Vintage, retró, rusztikus, shabby chic?

A héten egy kedves párral – akiknek az esküvőjét mi fotózzuk majd – beszélgettünk, s rádöbbentem, hogy ugyan rengetegszer emlegetjük a vintage fotózást, még sosem írtam le, hogy mit is rejt mindez magában. S ha már vintage, akkor szót kell ejtenünk a rusztikus, retró és shabby chic stílusról is, hiszen ezek a fogalmak nagyon közel állnak egymáshoz, ugyanott mégsem ugyanazt jelentik.

Melyik stílus mit takar a keveredő fogalmak közül?

A vintage

A vintage szó a borászatban született meg a régi évjáratú, nemes borok megnevezésére. Ugyanezen tartalommal szűrődött be jelzőként a divat világába is, s vált a ’20-as évektől a ’70-es évekig viselt öltözékek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló neve.
Klasszikus, patinás, nosztalgikus, „békebeli” hangulatot idéz, leginkább a részletgazdag, finoman megmunkált tárgyak jellemzik, színeiben visszafogott. Elmondhatjuk, hogy ma a modern vintage korszakát éljük, legalábbis egyre több szegmensben jelenik meg ez a stílus. Tulajdonképpen a régi dolgok modern, friss „feldolgozása”. Semmiképpen sem azonos azonban az elnyűtt és nem minőségi turkálós holmikkal. Nagyon gyakran összekeverik vagy azonos fogalomként használják a retróval is, pedig a különbség óriási!

A retró

A retrókorszak a ’70-es évek közepétől a ’90-es évekig terjed. Bár szó szerinti jelentése hasonló a vintage-hez – régi kor divatja – szinte teljesen ellentétes jegyeket hordoz. A retró szereti a harsányságot, a feltűnést, így a geometrikus formák mellett az élénk színek is jellemzik. Gondoljunk csak a diszkókorszakra! :) Mivel életre hívója a fogyasztói társadalom, ihletője pedig az art deco, a természetes anyagok helyett előszeretettel használja a mesterségeseket, örömmel vonultat fel letisztult, ám meghökkentő, játékos formákat. Nálunk a retró szorosan összefonódik a szocializmussal, így egy kicsit azt hiszem, más (minőség szempontjából főleg) az a kép, ami a mi fejünkben él, s más, ami a külföldiekében, de ez nem baj, hiszen az alapvető jegyek ugyanazok.

A rusztikus

A rusztikus szó durván megmunkált felületet jelent. A lakberendezésben a természetes anyagokból, jellemzően tömör fából készült bútordarabokat és natúr textíliákat jelöli. A rusztikus enteriőrben megjelenő tárgyak természetközeliek, egyszerűek, melegséget és otthonosságot sugárzóak, még akkor is, ha éppen kovácsoltvasból készültek. A natúr és föld színek jellemzik a lakberendezésben és az öltözködésben egyaránt. A leginkább talán úgy érted meg, ha becsukod a szemed és egy mező közepén álló farmházra gondolsz. :)

A shabby chic

Amikor shabby chic stílusban szeretnénk berendezni az otthonunkat, a kiválasztás fő szempontjai hasonlóak a vintage stíluséhoz, sőt rusztikus jegyek is megjelenhetnek benne: elegancia, visszafogottság, nosztalgia, régiség, természetközeliség jellemzi. Ami igazán megkülönbözteti, az talán az erőteljes nőiesség és lágyság (ugyan ez egy vonala csak, de kijelenthetjük, hogy a legelterjedtebb, s így a köztudatba is ez szivárgott igazán be). A stílus Angliából indult, ma pedig a svédek zászlója alatt virágzik legmarkánsabban: eredetileg az angol, vidéki házak hangulatát kívánta megidézni világos, kopottasra festett bútoraival, virágmintás, csipkés, pasztellszínű textiljeivel, s ez máig erőteljes meghatározója.

vintage fotózás shabby chic kiegészítőkkel

Ha már belebonyolódtunk a stílusok világába… muszáj szót ejtenünk a rockabilly-ről is, főleg a fotózás miatt…:)

Rockabilly

A rockabilly eredetileg az egyik legmeghatározóbb rock’n’roll műfaj, amely Amerikában az ’50-es években indult hódító útjára. A zenei stílus hamar beszivárgott a divat világába is: szűk farmerek, bő szoknyák, tűsarkú vagy balerina, creeper cipő, bokazokni, masnik, barkó, zselézett haj stb. Itthon csak az „újravirágzáskor” honosodott meg, de ki ne tudná maga elé idézni a Hungáriát?

Mit nevezünk mi vintage fotózásnak?

Na, itt jön a beugrató! :) Ugyanis a külföldi bevett gyakorlat szerint a fentiekből bármelyik stílusjegyeivel vagy azok keverésével berendezett enteriőrben és/vagy kellékekkel készült fotósorozatot, amely utómunkája koronázza meg a „régies” hangulatot…
Miért kell akkor megkülönböztetnünk és tisztáznunk a fogalmakat?

Mert ennek ellenére egy rusztikus, shabby chic vagy éppen egy vintage fotósorozat között igenis lehetnek különbségek. Apróságokban. Egy-egy ruhadarabban, tárgyban, színvilágban vagy éppen az ideális helyszínben. :) A rusztikus sokkal természetközelibb, ha úgy tetszik vidékiesebb, a shabby chic nőiesebb, romantikusabb, míg a vintage-t inkább a klasszikusság, régiesség jellemzi. A retró pedig abba, amit mi vintage fotózásnak nevezünk, nem is igazán tartozik bele… persze elképzelhető, hogy idővel része lesz.

Azt hiszem, az egyszerűség kedvéért terjedt el minderre a vintage fotózás kifejezés. Ugyanott a tendenciák is indokolják a gyűjtőnevet, hiszen egyre inkább összemosódnak a határok a különböző stílusok között. Ami mindig megmarad: a romantikus nosztalgia.

Hogyan készülnek a vintage fotók?

A lelkét két dolog adja: a különleges körítés (ruhák, kiegészítők, enteriőr) és a speciális utómunka. Ez utóbbit mindenki másképp csinálja, ki-ki ízlése, elképzelése, tudása szerint, hogy pontosan miként, az „üzleti titok”.

Bár számos hely kínálkozik, ahol megvalósítható egy ilyen fotózás, a vintage sorozatoknál legtöbbször „mesterségesen” hozzuk létre a kívánt hatást, ami azt jelenti, hogy berendezünk egy vagy több mini enteriőrt. Mivel sem elég helyünk, sem elég pénzünk nincs ahhoz, hogy a teljes kelléktárat magunk biztosítsuk, mi általában apróságokat viszünk csak a fotózásra. Azonban szerencsére számos cég és lelkes kézműves foglalkozik már ezen gyönyörű darabok gyűjtésével, értékesítésével, így van hová fordulnunk, ha enteriőrre van szükségünk. :) A ruhákról jelenleg még a fotóalanyoknak kell gondoskodniuk a tanácsainkra, segítségünkre támaszkodva, de reméljük, nem lesz mindig így, sok-sok tervünk van… ;)
Itt sem tudjuk meghazudtolni persze magunkat: leginkább a természetben szeretünk fotózni! :) A délutáni, kora esti fények csodálatos alapot adnak ugyanis a vintage utómunkához, s a természetközeliség felszabadultabbá teszi még a klasszikusságot magában hordozó vintage stílust is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....