FÉNYLABOR GONDOLATOK

o

Hogyan válassz esküvői helyszínt

Az első kérdések egyike: hol legyen az esküvőm és egyáltalán milyen az ideális esküvői helyszín?

Ma már a lehetőségek tárházával állunk szemben, aminek a határait csak a pénztárcánk szabja meg.  Tarthatod az esküvődet luxus hotelben, étteremben, hajón, pajtában és erdőben is. Természetesen ízlésvilágonként, stílusonként változó a kínálat mennyisége és talán mondhatjuk, hogy a minősége is.

A bőséges kínálat ellenére a választás – hacsak nincs évek óta fix terved – nem is olyan egyszerű. Márcsak azért sem, mert tudatosan vagy tudat alatt tudod, hogy az esküvőd helyszíne jelentősen meghatározza a teljes esküvődet.

Esküvői helyszín választás

Miért annyira meghatározó a helyszín?

 • olyan, mint a színházban a díszlet: szépen a háttérbe simul és összeolvad a történettel és egyben keretet ad annak, még akkor is szerepet kap, amikor éppen szinte nincs is vagy nagyon eltérő a darabtól
 • alapstílust és hangulatot teremt
 • lehetőségeket és korlátokat szab, mint pl.: a szabad ég alá is kiterjeszthetitek-e a vacsorát vagy a bulit, zenekar vagy csak dj fér-e el, tudtok-e vendégeket elszállásolni – kell-e egyáltalán biztosítani szállást
 • a fotóitokon a helyszín adja majd az állandó hátteret, ami összbenyomás szempontjából meghatározza a képeiteket – erről írok még részletesen

 10 kérdés, amit mindenképpen mérlegelned kell a helyszínválasztáskor

 1. Mi az a környezet, színvilág, berendezés, ami igazán illik a megálmodott esküvőtökhöz? (Ha külföldi, szűk körű esküvőre vágytok, nyilván a további kérdések csak egy része fontos, és sok más kérdést nem sorolok itt fel.)
 2. Hol fértek el kényelmesen a tervezett vendégszámmal (gondoljatok itt a megfelelő szellőzésre is)?
 3. A vendégek mennyire kényelmesen, gyorsan tudják megközelíteni a tervezett helyszíneket? Gondoljatok az idősebbekre és a kisgyerekes családokra vagy a külföldiekre is.
 4. Kell-e szállásbiztosításra gondolnotok, hány ember számára?
 5. A szertartások és a vacsora helyszíne nem esik-e túl távol egymástól?
 6. Ha szabadtéri/külső helyszíni szertartást szeretnétek, melyek azok a helyek, amelyekhez közel vagy ahol közvetlenül megoldható ez? Egyáltalán az anyakönyvvezető hová hajlandó kimenni? Hajlandó-e egyáltalán?
 7. Milyen cateringet szeretnétek – milyen jellegű ételeket, milyen tálalással (pl.: hagyományos menü, különleges ínyencfalatok, grillezés/bográcsos ételek)
 8. Milyen ültetésre gondoltatok? (nem oldható meg mindenütt minden, legalábbis nem olyan egyszerűen…)
 9. Ha mindent szabadtéren szeretnétek, hol tudjátok/tudják biztosítani a megfelelő infrastruktúrát (pl.: mosdók, elektromos áram, időjárás elleni védelem)?
 10. Az örök kérdés: mennyi pénzetek van rá?

A helyszín a leendő fotóitok tükrében

Esküvő helyszín az esküvő fotós szemével

Bár a fotóitok nem attól lesznek igazán  jók vagy rosszak, hogy hol készülnek, mégis mindig kulcsfontosságú a helyszín, vagyis mindaz, ami hátteret ad az esküvői pillanataitoknak. A dekoráció, a fények, az elrendezés, a berendezés mind-mind olyan apró elemei a fotóknak, amelyek segíthetik és hátráltathatják is azt, hogy igazán szép fotóitok legyenek. Az ok rendkívül egyszerű. Ami szép és harmonikus, az széppé és harmonikussá teheti az esküvői fotóitokat is.

Nincs ebben semmi ördöngösség. Nyaralás közben Te is szívesebben pózolsz gyönyörű háttér előtt, hiszen tudod, hogy az mutat majd igazán és azt tudod büszkén nézegetni később vagy éppen mutogatni. Ha most becsukod a szemed és a számodra leglenyűgözőbb esküvői fotókra gondolsz, valószínűleg mindegyik valamilyen csodálatos helyszínen készült. Még a lakodalmi képek is.

Egészen más hangulatot áraszt a sarki kocsmában, mint amilyet egy elegáns szállodában készült fotó (szándékosan mondok szélsőségeket persze). Óriási különbség lehet egy kis falu szedett-vedett bútorokkal telített, szűkös polgármesteri hivatalában tartott polgári  szertartás képei és egy körültekintően díszített, elegáns helyszínen fotózott esküvő képei között. Akkor is, ha ugyanaz a fotós, ugyanolyan tudással és felszereléssel fotózta őket. Van, amikor az esküvő fotós sem tud csodákat művelni. Sokszor halljuk Tőletek, hogy nem baj, majd “kiphotoshoppoljátok”… nos ez az, amit nem lehet “kiphotoshoppolni”! (Vagyis ez is olyan, mert sajnos a PS is csak egy korlátos varázspálca.)

Nekünk, esküvő fotósoknak, a helyszínek, ahol összekötitek életeteket olyanok, mint egy már félig festett vászon vagy – visszatérve a színházra -, egy már kész díszlet. Ebbe, erre kell építenünk, “festenünk”, megalkotnunk az esküvői fotóitokat.

esküvői templomi szertartás

Terek, fények, tények

A párjaink általában három tipikus kérdést tesznek fel nekünk a szertartás, illetve vacsora helyszínekkel kapcsolatban (ha nem kérdezik, akkor is beszélünk ezekről :) ):

 1. Mikorra érdemes a szabadtéri szertartás kezdetét tenni? (ez csak részben helyszínes kérdés persze)
 2. Melyik a legpraktikusabb teremberendezés?
 3. Milyen világítás kedvező számunkra a vacsora, az esti buli, a tortavágás idején?

1. A szabadtéri szertartás (erről szeretnék még bővebben írni egy következő cikkben, de íme a legfontosabb dolgok)

Az egyik legfontosabb dolog, amit nem is fotósként, hanem menyasszony és vőlegényként tanultunk meg, hogy kültéri szertartást nem teszünk nyáron 11:00 és 16:00 óra közé. Ha igen, akkor gondoskodunk a megfelelő árnyékolásról. A fotótok – és az egész násznép – szempontjából a késő délutáni, kora esti órákat érdemes preferálnotok.

Sok helyen nincsenek felkészülve a kültéri szertartásra. Ha mégis ilyen helyszínben gondolkodtok, akkor ne felejtsetek el az esküvőtökkel harmonizáló ülőhelyekről, dekorációról gondoskodni. Gyönyörű látvány minden szempontból például, ha a bevonulás útvonalát virágok, mécsesek stb. jelzik. Figyelem! Csak annyi, amennyi mellett kényelmesen el tudsz sétálni menyasszonyi ruhában, akár kísérővel is.

Ezt a részt még folytatom majd mindennel, ami a szabadtéri eseményeket illeti. :)

2. A terem/helyszín berendezése

Nehéz erre a kérdésre konkrét választ adni, hiszen minden a rendelkezésre álló adottságokon múlik. Ezen túl fontos szempont lehet a vendégek létszáma, sőt még összetétele is, a tervezett program és a megálmodott dekoráció.

Szűkített szemszögből, a fotózást (és óhatatlanul a mi ízlésünket, látásmódunkat) előtérbe helyezve, lehet azért konkrétumokat mondani és akadnak általános igazságok is.

 • Bár nem konkrétan a berendezéshez kötődik, de itt kezdődik minden esküvő, vagyis a készülődésnél. A legfontosabb, hogy bárhol is készülődtök, legyen rend. Nincs kiábrándítóbb látvány az el-elhagyott szennyes ruháknál, koszos kávéscsészéknél ilyenkor. Általában nem is kérünk mást, nem szükséges, hogy a dolgokat elmozgassuk a természetes helyükről. Egyetlen indokkal kérünk ilyesmit, ha a menyasszonyt nem lehet másképpen felöltöztetni úgy, hogy mi is (pontosabban én) szépen “rálássunk”.
 • Az L alakú helyiségeket sokkal nehezebb praktikusan berendezni és nem annyira átláthatóak, mint a nyitottabb formájú termek. Ebből adódóan csökkenhet a kontaktus a násznép egyes részei vagy akár a zenekar, vőfély/ceremóniamester és a násznép között. Fotósként is nagyobb figyelmet igényel, hiszen nem látjuk be teljesen a teret.
 • A keskeny, hosszú termeknél bár a beláthatóság nem ennyire korlátozott, a kontaktus szintén csorbulhat.
 • Ahány helyiség, annyi felé szakad szét a násznép.
 • A fentiekből adódóan érdemes a belátható, nyitott termeket, tereket preferálni.
 • A termen belüli szintkülönbségek/lépcsők/korlátok/emelvények gondot okozhatnak a közlekedés során.
 • Az asztalok elrendezésénél talán a legfontosabb az, hogy kényelmes legyen. El lehessen férni az asztalok között, legyen elég hely ahhoz, hogy a vendégek és a szolgáltatók egyaránt szabadon közlekedhessenek. Nem jó, ha átesünk egymáson vagy folyton elakadunk valahol.  Esküvő fotózás (és más aspektusból sem) szempontból az sem figyelmen kívül hagyható, hogy Benneteket minden oldalról, szabadon meg lehessen közelíteni és lehessen látni, ez mégiscsak a Ti napotok. :)
 • Összességében (szerintünk) elegánsabb hatást keltenek a körasztalok, és beszélgetés közben számunkra talán jobban lencsevégre kaphatóak a vendégek pillanatai.
 • Nem csupán a vacsoránál fontos, hogy kényelmesen elférjetek. A kényelem a szertartások során is mérvadó. Válasszatok a násznép létszámának megfelelő szertartás helyszínt. A mérlegelés része az is, hogy a zárt tér megfelelően szellőzzön, megfelelően legyen hűtve vagy éppen fűtve; a szabadtéren pedig az erős napsütéstől kell óvni magatokat és a vendégeiteket. Fontos, hogy arra is gondoljatok, el kell férnünk mellettetek, ha lesz videósotok, akkor vele/velük együtt. Ez legalább 2 méteres, akadálymentes helyet jelent körülöttetek és vonatkozik arra is, hogy a szülőköszöntő során is meg kell tudnunk Benneteket közelíteni anélkül, hogy zavarnánk ezeket a bensőséges pillanatokat.
 • Hagyjatok elég szabad teret a tánchoz (a vendégek létszámához kalibrálva) és megfelelő területet a zenészek felállásához. Ne ütközzenek a szórakozó vendégek az asztalokba, a pincérek ne rajtuk keresztül próbálják felszolgálni az italokat, ételeket, így számunkra is könnyebb megörökíteni a tánc fesztelenségét.
 • A kevesebb néha több – ez igaz összességében a berendezésre, nem jó telezsúfolni az esküvő helyszínét. A fotók azonban sokmindent elbírnak, sőt “szeretik” is a mutatós dekorációt, a látványos elemeket, ha azok egymással és Veletek is összhangban vannak. A dekoráció kérdése persze ennél szerteágazóbb, beszélünk még erről is később. :)

Esküvői ülésrend

A legtöbb vendéglátóhelyen biztosítanak arra lehetőséget, hogy megnézzétek a termet különböző berendezési módokkal – akár egy valódi esküvőn is. Mindenképpen érdemes élni ezzel, hiszen élőben sokkal jobban látható minden, mintha papírcetlikre rajzolva vagy csak úgy fejben próbálnátok elképzelni. S persze az adott helynek nagy tapasztalata van, általában érdemes megfogadni a tanácsaikat.

3. A világítás

Kezdjük talán azzal, hogy a valóban professzionális fotós felszerelés szélsőséges fényviszonyok között is megállja a helyét. Gondolok itt arra például, hogy a gyertyafénykeringő pislákoló fényei mellett is szép minőségű fotókat tudunk Rólatok készíteni, vagy ha muszáj, megküzdünk a tűző nappal is.

Az ideális eset az lenne, ha folyamatosan természetes, mondjuk késő délutáni fényben úszna a vacsora, lakodalom helyszíne. Nos, ilyen ugye nincs. (A szertartásnál lehet vagy esetleg szabadtéri esküvőnél egy bizonyos időintervallumban.) A legtöbb esetben ahhoz alkalmazkodunk, amit kapunk. Legyen az villany, neon, színes lámpa vagy gyertyafény. Ezeken minimálisan lehet csak változtatni, de azért lehet.

Két szélsőséget figyeltünk meg: ég a villany, nagyon-nincs hangulatfény, sötét van- jó esetben vannak színes fények. Óh, és még egy: állandóan változnak a fényviszonyok. Messze álljon Tőlünk a ceremóniamesterek és vőfélyek munkájának negatív kritikája, de a legjobb szándékúak is imádják kapcsolgatni a villanyt. Tényleg jó szándékból, hogy Nektek és nekünk segítsenek, de azt hiszem, jobb volna, ha nem tennék. Persze olyan helyzettel is meg kellett már birkóznunk, hogy a vőfély – azért, hogy kényelmesen elférhessenek a játék során a vendégek – a teljesen sötét udvarra terelte a násznépet… Ilyenkor mindig hálás vagyok, hogy nem sajnáltuk a több millió forintot a jó felszerelésre.

Ezekre a váratlan helyzetekre fel lehet ugyan készülni és kivédhetőek, orvosolhatóak, de mindig jönnek újabbak. :) Nem Nektek kell viszont igazán felkészültnek lenni ezekre, hanem nekünk, fotósoknak, videósoknak.

Alapszabályként azért elmondható, hogy szükséges a fény és senkinek sem jó a félhomály. Ugyanott vigyázni kell a vakító lámpákkal is. Az emberek jobban szeretnek tompább fényben ünnepelni és talán a bensőségességet is jobban támogatja, amíg nem megy másnak a rovására. Mi szeretjük a táncparketten a színes fényeket és az általuk keltett hangulatot, de sok fotós – egyébként érthető okkal, például, hogy megszínezi az arcot – nem szereti. Figyelni kell ilyenkor arra is, hogy nagy területen olykor elvesznek a hangulatfények és marad a sötétség, itt-ott felderengő színfoltokkal, amivel nagyon-nagyon nehéz dolgozni és a hangulata sem az igazi. Mindig próbáljátok ezért a rendelkezésre álló adottságokhoz méretezni, tervezni a világítást (már amennyire tudjátok befolyásolni), s ne az alapján, hogy valakinél láttatok valamit, ami tetszett.

Esküvői hangulatfények

Ne sajnáljátok az időt a megfelelő helyszín megtalálására. Meghálálja majd a rá fordított türelmet, amikor nem kényszer megoldásokat kell választanotok a terveitekhez, hanem minden igényeteket képes kiszolgálni a választottatok. Ne feledd, ez a színpadotok, alap díszletetek ahhoz a közös és megismételhetetlen “játékhoz”, az esküvőtökhöz, amit a vendégeitekkel éltek majd át.

Folytatjuk hamarosan a szabadtéri eseményekkel és a dekoráció részleteivel. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....