban, hogyha csak ezt használtuk volna! A környezetből merítve jól illik ide a barna nadrág és a sátor fehérjét visszatükröző blúz. A lilához pedig mindig izgalmas választás a púder és a kevésbé harsány ciklámen szín is.

3. Legyen stílusod!

A stílus (elsősorban a divat oldaláról közelítve) tulajdonképpen önkifejezés; gondolataink, érzéseink, személyiségünk kinyilvánítása. Minél kreatívabbak tudunk ennek megjelenítésében lenni, annál stílusosabbak vagyunk. A stílusosság megkülönböztethetőség is, valami egyedi, izgalmas dolog. Merj hát valamilyennek lenni! A stílusod legyen határozottan felismerhető, igazodjon tökéletesen a fotózás stílusához, a tematikához, a környezethez, különben nem születhet harmonikus eredmény. Az eklektikus is stílus persze (nagyon szeretem), de ahhoz, hogy igazán magával ragadó legyen, még jobban kell ügyeskedni a dolgokkal.

jegyes-fotozas-szandra-gabor-28

Szandra tökéletesen tisztában volt azzal, hogy ő egy ízig-vérig nő, és ezt rendkívüli stílusérzékkel meg is mutatta. Elegáns képekre vágytak, igazán elegánsan is érkeztek.

Ehhez persze ismerned kell a stílusirányzatokat is. Azt pl., hogy a retró és a vintage két teljesen különböző dolog. Gyakran az ismeretek hiányából erednek a problémák és stílusbakik ugyanis. Gyakran szembesülünk azzal, hogy valaki vintage fotózást kér tőlünk, de nem tudja, hogy milyen is egy vintage ruha valójában. Hogyha pedig nem ilyet visel, sosem lesznek igazán hitelesek a képek. (Ez majd egyszer egy külön rész lesz. ;) )Másrészt persze nem is annyira egyszerű beszerezni a megfelelő darabokat, de hogyha nem is tudod, mit is kell keresned, még lehetetlen is lesz.

Nem vettem külön pontnak, mert leginkább talán ide tartozik, hogy legyél méltó az életkorodhoz. Az nem stílus, ha 40 évesen 20 évesnek öltözöl vagy éppen egy 14 éves 24-nek tűnik.

rusztikus-jegyes-fotozas-7

Zsuzsi és Szabi jegyes fotózása tavasszal volt egy lovardában. A színvilág igazodik a természet halvány, éppen kibontakozó színeihez. Szerettük volna belecsempészni az esküvőjükre tervezett rusztikus stílust, amihez tökéletesen passzol a csipkeruha, a feltűrt ujjú ing, szövetnadrággal. A kalapok pedig mindezt még teljesebbé és hangsúlyosabbá teszik. A vékonyabb anyagú (pl.: csipkemintás) csizma például minden kisruhához látványos lehet, ahogy a széles öv is nagyon hatásos.

4. Merj merészebb lenni a hétköznapoknál!

A stílusosság számomra magában hordozza azt is, hogy mersz kitűnni a tömegből. Egy fotózás különösen megenged mindenféle őrületet. Mindig azt mondom, a fotó szinte bármit elbír. Ettől még nem kell meghazudtolni magad, sőt, most bontakozhatsz ki csak igazán! Rugaszkodj hát bátran el attól, hogy éppen mi van a szekrényedben, vagy próbáld meg egészen újszerűen használni a ruháidat. Felvehetsz tulajdonképpen bármit, amiben utcára úgysem mennél ki, de ebben éppen ez a legjobb. Nem igazolvány- vagy önéletrajzképek készülnek ilyenkor!

teli-jegyes-fotozas-lenkeboti-60

Elég egy tüllszoknya is ahhoz, hogy igazán izgalmas légy!

 5. Viselj kiegészítőket!

A legegyszerűbb ruhát, a legegyszerűbb képet is „el lehet adni” egy-egy látványos fejdísszel, nyaklánccal, figyelemfelkeltő sállal, sapkával. A nevükben is benne rejlik, hogy egésszé tesznek és így is van, nélkülük hiányérzete lesz az embernek. Kiegészítő lehet mindenféle ékszer, fejfedő, nyakkendő, nadrágtartó stb., akár még egy jól kiválasztott zokni is, de ide sorolható tágabb értelemben a cipő vagy olyan ruhadarabok, mint a mellény vagy kiskabát, amit a válladra csapsz csak. Ezek mind nagyon fontosak. Lényeges itt is, hogy a stílushoz és a színvilághoz passzoljanak. Sokszor elég egy-egy tökéletesen megválasztott darab ahhoz, hogy különböző korszakokat jelenítsünk meg ugyanabban a viszonylag semleges ruhában fotózva. Gondolj csak egy tollas fejdíszre. 20’as évek, ugye?

cocacola-vintage

A piros napszemüveg telitalálat itt például, ahogyan stílusos a kalap és a nadrágtartó is.

6. Kombinálj bátran: anyagokat, rétegeket!

A réteges öltözködés mindig izgalmasabb. A fotókon is jól néz ki, ha kisejlik a pulcsi alól egy csipkepánt például. A különböző anyagok ésszerű kombinációja pedig egyszerűen textúrát ad a fotónak, ezt nem tudom jobb szóval kifejezni. Különösen az őszi és téli képeknél lehet ütős, hogyha jól kombinálsz, vagy hogyha egészen finom, lágy színvilágot választasz. A lenge anyagok egyensúlyt teremthetnek a nehéz, kötött holmikkal.

kismama-pocak-foto-42

Az őszi hidegben bizony jól jönnek a meleg ruhák. Egy kismama fotózáshoz viszont mégiscsak egy romantikus ruha a legszebb. Rozi igazán jól kombinálta a kettőt, amitől aztán izgalmas lett az egész.

7. Légy időtálló!

Valószínűleg neked sem újdonság az érzés, hogy egy régi fotódat nézegetve, ahol a legújabb divatban virítasz, elfog a szégyenérzés vagy épp a nevetőgörcs. Én rettenetesen cikin nézek ki például az anno oly divatos latex nadrágjaimban. Ismerős? Érdemes hát kerülni a legújabb divatot. Inkább semleges darabokat válassz. Olyanokat, amik időtlenek vagy éppen nagyonis idéznek egy kort, de akkor azt szeresd nagyon és ne azért, mert éppen felkapott így fotózkodni.

viragzo-gyumolcsos-jegyes-fotok-6

Edina és Ati például a klasszikus elegancia mellett voksolt. Szerintem jól tették.

8. Figyelj a részletekre is!

Erről mindig az Egri csillagok jut eszembe a karórás törökkel. Éppen ennyire lesz vicces, ha szépen felöltözöl, majd magadra kapsz egy lóti-futi cipőt teljesen más színvilágban és stílusban, vagy rajtad marad valami hasonlóan oda nem illő óra, mint a janicsáron vagy a fekete nadrág alól kivillan a fehér zoknid. Nem kell ezt továbbmagyarázni, ugye? Hogyha az apróságok is stimmelnek, akkor viszont csodálatos az összhatás.

eskuvo-fotozas-velenceben-milanoban-223

Szándékosan a jó példát mutatom! :)

9. Érezd magad komfortosan a ruhákban!

Nincs rosszabb annál, ha húzogatni kell felfelé a nadrágodat vagy szorít a felsőd. Gondolj arra, hogy tudnod kell szabadon mozogni benne. A cipőnél is vedd figyelembe, hogy nemcsak a külcsíny a lényeg. Hogyha nem tudsz benne menni, ne azt vedd fel vagy készülj váltócipővel. Szörnyű az is, ha rosszul érzed magad a ruhádban, ha nagyon idegen tőled. Ebből egyenesen következik az, hogy válassz tökéletes méretet. Az is, hogy érezd jól magad abban, amit viselsz, legyen kellemes az anyag (pl.: ne izzadj bele), és persze lásd magad nagyon szépnek benne. Tágabb értelemben ide tartozik az is, hogy az alkatodnak megfelelő ruhadarabokat válassz, amik kihangsúlyozzák az előnyeidet, de árnyalják az esetleges hátrányaidat.

rusztikus-jegyes-fotozas-viragzo-fak-33

Egy fotózáson nem csak ülsz egy széken. Sokszor szaladni, ugrálni, feküdni, felmászni is kell. Gondolj ezekre is, amikor ruhát választasz.

 10. Kerüld a következőket:

  • a logókat, feliratokat, hangsúlyos mintákat, hacsak nem illeszkednek bele a fotózás stílusába, ami nem túl gyakori, ezek ugyanis mind elvonják a figyelmet és általában stílus idegenek is
  • a kondi(sport)cipőt (ebből még sosem láttam olyat, aminek helye lett volna egy fotózáson), és itt most nem a jópofa és karakteres tornacipőkre gondolok
  • nagyon apró mintákat, nagyon vékony csíkokat (ezek zavarják a szemet a képeken)
  • azt, hogy mindenki teljesen ugyanolyan ruhában legyen (akármennyire is kézenfekvőnek tűnik, ez nem a legjobb megoldás, pl., mert elvesznek a karakterek, a részletek izgalmassága)
tengeresz-stilus

Ennyi csík még belefér, de a bal oldali nagypapa pólója már határeset. Egyúttal tökéletes példa a család arra, hogy legyünk egységesek, de nem egyformák és nagyon jól öltözöttek. :)

Inspiráció ahhoz, mi mindent viselhetsz a fotózáson:

Nézd meg a jó példákat! Egy külön táblát nyitottam a Pinterest oldalunkon, ahová ezentúl csak öltözködés szempontból gyűjtök képeket, már most is sok-sok ötletet meríthetsz belőlük:

Mit viselj a fotózáson képekkel

Töltekezz színekkel! Inspiráció a színek harmonizálásához:

http://www.theperfectpalette.com/

Imádom ezt az oldalt, meglátod, ezt nézegetve jobban fogod érteni, miről beszéltem a színharmónia kapcsán. Ráadásul nem csak az öltözködéshez meríthetsz ötletet, hanem az esküvőd, otthonod dekorációjához is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....