Az a bizonyos „wow esküvő” faktor: Zsuzsi és Joe példája

Nemrég írtam arról, hogyan nem lehet „wow” esküvőd. Aztán jött egy kérés, hogy na jó, de írjam le azt is, hogy kis költségvetésből hogyan lehetne mégis álomvilágot teremteni. Minimál keretből sehogy, ezt szögezzük le, mert a minőségnek ára van, volt és lesz mindig is.  A”wow” pedig minőséget is jelent. (Most persze nem egy általánosan szép esküvőről beszélünk, hanem olyan igazán szívdobogtatóról, amire mindenki felkapja a fejét.) Zsuzsi és Joe esküvője bárki számára követendő példa lehet, így rajtuk keresztül adok választ első körben (aztán majd úgyis beszélünk még erről) a kérdésre. Nem spórolási trükköket írok, hanem alapelvet, amit ők sikerre vittek.

ZsuzsiJoe-252

Minden ízében tökéletes és harmonikus részletek párosulnak az egyediséggel, stílusossággal az ő esküvőjükön, mindemellett pedig tudjuk, hogy nagyon is odafigyeltek a költségvetés részre is.

ZsuzsiJoe-49

eskuvoi-keszulodes

ZsuzsiJoe-11eskuvoi-keszulodes-baberliget

 

Hogyan tudtak mégis valami olyat teremteni, amit nem lehetett nem imádni?

  • Kifogástalan ízléssel. Ez nélkülözhetetlen, valljuk be.
  • Kiváló szervezőkészséggel és a részletekig alapos utánajárással. Ez egy nemzetközi (angol-magyar) esküvőnél különösen elengedhetetlen.
  • Minőségi „összetevőkkel”. Gagyi alapanyagból ugyanis sosem lesz minőségi „termék”, és most itt gondolok a meghívótól, a helyszíntől, az egyéb szolgáltatókon át a ruhákig mindenre.
  • Szorgalommal és rengeteg hozzáadott munkával, hiszen sok mindent saját kezűleg készítettek el, ehhez pedig volt, amit meg is kellett tanulni (pl. a virágkötést).
  • Segítőkész családtagokkal, barátokkal. Egyedül semmi sem megy ugyanis (pl.: az asztalokat Zsuzsi édesapja készítette, így egyedi és költséghatékony egyszerre volt).

Ami pedig minden körítésnél fontosabb: óriási szeretettel!

Akárhányszor rájuk néztem, az jutott eszembe, hogy itt állhatnának strandpapucsban egy szakadt kempingben is, akkor is ragyogna ez az esküvő. Ugyanez pedig érvényes volt a vendégeikre is. Már, amikor megérkeztünk feltűnt, hogy valami egész másba csöppentünk, mint ami általános. A vendégek egy része az udvaron beszélgetett egymással, amikor odaértünk, nem telt el egy másodperc sem, lelkesen üdvözöltek bennünket, bemutatkoztak és már vezettek is minket Zsuzsi szobájához. Ez a teljesen önként vállalt együttműködés részükről végig ott volt. Sajnos, ez csöppet sem megszokott (tudjátok, beszéltünk már erről is korábban).

 

keszulodes-eskuvo-foto

 Összefogás

Muszáj újra és újra visszatérnünk ide, mert látom, hogy egyedül sem szervezni, sem ünnepelni nem lehet. Hiába vagy te menyasszonyként lelkes, ha aztán magadra maradsz ezzel, netalán magányodban még menyaszörnnyé is válsz, hogy ezt a divatos kifejezést használjam… Az esküvő nem egy emberről szól, sőt igazából nem is kettőről. Furcsán hangzik tudom, de egy nagy, közös lelke van mindegyiknek. Ebben a lélekben még mi, szolgáltatók is benne vagyunk.

szabadteri-vintage-eskuvo-szertartaspolgari-szertartasZsuzsiJoe-125szertartasszertartas-vintage

Miért annyira fontos ez a „wow” kapcsán? Mert gyönyörűt akarsz, de spórolni is szeretnél. Ez pedig kizárólag összefogással valósítható meg. Olyannal, amiben senki sem kényszerből vesz részt. Mindenkinek megvan a saját feladata, de öröme és jutalma is benne. Nem szabad, hogy ez arról szóljon, hogy a megtakarítás miatt halálra dolgoztatsz mindenkit vagy bárkire is rákényszerítesz bármilyen feladatot. Az öli a lelkét, nem pedig építi az esküvőnek! Nem csupán a vendégeik lelkes segítségét használták jól, hanem a miénket is. (Nem kihasználták, használták, lényeges különbség!) Valahogy az első perctől rendhagyóan alakult minden beszélgetésünk, mert sosem magáról a fotózásról volt szó. Bevezettek minket egészen részletesen abba, kik ők, mit szeretnének és minden apró észrevételt, tanácsot örömmel fogadtak.

ZsuzsiJoe-179ZsuzsiJoe-183eskuvo-pillanatok

DIY okosan

A DIY elsülhetett volna így is rosszul. Sokszor előfordul. Itt lép képbe két tényező: az ízlés és a tanulási hajlandóság.

Csak az fogjon neki, akinek tehetsége és ízlése is van hozzá. Persze ehhez önismeret is szükséges, és persze, mindenkinek más tetszik, de meggyőződésem, hogy van egy amolyan általános „szép”, amolyan norma, bár nem ez a legjobb szó rá. Hogyha kicsit is bizonytalan vagy abban, hogy képes leszel harmóniát, szépséget teremteni, ne te csináld. Ettől nem vagy kevesebb, mert nem tudunk mindannyian sem rajzolni, sem énekelni, akkor sem, ha ugyanott meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól ezen a területen és tudjuk is, milyet akarunk.

vintage-eskuvoi-dekoracioZsuzsiJoe-254

ZsuzsiJoe-335

Tegyük fel, hogy adott az ízlésünk és a készségünk/képességünk is. A legtöbben viszont soha nem kötöttünk még virágcsokrot vagy készítettünk meghívót, de esküvőt aztán pláne nem szerveztünk! Tanulni sosem késő! Tanulni szükséges! Nem véletlenül vannak erre külön szakmák, egyáltalán nem képes rá bárki csak úgy belecsöppenve. Hogyha „wow” hatást szeretnél, de költségkímélően, akkor vedd a fáradságot, hogy elsajátítod bizonyos területek főbb fogásait. Idő, türelem, kitartás, enélkül nem fog menni. Nem feltétlenül kell itt most arra gondolni, hogy hosszú tanfolyamokra járj. Manapság számos rövid workshop áll rendelkezésedre és az Internet is óriási segítség, hogyha jó a szűrőd!

A szűrő azért nagyon fontos, mert rengeteg butaságot is találsz. Legyél nagyon kritikus ezért a tudás és tanács forrásával szemben!

gyerekek-eskuvon

Minőséget minőségből teremthetsz

Ahogyan azzal szemben is, hogy miből szeretnél várat építeni. Nem kell leírnom a mondást, ugye? A legjobban elkészített étel sem lesz „olyan” ízű, ha az alapanyagok nem „olyanok”. Egy ruha nem csak a fazonjától álomszép, hanem attól, hogy az anyaga is méltó hozzá. Egy dekorációt nem a mennyisége, hanem az összetevők milyensége határoz meg. Egy virágcsokor is attól lesz mesés, ha már maguk a virágok is azok benne és még sorolhatnám. A minőségnek persze ára van, ezt nem győzőm ismételni, de mindig meg lehet találni azokat a forrásokat, kapcsolati szálakat, ahonnan kedvezőbben beszerezhetőek. Van, amivel úgy jársz jól, hogy félkész és te állítod össze (ez egyszerűen amolyan IKEA-szisztéma), így hozzáadhatod, ha szeretnéd a saját egyéniségedet is. Van, amit külföldről tudsz beszerezni, van, amit teljesen alternatív módon gondolkodva oldhatsz csak meg. Ez ismét idő és energia, de ilyenkor ezzel fizeted azt a bizonyos pluszt és nem pénzzel. Vigyázat! Tényleg fárasztó és idegörlő magunkra vállalni egy csomó mindent, tudnod kell, hogy képes leszel-e rá.

eskuvoi-beszedeskuvo-pillanatkepekZsuzsiJoe-314

A minőséghez hozzátartoznak a minőségi szolgáltatók is. Ami nem emgy önerőből, azt delegálni kell, nincs mese. Igen, drágábbak az átlagnál. Megéri? Meg. Spórolhatsz itt is? Igen. Kérj annyit tőlük, amennyire valóban szükséged van. Akarj annyit, ameddig a pénztárcád ér, ez nem lehetetlen. Összességében fontos, hogy tudj rangsorolni: mi az, ami elengedhetetlen, mi, ami elengedhető, de nem sérti a wow faktor. Ez egyedi kérdés is. Kinek, mi fontos vagy mi az, ami úgy pótolható, hogy nem vesz el semmit a teljes összhangból. El tudom képzelni azt is, hogy valakinek nem fontosak az esküvői képek. Akkor nem kell fotós. Annak viszont nincs értelme, hogy fontos, de hívok egy barátot vagy egy lehető legolcsóbb fényképészt. Ugyanez érvényes bármelyik másik szolgáltatóra is.

Amikor Zsuzsi azt mondta nekem, hogy nem lesz sminkese és fodrásza, kicsit ferdén néztem… gondoltam, hát jó, de azért lehet, hogy nem ártana. Csak a készülődésnél értettem meg az egész lényegét és el is szégyelltem magam, amiért rosszalltam a döntését. Tulajdonképpen nem is a spórolásról szólt a dolog. Egyszerűen más volt számára fontos. Azt szerette volna, ha Joe nem egy kicicomázott nőt vesz feleségül, hanem azt a lányt, akit a hétköznapokban is szeret. Persze megadva az ünnephez méltó díszt, de semmi többet annál, mint, ami ő valójában. (Rutinja pedig votl abban, hogy elkészítse kedve szerint a sminkjét és a frizuráját.)


ZsuzsiJoe-213ZsuzsiJoe-220ZsuzsiJoe-234ZsuzsiJoe-246ZsuzsiJoe-243

Példák

Mivel szemléletesebb mindig, ha példát is mutatok, íme néhány „apróság”, ami igazán varázslatossá tette ezt az esküvőt:

  1. Az angol-magyar kettősség összeolvasztása kedves ötletekkel: Earl Grey tea és Pálinka köszönő ajándék fiolák, a gyerekeknek pedig csokis volt, a magyar motívum szép beleolvasztása a vintage dekorációba (meghívó, ültetőkártya stb.), vintagebe csomagolt angol-magyar kisszótárak a kommunikáció könnyítéséhez

angol-magyar-eskuvo

  1. Hasznosat a stílusossal: program legyezőként, pergamen ültetési rend rajzosan

eskuvoi-dekor

  1. Összhang: nézzétek csak meg, az örömszülők, a koszorúsok és minden kiemelt személy az esküvőhöz és egymáshoz tökéletesen passzoló ruhában van

ZsuzsiJoe-259csoportkep-eskuvo

Említésre méltó Zsuzsi stílusos ruhája, cipője is, a szépséges és egyben természetes virágkoszorú, a koszorúslányok egyáltalán nem hétköznapi csokra, a mesésen festő hosszú fa asztal chiavari székekkel és még sorolhatnám.

vintage-ruhacipo

Ami nem hiányozhat

Ahhoz, hogy mesébe illő esküvőd legyen nem az kell, hogy mindenkit lepipálj a hajkoronád extrémitásával, a vendégek számával, a virágok mennyiségével, az uszályod hosszával vagy bármi ilyesmivel! A wow minőségi kivonat.

Az a „bizonyos plusz” attól lesz egész igazán, ha önmagadat is hozzá teszed. Valamit, ami csak a tiétek, vagy nagyon ti vagytok. Lehet ez tematika, egyedi tárgy, egyszerű koncepció, maga a hangulat… bármi… csak legyen lelke!

ZsuzsiJoe-374

ZsuzsiJoe-402ZsuzsiJoe-381ZsuzsiJoe-427

Amikor visszagondolok Zsuzsi és Joe esküvőjére mosolyokat látok, örömkönyneket, egymásra figyelést, szeretetet, izgalmat is persze (egymásért aggódást, ami a legcukibb volt például a készülődésnél: hogy lehet most a másik). Jó ízlést látok. Koncepciót, amit még a vendégek is magukévá tettek (külsőre és belsőre is). Mértékletességet, mégis csillogást, valamit, amivel nem találkozom minden sarkon. Pedig szó sem volt arról, hogy ne számítana a pénz! Nekem az ő esküvőjük „wow” faktoros.

Ízlelgessétek, élvezzétek! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CLOSE MENU .... .... ....