A menyasszonyi ruha – barátnőként és esküvő fotós szemmel

Tudjátok néhányan, hogy egyik nagyon jó barátnőmmel már ősz óta esküvő szervezési lázban égünk. Mivel mi már túl vagyunk a Nagy Napon, igyekszem mindenben segítségére lenni és megosztani vele a tapasztalataimat. Sok fontos döntésen túl vagyunk/vannak már, de a ruha-kérdéssel valahogy képtelenek vagyunk megbirkózni. Mi tagadás, ez nálam is így alakult… Madarat tolláról…? :) Szó sincs róla. Azt tapasztalom, hogy ez bizony nekünk, lányoknak nehéz feladat, hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy évek óta egy bizonyos ruháról álmodozunk. (Olyannyira nehéz, hogy nekem két ruhám volt, mert sehogyan sem tudtam választani…:) )

Mivel ma újabb ruhapróbára megyünk, aktuálisnak éreztem, hogy leírjam a legfontosabbakat a menyasszonyi ruha választásról. Útvesztőkről, döntési pontokról, lehetőségekről és kicsit fotós szemszögből is tippeket adjak.

 

A menyasszonyi ruha jellegéről – Milyen fazont vagy stílust válassz?

1. szakasz: hogyan vágj bele a menyasszonyi ruha választásba

Valamilyen elképzelése mindenkinek van már az első pillanattól kezdve. A kínálat végtelensége és a próbák azonban a leghatározottabbakat is zavarba ejtik. Én pl. elképzelhetetlennek tartottam, hogy gyöngyök legyenek a menyasszonyi ruhámon, főleg nem ennyi. A ruhám „örökösének” pedig eszébe sem jutott, hogy sellő fazont próbáljon, s mégis ez lett a nagy szerelem. Valljuk be, a 21. században nem igazán áll módunkban ilyen ruhakölteményeket magunkra ölteni, honnan tudnánk hát előre, hogy mi az, ami tökéletesen az alakunkra és személyiségünkre szabott?

Használd ki ezért az alkalmat, hogy felpróbálj számtalan különböző modellt mielőtt döntesz. A ruhaszalonok utálni fognak ezért a tanácsomért, de nyugodtan élj ezzel akkor is, ha eszed ágában sincs bérelni vagy attól a bizonyos szalontól bérelni. (Hozzáteszem, így indultam én is, aztán mégiscsak egy szalonban vásároltam.:) ) Bár sok szalonban undokok, a jó ég tudja miért…, és maximum 1 órád van a legtöbb helyen a próbára, ne hagyd ki. Meg fogsz lepődni azon, hogy a képek milyen csalókák, és élőben mennyire más minden! A kedvenc menyasszonyi ruhám állt a legborzasztóbban! :D

Éppen az esküvő kiállítások időszakát éljük, ahol egyszerre és sűrítve ismerkedhetünk meg a menyasszonyi ruhát kínáló szolgáltatókkal. A legtöbb kiállításon (különösen a fővárosi és ahhoz közelieken) a szalonok többségénél próbálni is lehet. Ennek előnye és hátránya egyaránt van. Kétségtelen és hatalmas előny, hogy 1-2 nap alatt nagy mennyiségű ruhát nézhetsz meg élőben. (Ide sorolhatnám az akciókat is, de azért azok kicsit csalókák). A nyitás első fél-egy óráját leszámítva azonban hosszas sorokat kell kiállni, hogy a legjobb darabokat felvehesd. S ha végre sikerült, ne legyél szégyenlős, mert nagyközönség elé kell állnod (nincs külön tér, ahol csak Te és a családod, barátaid vannak), majd gyorsan ruhát cserélned. Ehhez türelem és kitartás szükségeltetik, de összességében megéri, hiszen olyan készítőkkel és szalonokkal is találkozhatsz, akikhez másképp sosem jutottál volna el. Jó tanács: ide mindenképpen vigyél fényképezőgépet.

A keresgélés persze ma már leginkább az internet böngészéssel kezdődik. Érdemes meglesni a külföldi oldalakat, de jó, ha tudod, hogy itthon sajnos nem elérhető egy csomó modell. Különösen igaz ez az aktuális kollekciókra. Anno tettem arra egy kísérletet, hogy a hazai márkaképviselettel behozassam a kiszemelt ruhát, az ár azonban borsosnak bizonyult… de ne rohanjunk előre,  az árkérdésről később…

2. szakasz: mérlegelési szempontok

Ha már eljutottál odáig, hogy menyasszonyi ruhát próbálsz, a következőket érdemes szerintem mérlegelni:

  • milyen évszakban házasodsz
  • milyen hangulatú, esetleg tematikájú lesz az esküvő
  • milyen programokat terveztek az esküvőre (ide tartozhat az, hogy kültéri/beltéri-e a helyszín, a helyszínek közötti utazás és a táncolás is)
  • a szertartás(ok) jellegét (a templomba illik eltakarni a vállunkat)
  • milyen benyomást szeretnél kelteni
  • melyik testrészed kiemelése előnyös vagy éppen hátrányos számodra (rengeteg apró trükk létezik a takargatásra és kidomborításra egyaránt, pl.: azt mondják, a teltebb alakhoz előnyösebb az A vonal, a rövid nyakhoz a mély kivágás)
  • kényelmes-e a ruha (le tudunk-e benne ülni, hajolni stb.)
  • az esküvői költségvetést

A menyasszonyi ruha és az esküvő fotózás

Szögezzük le, hogy ez az utolsó szempont szerintem, amit figyelembe kell venni, de ettől még nem elhanyagolható. A menyasszonyi ruha ugyanis az esküvői fotók nagyon látványos eleme akármilyen stílusú is. Ráadásul meghatározza azt is, hogy hogyan tudsz mozogni (leülni, felállni, jönni-menni) majd a fotózás során.

Apróság, de például a nagy abroncsos ruhában nehéz szép ülős képeket készíteni a legtöbb esetben, mert az abroncs megemeli a ruha alját és egészen furcsa látványt kelthet. Az uszályos ruhák fel-legombolása időigényes, általában a fotózásnál leengedve hagyjuk és a karodra hajtva cipeled (vagy a segítőd…sokszor én… cipeli), viszont a kényelmetlenségért kárpótol a mutatóssága. Számolnod kell azzal is, hogy a kreatív fotózás során a ruha alja valószínűleg koszos lesz. Minél hosszabb, annál nagyobb felületen. Azonban ez csak a belső része! Senki sem látja majd és egy tisztítással nyoma sem marad. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem annyira kényesek szerencsére ezek a csodálatos darabok, mint amilyen kényesnek látszódnak. Nagyon lényeges, hogy a kreatív fotózáson és az esküvőn ne az kösse le a figyelmedet, hogy a menyasszonyi ruhádat makulátlanul kell tartanod.

Érdemes elgondolkodnod azon is végül, hogy milyen hangulatú kreatív képekre vágysz, milyen helyszínen fotózunk majd a teljes harmónia érdekében. Természetesen mindehhez hozzátartoznak a kiegészítők is. Esküvő fotózás szempontból a gyönyörű, hosszú fátylak a leghálásabb választások, hiszen számos fotó-játékra adnak lehetőséget, de természetesen ez is csupán apróság.

Még egy kis kitérő: a tüll aljú ruhák csodálatosak, de csak azoknak ajánlom, akik nem irtóznak a rovaroktól, mert imádják és a szabadtéri fotózás, illetve programok során telis-tele lesz velük.

A legfontosabb a a menyasszonyi ruha kapcsán

Egyetlen dologban azonban a menyasszonyi ruha választása sem különbözik a megszokott ruhavásárlástól. Ez pedig Te magad vagy. Téged kell tükröznie, ez elengedhetetlen szempont. Kicsit mindannyiunkon elhatalmasodik ilyenkor az érzés, vágy, kényszer, hogy az esküvőnkön szebbnek kell lennünk, mint életünkben valaha, de ezt nem érhetjük úgy el, hogy kibújunk a saját bőrünkből. Az esküvő és a szerelem örömétől annyira gyönyörű minden menyasszony… nem a külcsíntől, főleg nem a hamistól…

A legfontosabb azonban mindig csakis az, hogy jól érezzük benne magunkat és persze csodaszépnek, le se akarjuk venni! Azt hiszem, ez az érzés árulja el leginkább, hogy az az igazi! :) Ha ezt érzed, ne tágíts, akkor se, ha mások mást mondanak vagy kicsit drágább, mint amennyit szántál rá! Nem bánod meg! :)

 

Következő részek:

Menyasszonyi ruha bérlés

Menyasszonyi ruha varratás

Menyasszonyi ruha vásárlás és rendelés külföldről

 

Írjátok meg bátran, ki, mikor és hogyan kezdte el a választást! Minden tapasztalat számít! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....